vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.01. 

Együttműködés és innováció

Debrecen a határon átnyúló régió fejlesztési központja

Az innováció csak körülményesen definiálható kategória. Tulajdonképpen módszeresen folytatott alkotó munkát jelent, meglévő ismeretanyagunk bővítését, az ember, a kultúra, a társadalom tudásának összeadását, új alkalmazását. Annak érdekében, hogy a magyar kkv-szektor megújulási képessége, fejlődése kövesse a nemzetközi trendeket, Dr. Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármestere az első ilyen jellegű szerződésben rögzített megállapodást megkötötte, mely a város gazdaságfejlesztésének ügyét szolgálja.

 Kik írták alá a szerződést?

 – A Debreceni Egyetem, a város önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség. A szerződést aláírók azok a szereplők, akik már az elmúlt másfél évtizedben is nagyon jól együttműködtek a gazdaságfejlesztés területén. A konzorcium létrehozását motiválta annak a pályázatnak a megjelentetése, amely tudásparkok kialakítására biztosít forrásokat.

 Mit takar tulajdonképpen az úgynevezett nyitott innovációs központok létrehozása?

 – Az együttműködés a nyílt innovációs központ megalapozását jelenti. A központ megépítésére szánt 2,5 milliárdos fejlesztési forrás rendelkezésre áll a város integrált településfejlesztési programjában. Arra vonatkozóan, hogy ez a nyílt innovációs központ milyen célokat valósítson meg, milyen gazdasági folyamatokat segítsen, stratégiát dolgoznak ki a résztvevők e pályázati program és az együttműködés során. Az elnyert összegből – mivel nem lehet infrastruktúrát építenünk – gazdaságfejlesztési folyamatokat alapozunk meg. Tehát olyan projekteket, stratégiákat dolgozunk ki, melyeket az ipar hasznosíthat. A nyílt innovációs központnak az lesz az elsődleges szerepe, hogy megteremtse a régió, de akár az ország kis- és középvállalkozásai számára, hogy úgy végezzék innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységeiket, hogy első lépésben ne a szükséges eszközökbe ruházzanak be. Mindez azért jelentős, mert a magyar kkv-szektor innovációs képessége, fejlődése nem követte a nemzetközi trendeket. Ezen az állapoton szeretnénk módosítani, s nem titkolt célunk, hogy Debrecen biztosítsa a helyszínt azoknak a helyi, hazai és határon túli vállalatoknak, melyek innovációs képességgel rendelkeznek. Városunk ehhez minden adottsággal rendelkezik. Amennyiben elkészül a központ, annak munkáját segíti a tudományos és kutatási feladatokat végző egyetem. Debrecenben működik a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, amely szintén komoly kutatás-fejlesztési projektet végez. Az önkormányzat kezdeményező szereplő, s a konzorcium létrejötte igazolja, hogy a helyi ipar szereplői is igénylik, hogy az együttműködés segítse az érintett vállalkozásokat.

 Mi tehát a Debreceni Egyetem szerepe ebben az együttműködésben?

 –A költséghatékonyság és versenyképesség egyik alapfeltétele, hogy a kutatási programok a gazdaság érdekeit szolgálják. A Debreceni Egyetem már korábban is többször együttműködött a várossal úgy, hogy részt vett az adott terület kutatási folyamataiban. Tehát az egyetem a diplomásképzés mellett az iparban hasznosuló tudást biztosít, hozzájárul a technológiatranszfert elősegítő szervezetek létrejöttéhez. Az egyetem üzleti és az ipari szféra szereplőivel olyan új kezdeményezéseket és működési formákat is felmutató együttműködést valósít meg, amelynek keretében jelentősen nő a vállalati innováció.

 

Medveczky Attila