vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.01. 

Szólaljunk meg minél többen!

Aki a letűnt kommunista rendszert a működtetőivel (kommunistákkal, posztkommunistákkal) együtt kellőképpen utálta, utálja az általában nem elégedett a rendszerváltással, felemásnak, félresikerültnek tartja, minthogy átmentette, bizonyos értelemben még meg is növelte a totalitarizmus gyakorlásában vétkes politikai elit hatalmát. Legjobb esetben is ambivalens érzésekkel viszonyul a nagy átalakuláshoz. Ilyen alapon érthető, hogy ezek közül többen ambivalensen éreznek és nyilvánulnak meg akkor is, ha az első szabadon választott kormány miniszterelnöke, Antall József kerül szóba. A vita máig is tart, illetve újra meg újra fellángol: mekkora az ő személyes felelőssége az elfuserált rendszerváltásban, lehetett volna-e tovább menni abban a történelmi helyzetben, amely kamikáze kormánnyá tette az ő kormányát, milyen hibákat követett és milyen lehetőségeket szalasztott el? Mennyire nevezi ki őt bűnbaknak a reményeiben csalatkozott magyar társadalom egy része, sőt mennyire lehet róla feltételezni, hogy szó sincs ilyesmiről, mert igenis az történt, amit ő akart, illetve amit a Nyugat meghatározó erőinek vállalt szolgálatában politikai rátermettséggel végrehajtott? Minden nézetnek, az e kérdésekre adott élesen különböző válaszoknak élnek közöttünk képviselői.

E sorok írója 101-es számú MDF-tagkönyvet adott vissza, amikor Csurka Istvánt kizárták a pártból (ráadásul azt híresztelték, hogy ő lépett ki), és az Antall–Csurka konfliktusban végig Csurka hívei közé tartozott. (Igaz, bántotta a lakiteleki elnökség és szellemiség félreállítása, háttérbe szorítása, és a megélhetési politikusok párton belüli létszámának látható felszaporodása is.) Kezdettől fogva azok közé tartozott, akik az SZDSZ-szel kötött paktumot annak mikéntjével együtt végzetes hibának tekintették. A miniszterelnök számos más megnyilvánulását is joggal érheti kritika (tekintsünk most el ezek felsorolásától), nemcsak a radikális, de még a kevésbé radikális rendszerváltók részéről is. Különösen azokat, amelyekből az derült ki, hogy túlzottan kesztyűs kézzel bánt a hatalmát átmentett és az országot a saját hatalma, jóléte érdekében újra tönkretevő, levitézlett, kompromittálódott politikai elittel.

Mindezzel együtt vagy mindezek ellenére leegyszerűsítőnek és elhamarkodottnak érzem Fricz Tamás Kónya Imre által visszaidézett állítását (Kénytelen vagyok megszólalni, Magyar Nemzet, 2015. április 15.), miszerint „Antall József fogott ember volt (…) az MSZP, Horn Gyula, Antall József, illetve Sólyom László jó magyar szokás szerint »lemutyizta« a rendszerváltást.” A vita még nem zárult le, amelynek során őrizkednünk kell a fekete-fehér látásmódtól, de leginkább attól az elfogultságtól, amely Kónya Imrével kimondatja az „aljas rágalom”, „kegyeletsértés”, „történelemhamisítás” szavakat azokról, akik másként látják a rendszerváltás első és talán máig legnagyobb tragédiáját. Erről valóban minél több emlékezőnek, minél több véleménynek meg kellene szólalni, minél kevésbé indulatosan. Ugyanez az elfogultság tükröződik abban, amikor szerinte – Kónya szerint – „mindenki egy sértett ember nevetséges vádaskodásának minősítette”, hogy az MDF első elnöke, Bíró Zoltán nemcsak „fogott”, hanem egyenesen „küldött” embernek nevezte utódját. Elég sokan nem tartozunk bele ebbe a „mindenkibe”, különösen annak a nagyvonalú gesztusnak a tudatában, amellyel Bíró Zoltán maga mondott le elnöki tisztjéről, hogy ne adjon támadási felületet az MDF-fel szemben annak az SZDSZ-nek, amelynek kemény magja részben Aczél elvtárs baráti köréből verbuválódott, és amely párt „Pozsgay legényei!” felkiáltással már az első kampány idején is a régi renddel való együttműködéssel rágalmazta („bagoly mondja a verébnek” effektus!) nála népszerűbb vetélytársát. Alighanem SZDSZ-es fogantatású tehát az a mindmáig élő balliberális vagy inkább álbaloldali, álliberális mentalitás, amelynek jegyében, ahogy a kilenctagú MDF-elnökség egyik tagja (Fekete Gyula) kifejezte, „nálunk a gyilkos kiált »gyilkos!«-t, a tolvaj kiált »fogd meg!«-et”, és természetesen a posztkommunista kommunistázza az antikommunistát.

Érdemes volna talán definiálnunk a fekete-fehér látásmód elkerülésének érdekében a „küldött” és a „fogott” szavak értelmét, jelentését is. Én talán itt a „megzsarolt” kifejezéssel helyettesíteném mind a kettőt. Egy olyan jelentős politikai szereplőt, akitől a hazaszeretet nem idegen, meg lehet zsarolni nemcsak a saját, hanem a hazája sorsával is. Például azzal, hogy elhitetik vele: a békés rendszerváltásnak azok a feltételei, amelyeket számára megjelölnek. A megzsarolt ember nem jókedvéből, hanem kényszerűségből teszi, amit tesz, akkor is, ha rosszul teszi. Ha tévedésből, megtévesztettségből teszi. Azért teszi, mert azt látja a kisebbik rossznak. Egyébként abban bízom, hogy a rendszerváltás történetét kutató munkák (hála Istennek, már ezzel foglalkozó intézetünk is van) még sok mindent fel fognak tárni ebből a közismert, nyugati irányból jövő zsarolásból, megzsaroltságból.

Szeretnék azonban röviden föleleveníteni két olyan történetet, amelyek talán szintén a differenciált látásmód fontosságára figyelmeztetnek minket, miközben rámutatnak a rendszerváltás két nagy, meghatározó személyisége közötti kapcsolatra, és ez által a két nagy nemzeti rendszerváltó párt közötti folytonosságra is. (Antall Józsefet egyébként egyik legnagyobb ellenfele, Csurka István is „esszenciális embernek” nevezte, akiben sűrítve vannak meg a jó és rossz tulajdonságok.) A benzináremelés idején zajló parlamenti vitában, a taxisblokád napjaiban Orbán Viktor ifjúi hevületében, és mint az akkor még némiképp az SZDSZ szatellit pártjaként működő fiatal demokraták elnöke, lehazugozta a kormányt, mire Antall a következő szavakkal szerelte le: „aggódtam volna fiatal barátom egészségéért, ha nem ezt mondta volna, amit most mondott.” Többen, főleg Antall-hívő pedagógusok ezt úgy kommentálták, hogy a miniszterelnök („osztályfőnök úr”), ugyancsak jó szemű tanárként, meglátta ebben a radikális ifjúban (ha úgy tetszik, „pimasz kölyökben”) a ragyogó képességű politikust, a jövő emberét. Aligha véletlen, hogy halálos ágyához odahívatta őt is. Amikor erről kérdeztük néhányan a Fidesz elnökét, akinek oroszlánrésze van abban, hogy a hajdani liberális szatellit párt felvállalta a nemzeti ügyet, és aki számos előadást tartott ennek szükségességéről és helyességéről, azt válaszolta, hogy élete nagy ajándékának tekinti ezt a beszélgetést, de engedelmünkkel azt, hogy ott mi hangzott el, szeretné megtartani magának.

Így aztán természetesen találgatásra vagyunk utalva, de ehhez azért, mint tudjuk, némi támpontot adnak az azóta történtek. Miért ne mondhatta volna a haldokló miniszterelnök Orbán Viktornak is ugyanazt, amit annak az egyházi méltóságnak (mert ez kiszivárgott): „keresztény Magyarországot akartam, mert annak van jövője!” (Próféta szólt légyen belőle, a keresztény Európára nézvést is, bár sajnos jelenleg, a neoliberalizmus tobzódása idején fogyatkoznak ilyen irányú reményeink.) Az meg aztán bizonyára csak vágyálom, de nem is kizárt: miért ne láthatná be valaki a halálos ágyán saját hibáját, élete tévedését? Különösen egy nemes anyagból gyúrt keresztény államférfi.

Azt gondolom, sokan szeretnénk, ha Antall azt mondta volna: „rosszul csináltam, csináld te jobban, keményebben! Majd ha eljön a te időd!” Tóth Árpád szavaival: „boldogabb harc fiatalja / szálljon nyomomban diadalra…”

Ezt a diadalt már kétszer is látványosan megéltük. „Tetszettünk” forradalmat csinálni. Fülkeforradalmat. Csinálhatunk harmadszor is. Csak be kellene látnunk nekünk is, vezetőknek és vezetetteknek egyaránt, hogy mit csináltunk rosszul.

 

Kiss István Béla