vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.01. 

Mérgezett turmix

Panamában Raúl Castro Kuba egykori belügyminisztere és Barack Obama Amerika jelenlegi elnöke kezet fogott. Washingtonban és Havannában, e kézfogást megpecsételendő, nagykövetségek felállítása van soron. Persze nem holnap. Több mint fél évszázada megszakított diplomáciai és kereskedelmi kapcsolat éledhet újjá, mert Amerika a kubai kommunista rendszer összeomlását hiába várja. Nyilván előbb utóbb leveszik a terrorista listáról Kubát, no nem a kubai nép, csupán a bankok érdekében. Természetesen az amerikai bankoknak rettentően jól jönne egy széles körű, minden ágazatra kiterjedő invesztálási hullám, amely csak az embargó feloldásával vehetné kezdetét. Az amerikaiak mint beruházók nyilván privilégiumot élveznének egy olyan környezetben, ahol szinte mindent a nulláról kell elindítani. Azt jósolják elemzők, hogy ugyan Kuba nem lesz könnyű préda, mert amíg Fidel él, nehéz lesz megkérdőjelezni a kommunista rendszer létét. De a már szintén nem fiatal Raúl Castro vezetése alatt viszont a kubai kormány a magánszektorban rengeteg működési engedélyt adott ki, s ha megengedik a turisták beözönlését, akkor előbb utóbb az ellátásukról is gondoskodni kell. Hogy pontosan hogy alakul Kuba sorsa, az a jövő zenéje, s hogy a múltban mi minden történt Amerika és Kuba kapcsolatában arról olvassák el ezt a kis ízelítőt.

1959 kora tavaszán Fidel Castro lett a miniszterelnök Kubában. Fabian Escalante, a kubai titkosszolgálat egykori vezetője nem kevesebbet állít, mint hogy több mint 600 Castro elleni gyilkossági kísérlet tervéről szereztek tudomást, s valamennyit a CIA számlájára írják. Ezeket a merénylet terveket lebontva, az alábbi kép tárul az érdeklődők elé. Az Eisenhower-adminisztráció hivatali ideje alatt 38-szor próbáltak végezni Castróval. A Kennedy érában 42, Johnson alatt 72 gyilkossági kísérletet tartottak számon. A Nixon adminisztráció nevét 184 esetben jegyezték fel ebben az ügyben. Carter 64, Reagan 197, az öreg Bush 16, Clinton pedig 21 próbálkozással büszkélkedhet. (Escalante statisztikáját annyira pontosnak tekinthetjük, hogy a számok vonatkozásában például a Nixon-adminisztrációnak betudott túl magas szám jogvita tárgyát képezi.) A tervezett módszerek különbözőek voltak, az egyszerűbb, lejáratást tartalmazó csapdaállítástól a mesterlövész általi kilövésig terjedtek. Íme néhány így vagy úgy meghiúsult módszer, melyeket Castro hatalomból való kiszorítására találtak ki:

1. A végzet asszonya nevű terv végrehajtásához Marita Lorenzet szemelték ki. Ő Castro egyik szeretője volt. Állítólag meg is kötötte az üzletet a CIA-val, amely szerint egy méregkapszulát tesz az elnök ételébe. Sikerült is becsempésznie a tablettákat egy óvatlan pillanatban az elnök szobájában felszolgált hideg tejszínes italba, de a tablettáktól összement a tejszín. Lorenz leírása szerint Castro rájött a tervre, és megszeppent szeretőjének a kezébe nyomta a saját pisztolyát és felszólította: „Tessék, ha meg akarsz ölni, tedd meg!” Ám az asszony végül összetört, s csak annyit mondott: „Én nem tudom ezt megtenni veled, Fidel.”

2. A mérgezett búvárruha terve állítólag a Disznó-öbölbeli invázió idején fogalmazódott meg. E szerint a Disznó-öbölben foglyul ejtettek kiadásának céljából szervezett tárgyaláson megajándékozzák Castrót egy búvárruhával. Az 1975 AP jelentés szerint a tervből ugyan nem lett semmi, ám a CIA nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy ez a mérgező spórákkal átitatott búvárruha végez majd az elnökkel. 1975-ben, a szenátus hírszerzési bizottsága azt állította, hogy „konkrét bizonyíték” volt arra, hogy komolyan reménykedtekbenne, a búvárruha bélésébe elhelyezett spórák, baktériumok által okozott bőrbetegség megoldja problémájukat. Ám a jelentés szerint a tervből azért sem lett semmi, mert végül jobb belátásra tértek, és Castro egy másik búvárruhát kapott.

3. A golyóstollnak álcázott injekciós fecskendő. Egy hétköznapi kinézetű tollat olyan finom szerkezettel látnak el, hogy Castro észre sem veszi, amint kicsit babrálva a tollal, az azonnal rendkívül erős mérget juttat a szervezetébe.

4. A robbanó szivar egyenesen arra volt kitalálva, hogy rágyújtáskor levigye Fidel fejét. 1967-ben a Saturday Evening Post számolt be, hogy egy volt New York-i rendőr ajánlotta az ötletet, és remélte, hogy ezáltal sikerül kivégezni Castrót, az ENSZ-beli látogatása alkalmából 1960 szeptemberében.

5. A szennyezett szivar volt a következő ötlet. A CIA állítólag odáig ment, hogy kettős ügynököt is toborozott, aki Castro szivarjai közé csúsztatna egy botulinnal átitatott szivart. Addig várnak, míg a toxin hatni kezd, s rövid időn belül megöli. 1961 februárjában megvolt a kettős ügynök is, a szivar is, de állítólag a kettős ügynök begyulladt.

6. Robbanó kagylóhéj. Tudva, hogy Castro szeret búvárkodni, a CIA elkészítette a tervét egy olyan robbanószerkezetnek, amelyet egy kagylóhéjba rejtettek volna. A kagylóhéj élénk színe és szokatlan formája biztosan odavonzaná Castrót az elrejtett kagylóhéj közelébe, amelyben egy bomba robbanna.

7. A szakáll erejébe vetett hit. 1975-ben a szenátus hírszerzési bizottságának jelentésében az áll, hogy az amerikaiak feltételezték, hogy Castro ereje a szakállában rejlik. A CIA úgy gondolta, hogy ha kihullana az elnök szakálla, akkor a kubaiak szemében gyenge és esendő vezetővé válna. Ennek érdekében talliumot, kémiai szőrtelenítő termékeket kívántak vele belélegeztetni, amitől a híres szőrszálak kihullanak.

8. LSD. Volt olyan terv, amelyben Fidel lejáratását hatásosabbnak vélték, mint a megölését. Ez úgy lenne végrehajtva, hogy meghívnák egy rádióba vagy egy tv-be, ahol Castro élő adásban szerepelne. Előtte és az adás alatt folyamatosan bombáznák aeroszolos spray formájában LSD-vel, vagy hatását tekintve ahhoz hasonló anyaggal. Fidel a kábítószer hatása alatt össze-vissza beszélne, a kubaiak láthatnák, hogy elment az esze.

9. Halálos baktériumok hatásos alkalmazásának volt megszállottja a CIA. Másszor Fidel szalvétájának átitatását találták ki olyan káros baktériumokkal, méreganyagokkal, amelyek nagyon beteggé tennék. De tervezték a zsebkendőjébe telepített csíratelepeket is mint lehetséges megoldást.

10. Mérgezett turmix. Escalante szerint egy halálos desszertként felszolgált ital gyilkossági terve 1963-ban azon bukott meg, hogy elromlott a fagyasztó, ahonnan a havannai Hilton bérgyilkos pincérének az anyagot adagolnia kellett volna.

 

czyla