vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.08. 

A kormány bedönti az önálló bírósági végrehajtók rendszerét

Császti Ferenc, a Kamara volt elnöke egy március végén kelt levelében azt írta, hogy a kormány intézkedései nyomán „veszélybe került” a végrehajtás ügye és „a szervezet összeomlása több száz milliárd forint veszteséget okozhat a nemzetgazdaságnak”. A volt elnök szerint – aki ellen az ügyészség tavaly vádat emelt hivatali visszaélés miatt – már az eddigi módosítások célja is az volt, hogy „megtizedeljék” a tagságot és „megfelelő kádereket” nevezzenek ki a helyükre.

 Hála istennek sóhajt fel egy olvasónk, s arról tájékoztat bennünket, hogy pár perces parkolási idő túllépése miatti büntetésről első ízben csak akkor szerzett tudomást, amikor az összeg már 20 ezer forint közelében járt. Miután a fellebbezés költsége közelítette volna e büntetési tétel nagyságát, nem fellebbezte meg, beletörődött, mert sokszor megtapasztalta, hogy neki parkolási céggel, és úgy általában, sem az állammal, sem egyéb cégekkel szemben igaza nem lehet. Emlékezete szerint 2015. április végén a végrehajtói felszólításból tudta meg, hogy vélhetően egy parkolás 400 Ft-os óradíját turbózták először 18 ezerre, ami tárgyalás, végrehajtói munkadíj, illeték, osztás szorzás végeredményeként négy hónap alatt 75 000 Ft-ra emelkedett. Ez ugyebár azonnal teljesítendő kifizetés, mert különben az áldozat minden fellelhető ingó és ingatlan tulajdonára joga van a végrehajtónak. Ha a 75 000 ezret elosztjuk 400-zal a végeredmény 187,5, ami majd kétszázszorosa a meg nem fizetett parkolási összeg óradíjának. Mindenki azt tanácsolja, ne firtassa az eljárás jogszerűségét. Teljesen felesleges. Fizessen, mint a katonatiszt.

Azt írja, megfogadta, hogy fizet, pedig azt olvasta, hogy a bírósági végrehajtásról szóló 1994-es törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mára szükségessé vált az átlátható, tisztességes, hatékony és az adósok emberi méltóságát figyelembe vevő végrehajtás szabályrendszerének megalkotása.

Egy közlemény szerint a kormány döntése értelmében a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogutódlással átalakul, és létrejön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar. A végrehajtással kapcsolatos közfeladatokat a jövőben a kar hivatala látja el.

Most szakadjunk el egy pillanatra a rögvalóságtól, és elemezzük a közlemény érdemi részét, amely imigyen szól: Mára szükségessé vált átlátható, tisztességes, az adósok emberi méltóságát is figyelembe vevő szabályrendszer.

Amennyiben ez a megállapítás komolyan vehető, legalább végre kiderült, hogy az 1994-ben megalkotott törvény a végrehajtásról, nem garantálta sem az átláthatóság sem a tisztesség alapvető követelményét. Trócsányi László igazságügyi miniszter tavaly decemberben maga jelentette be, hogy szükség van a bírósági végrehajtói rendszer reformjára, mert sok a panasz, a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene.

Igaza van a miniszter úrnak. Az szerintünk sem méltányosnak sem igazságosnak nem tekinthető, ha egy pénzbírság rövid idő alatt kétszázszorosára emelkedhet. Mert az nem bírság, az sarc. A tervek szerint 2016-ra újul meg a végrehajtói rendszer. És addig?

Addig van idő, gondolták az önálló bírósági végrehajtók és állítólag még a régi elnök lemondása előtt, fényűző körülmények között tartották meg a kamara közgyűlését Sárváron, az ötcsillagos Spirit Hotelben. A sajtóban napvilágot látott közlés szerint az egész szállodát kibérelték a mintegy kétszáz önálló bírósági végrehajtónak és kísérőiknek, szórakoztatásukról pedig neves énekesek és zenészek gondoskodtak.

Ráadásul a közgyűlést sem sikerült szabályosan lebonyolítani, így az sem zárható ki, hogy csupán egy drága mulatságot tartott a köztestület. Krejniker Miklós a végrehajtói kamara elnöke erre a sajtóhírre úgy reagált: tulajdonképpen nem közgyűlést tartottak, hanem ünnepeltek. Ezzel azonban homlokegyenest mást állít a testület kommunikációját ellátó cég, amelynek munkatársa határozottan állítja, hogy a háromnapos esemény közgyűlés volt.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a rendezvény összesen mennyi pénzbe került. A hotel honlapján elérhető adatok szerint egy kétszemélyes szobáért csaknem 150 ezer forintot kérnek két éjszakára, ami azt jelenti, hogy akár 30 millió forintba is kerülhetett a rendezvény a fellépők és a programok költsége nélkül. A végrehajtói munka élethosszig tartó hitbizomány volt eddig, mostantól a megbízatás ezért hét évre szól majd, és utána ismét pályázniuk kell azoknak, akiknek a tevékenységével kapcsolatban kifogás merült fel.

A kormány eltökélt a végrehajtási díjak csökkentésében is, hogy azok ne jelentsenek felesleges többletterhet a végrehajtást kérőnek az előlegezéskor, illetve a bírói ítélettel fizetésre kötelezetteknek az eljárások végén.

A kormány a végrehajtók kinevezésének pályázat nélküli meghosszabbítását abban az esetben javasolná, ha a végrehajtók fegyelmi ügyeiben eljáró bíróság előtt az érintettnek nem volt egynél több enyhe fegyelmi eljárása a hét év alatt.

Ha a parlament elfogadja a kormányprogram alapján előterjesztendő törvényjavaslatot, akkor hozzányúlhatnak a díjszabáshoz is, mert jelenleg a végrehajtási díjak százalékos arányban vannak meghatározva, és nincs felső határuk. Pedig ésszerű és célszerű, hogy szabjanak felső határt.

 

czyla