vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.01. 

Nem finomkodott Semjén Ponta előtt
–Erdély –

25 éves fennállása alkalmából rendezett kongresszust hétvégén az RMDSZ, a párt ismét megválasztott elnöke, Kelemen Hunor az újratervezést nevezte a tanácskozás mottójának. A legnagyobb erdélyi párt tervei mellett Semjén Zsolt megjelenése és Klaus Johannis üzenete is szolgáltatott érdekességet.

Az újratervezés legfőbb oka, hogy 2016-ban előbb önkormányzati, majd parlamenti választásokat tartanak Romániában, az RMDSZ népszerűségvesztése, a magyarok kiábrándulása a politikából pedig egyre látványosabb. A novemberi elnökválasztáson a két magyar jelölt összesen négyszázezer szavazatot kapott, a második fordulóban viszont Klaus Johannisra hatszázezer honfitársunk voksolt.

A választások fényében óhatatlanul eszébe jut mindenkinek, hogy az RMDSZ csak szavazatokat akar szerezni megújult programjával, könnyen kiszorulhat a törvényhozásból, a legutóbbi alkalommal éppen csak, hogy átlépte a bejutási küszöböt. Mindenesetre biztató, hogy Székelyföld frontvárosában, Marosvásárhelyen (közel azonos a magyarok és románok száma) előválasztás útján közös jelöltet fog indítani az RMDSZ, az MPP és az EMNP, Kelemen Hunor pedig nyitottságról szólt, és arról, hogy nem zárkóznak el más esetben sem a szövetségtől. Teljes mértékben igaza volt a Kolozsváron felszólaló Semjén Zsoltnak, mikor a történelem erkölcsi és politikai parancsának nevezte, hogy megvalósuljon a magyar összefogás Erdélyben.

A KDNP elnöke Victor Ponta után kapott szót, még a teremben tartózkodott a román miniszterelnök, amikor Semjén elmondta: „Soha nem gondoltuk volna, hogy hivatalos román dokumentum biztonsági veszélyforrásnak nevezi majd az autonómiatörekvéseket” – utalva ezzel a román belügyminisztérium közvitára bocsátott tervezetére. Hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarság nem kért soha olyat, amire ne lenne példa az EU-ban. Ezenkívül felrótta a román hatalomnak, hogy 2015-ben gondot jelenthetnek a kétnyelvű feliratok, a magyar himnusz eléneklése, továbbá hogy megtörténhetett a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása.

Klaus Johannis államfő is köszöntötte a 25 éves magyar érdekképviseletet, üzenetében azt is elismerte, még tenni kell azért, hogy a kisebbségeket érintő jogok és lehetőségek megvalósuljanak. Bár további biztatót nem mondott, mégis csak előrelépésnek vehetjük szavait, hiszen nem az eddig hallott hivatalos román álláspontot képviseli, mely szerint Romániában példás módon rendezték a kisebbségek ügyeit.

 

Märle Tamás

latin-történelem szakos tanár