vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.01. 

 MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 27.száma!

A tartalomból:

A liberális kisebbség ránk erőlteti világát

Melegházasság és Budapest Pride (címoldalon)

Ismét közeleg a Budapest Pride, immár 20. alkalommal hívják fel mindannyiunk figyelmét a homoszexuálisokat ért kirekesztésre és jogfosztására – tudhattuk meg az előzetes sajtótájékoztatókból. Azonban ahogy én látom, világunkban nem elnyomásról, hanem a melegek látványos térnyeréséről és ennek túlzott anyagi támogatottságáról van szó. Májusban Írország döntött népszavazás útján a melegházasság engedélyezéséről, pár napja az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nyilvánította ki, hogy ugyanezt engedélyezi minden polgára számára, az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermann ezt követően pedig azt nyilatkozta, hogy az unió összes tagállamát meg kell próbálni rávenni a melegházasság elismerésére. Az internetet elborította a szivárvány, a Facebookon Mark Zuckerberg vezetésével milliók szivárvány árnyalatot adtak profilképüknek – Arnold Schwarzeneggertől az Indexig –, hogy örömüket fejezzék ki a döntés kapcsán. Egy olyan határozat kapcsán, mely messze nem csak erkölcsi szempontból támadható. Hogyan történhetett meg a „demokrácia hazájában”, hogy egy kilenctagú testület, a Legfelsőbb Bíróság döntött ilyen fontos társadalmi kérdésben? Hova lett a hatalmi ágak szétválasztása, hogyan egyeztethető ez össze az Egyesült Államok alkotmányával, mikor a bíróság nem törvényhozói testület?

 Csurka István: Ez az a hely, ahol semmi sem változik, ez az a hely ahol áll az idő antiszemitizmus ügyben (2.oldal)

1995-ben Csurka István úgy találta, hogy a Magyar Hírlap akkori tulajdonosának, Jürg Marquard úrnak érdemes levelet írni, cáfolni a hazugságokat.

Az amerikai külügyminisztérium éves jelentése az emberi jogok helyzetéről a világban az előző évekhez hasonlóan megállapítja, hogy a zsidók jelenléte, képviselete a kultúrában, a politikában, a gazdaságban és a pénzvilágban jó. Ha én most hozzátenném, hogy nemcsak jó, hanem túlnyomó, akkor mindjárt antiszemitának lennék minősítve. Nem teszem hozzá, holott többek között a Magyar Hírlap is annak minősít már évek óta. A közvélemény egy jelentős része azonban ezt szintén így látja, vagyis túlreprezentált képviseletnek, mégsem beszél róla. Nemcsak azért, mert türelmes, hanem azért sem, mert nem ilyen szempont szerint különböztet meg, hanem a végzett munka minősége szerint. Ha azonban a végzett munka minősége szerint valaki egy, a munkáját rosszul végző személyt bírál meg, és az illető netán zsidó származású, könnyen bajba kerülhet, mert a rosszul dolgozó személy gyakran származásával takarózik és a kritika mögött etnikai kirekesztést fedez fel.

 Amerikának nincsenek örök barátai (3.oldal)

Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek ellenségei, Angliának érdekei vannak, mondta Lord Palmerston, aki még külügyminiszter korában annyira kellemetlenné vált Viktória királynő számára, hogy 1851 decemberében menesztette, mert föltételezte, hogy III. Napóleon 1851. december 2-i államcsínyéhez a Lordnak is volt némi köze. Ennek ellenére később belügyminiszter majd miniszterelnök lett, de azért bátorkodom felidézni kijelentését, mert a Lord legalább nem játszotta meg magát. Nem papolt világbékéről, nem mondta, hogy bárkinek is jót akarna. A füstölgő gyárkéményekről nem mondta, hogy egészséges és nem akarta elhitetni, hogy a szegényházak vagy a gyermekmunka miatt megszakad a szíve a klubjaikban tereferélő úriembereknek. Nem hazudoztak, hogy a diktatúrák alól akarják felszabadítani az elmaradott népeket, azt mondták civilizálni akarják. Ez a civilizációs törekvés igencsak ellentmondásosan valósult meg, bár számos telepes, misszionárius valóban megpróbált segíteni. Most véres tévéjátékot rendeznek, gumicsónakon érkezik a kötelezően muzulmán merénylő a strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húz elő és tüzet nyit a fövenyen pihenő turistákra, majd a szállodában folytatja a vérengzést. A muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok biztosan nem járnak strandra. A halálos áldozatok többsége brit, német, belga, tunéziai, és francia állampolgár. A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen, jelentette be az Iszlám Állam, amivel magára vállalta a vérengzést, s amire a hatóságok úgy reagáltak, hogy bezártak nyolcvan mecsetet, amelyekben uszító szónokok állítólag rendszeresen erőszakra buzdítottak.

 Görögország: LAST MINUTE (3.oldal)

A szemünk előtt élőben játszódik Görögország drámája. Ennek a drámának a forgatókönyvét Amerikában írják, Európa vezetői csupán társszerzők. A konfliktus megoldását tekintve tévúton járnak. A kritikus P. Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint sem a krízis okait nem tárják fel teljes mélységükben, sem kezelésének módját nem választják meg jól. J. Stiglitz A globalizáció és visszásságai c. művében világosan rámutat arra, hogy a társadalmi egyenlőtlenség extrém magas fokú az USA-ban, s az államok gazdasági válságának fő oka az, hogy a leggazdagabb egy százalék érdekében kormányoznak.

 Sokszoros a túljelentkezés a katonai pályára (4.oldal)

Hende Csaba miniszter: a honvédség tagjainak folyamatosan meg kell felelniük a katonai szolgálattal járó, sajátos fizikai, pszichikai és egészségügyi követelményeknek. A katonai életpálya egyszerre szolgálja a szolgálati érdeket és teszi tervezhetővé a honvédek számára a jövőt.

 Szelíd modell

Kisebb léptékű fejlesztések támogatása van soron (5.oldal)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel (NAKVI) karöltve 2015 februárjában helyi gazdaságfejlesztést célzó, szemléletformáló programsorozatot hirdetett meg a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben működő szervezetek támogatására. Szabó Zsolt államtitkárt a program fő céljáról kérdeztük, s arról, hogy miként is kell elképzelni egy szelíd térségfejlesztési modellt.

 Terítéken az építőipar

Papír helyett internetes ügyintézés (6.oldal)

Mit tesznek annak érdekében, hogy az építőiparban emelkedjen a foglalkoztatás mértéke? Megvalósul-e az építőanyag 27 százalékos áfacsökkentése? Mi lesz a lánctartozásokkal? Ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár urat.

 A jó intézkedés árnyoldalai

Félő, hogy a vizsgálatért járó pluszdíj miatt vetélkednek egymással a kórházak (7.oldal)

Megjelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a június 1-jétől bevezetett, tizennégy napos szabályról, amely szerint daganatgyanú esetén az érintett betegnél két héten belül el kell készíteni a képalkotó diagnosztikát. Vajon elegendő-e az országban CT- és az MRI-készülékek, illetve azoknak a szakembereknek a száma, akik az ilyen jellegű vizsgálatokat el tudják végezni? Kérdéseinkre Dr. Rácz Jenő kórházigazgató válaszolt.

 AZ IGAZSÁG FŐHADISZÁLLÁSÁN (9.oldal)

Dr. Szakály Sándor történésszel a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatói szobájában a magyar emigrációnál tett látogatásairól beszélgetünk. Június elején az észak-amerikai kontinensen, többek között Torontóban, Hamiltonban, Cambridge-ben emlékezett és emlékeztetett Trianonra.

1945 után jelentős kifosztás és rablás történt; nagyon sok embertől elvették földjeiket, házaikat. Akik a II. világháború után másoktól elrabolt javakhoz jutottak, azoktól soha nem vették vissza azokat. S most fel vannak háborodva azon, ha valaki kimondja, hogy ezeket a javakat vissza kéne szolgáltatni. Minden időszakban előfordult, hogy valaki más vagyonának elkobzásából gyarapodott. De azt ellenzem, hogy egyes érákban bűnösök ezek az emberek, míg máskor ugyanazért ártatlannak vannak feltüntetve.

 Csak az ember

A művészet lehetőség, általa lelkünk, szellemünk gazdagodhat (10.oldal)

S. Faragó Gyöngyi fotóművész: Nekem a fényképezőgép az alkalmas eszköz arra, hogy az érzéseimet, gondolataimat úgy tudjam láthatóan közvetíteni, ahogyan szeretném. A rajz nekem másra való, ott ezt sosem éreztem. Voltak nagyon tehetséges osztálytársaim a Kirakatrendező és Dekoratőrképző Iskolában, akikből később grafikus, festőművész, színész lett, tehát ez az iskola egy nagyon jó hely volt arra, hogy a képességeinket jobban megismerjük, felmérjük.

 Lehár a kastélyban

Királyi Operettgála Gödöllőn (12.oldal)

A június 14-ei gálaesten a magyar zenei élet kiválóságai működtek közre, és Strauss, Huszka, Lehár, Kálmán muzsikáit szólaltatták meg. Tehát a Királyi Operettgálán a „best of operettet” ismerhettük meg. Az esten a közönség Ferenc József korában érezhette magát a gyönyörű épületben, a pazar bálteremben, ami korábban lovarda volt. A Gödöllői Királyi Kastély ugyanis a császár és Erzsébet királyné kedvelt nyári lakhelyeként szolgált, ez a korabeli miliő pedig a legmegfelelőbb az operett egykori világának, hangulatának megidézésére. Pándy Piroska operaénekes a Marica grófnő belépőjét kissé harsányan énekelte, de Lehár Giudittájából a slágerszámot már remekül adta elő. Az orgánum szinte hibátlan és tömény, s az arc egyetlen kis mimikája, a szem egyetlen tekintete mintha mázsás súlyokat mozdítana meg.

 Az ember, aki önmagát faragja

Nagy János szobrászművész 80 (14.oldal)

Nem csupán a felvidéki magyarság ünnepel, de az egyetemes magyar művészet is: Nagy János, az aranykezű szobrászművész nyolcvan éves. Nyolcvan éves ifjú! Ha elementáris erejű relief-sorozatára, a Gilgamesra tekintek, azonnal az örök érvényű igazsága jut az eszembe. „Az élet füvét, ha lenyelted, fiatal maradsz, nem fog rajtad a vénülés őrlő hatalma!” (Rákos Sándor fordítása) Nagy János az élet füvét lenyelte – keserű volt, boldogságos volt, szenvedéses volt, kitelepítéses volt, mítoszi volt, harcra edző volt –, s így maradt örök fiatal.

 Csorja Gergely: A magyarság helye a XXI. században (19.oldal)

Az elmúlt 30 év adatai kétirányú folyamatot mutatnak. Egyrészt, ahogy arra a most felkapott francia közgazdász, Thomas Piketty a Tőke a 21. században című tekintélyes munkájában rámutatott a tőkejövedelem meghaladja a munka által termelt jövedelmet, így az elkövetkező évtizedekben egyre inkább kevesek kezében összpontosul a javak túlnyomó többsége. Másrészt viszont azok az államok tesznek szert egyre nagyobb jelentőségre – a kezdésben említett okok miatt – melyek lakossága kiemelkedően nagy. Ugyan Piketty teóriája ezekre az újonnan feljövő államokra, Kínára, Indiára, Brazíliára és a többire halmozottan igaz, mégis, ezek az államok abszolút értékben meredeken emelkedő teljesítménygörbét mutatnak.

 

Keresse a Magyar Fórumot július 2-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már július 1-jén, szerdán 9 és 11 óra, illetve 14 és 17 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 

Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. júliusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.