vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.08. 

Hogy az ifjúságpolitikát azok alakítsák, akikről szól

A kormány egységes Kárpát-medencében gondolkodik

Az ellenzék folyamatosan azzal vádolja a kormányt, hogy magára hagyja a fiatalokat, nem törődik velük. Mindennek ellentmond az az új konzultációs sorozat, amelynek márciusban Kolozsvár volt az egyik állomása. Dr. Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárát arról kérdeztük, hogy a fiatalokat foglalkoztató kérdések mennyire jelennek meg fontos tényezőként a kormányzati döntésekben.

 Milyen gondolat mentén indította el az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Rólad szól! – párbeszéd a fiatalokkal elnevezésű konzultációsorozatát?

 – Azért tartottuk fontosnak elindítani a párbeszédet, mind személyes találkozások, mind internetes konzultációs felület nyitása révén, hogy akkor, amikor meghozzuk a fiatalokkal kapcsolatos fontos döntéseket, törvényjavaslatokat, kikérjük azokról az érintettek véleményét. Ezenkívül a mostani uniós fejlesztési ciklusban az ifjúság számára biztosított forrásmegosztás megtervezését is megelőzi a fiatalok igényeinek felmérése.

 Több helyen olvasni, hogy a fiatalok többsége apolitikus. S egyik politikai oldalnak sem hisz, s elege van az ígérgetésekből. Megerősíti, vagy cáfolja ezt a sztereotípiát?

 – A fiatalok egy részét igenis érdekli a politika. Emlékezzünk csak vissza a 2010-es választásra, mikor az egyik választókörzetben hajnali kettőig álltak sorba a fiatalok, hogy az urnák elé jussanak. Sokan mondják, hogy a fiatalok csak akkor kezdenek el érdeklődni a közügyek iránt, amikor munkát vállalnak, vagy családot alapítanak, s addig más dolgok foglalkoztatják őket. A politikának az a feladata, hogy megtalálja azokat a kérdéseket, melyekkel a fiatalok érdeklődését is felkelti, s bevonja őket a döntéshozatalba.

 Eddig főleg milyen felvetésekkel, kérdésekkel találkozott?

 – Többféle témát érintettünk. Számos kérdést vetünk fel, melyekre okostelefonok segítségével, egy alkalmazással válaszolnak a fiatalok, s ennek kapcsán indul el a beszélgetés. Fontos kérdés a szórakozóhelyek biztonsága – az állam készítsen listát a biztonságos szórakozóhelyekről –, az internetes zaklatás kivédése, a közösségi médiában tapasztalható visszaélések megszüntetése és az érettségit megelőző kötelező 50 órás közösségi szolgálat. Az utóbbi azért is lényeges, mert a konzultáción részt vevők többsége középiskolás.

 Miért döntöttek úgy, hogy a határon túl élő magyar fiatalokat is megszólítják; hiszen nemcsak Kolozsvár, hanem Szabadka, Révkomárom és Beregszász is szerepel a fórumok helyszínei között.

 – Fontosnak tartottuk, hogy a húsz anyaországi helyszín mellett négy határon túli magyar közösséghez is ellátogassunk, hiszen az ifjúságpolitika terén is egységes Kárpát-medencében gondolkodunk. A magyar kormánynak felelősséget kell viselnie a határon túli magyar fiatalokért is – s ezt az alaptörvényben rögzítettük. A kormány kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencei ifjúsággal való párbeszédre, ez a program erre is kiváló lehetőséget teremt.

 Más jellegű problémákat vetettek fel a határon túliak, mint az anyaországiak?

 – A határon túl a Magyarországgal való kapcsolattartás, a támogatások formája vetődött föl. Hazánk más országok jogszabályain változtatni nem tud, de a magyar közösségi programokhoz forrást biztosít. A kormány nagyon sok határon túli oktatási, nevelési intézményt támogat. Ez azért jelentős, mert vannak olyan országok – például Ukrajna –, amelyek nem nyújtanak támogatást sem a nemzetiségi, sem az egyházi iskoláknak.

 Kik elemzik a fiatalok javaslatait?

 – A célunk, hogy négy hónap alatt 24 helyszínen 2000 fiatalt személyesen, majd több tízezer fiatalt pedig online szólítsunk meg, aminek az erősítésére hashtag kampány is indult. Ezt követően pedig háttérintézményünk, az Új Nemzedék Központ elemzi ki és összegzi a fiatalok véleményét.  

A következő témánk is a határon túliakat érinti, hiszen csaknem 300 millió forinttal támogatta a külhoni magyar szervezeteket tavaly a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). Mennyi pályázatot támogatott az NKA, és főleg honnan érkeztek be pályaművek?

 – A magyar kulturális örökség jó része a mai trianoni határokon túl jött létre, ezért fontos, hogy Magyarország anyagilag is támogassa a határon túli kultúrát. Az NKA 2014-ben 396 külhoni magyar pályázatot támogatott 291 millió forintot meghaladó értékben, a pályaművek 65 százaléka Erdélyből, 19 százaléka a Délvidékről, 13 százaléka a Felvidékről és 3 százaléka Kárpátaljáról érkezett. Fontos, hogy az NKA is felelősséget vállaljon a határon túli kulturális programok támogatásában. A támogatott pályázatok többsége a közművelődés, a népművészet, a könyvkiadás, valamint a szépirodalom és az ismeretterjesztés területén indult. Örvendetes, hogy az elmúlt négy évben nőtt a sikerrel pályázó határon túli szervezetek száma; 2010-ben a pályázók 54 százaléka tudott nyerni, ez a szám 72 százalékra emelkedett. Témájuk szerint tíz kollégium bírálta el a kérelmeket, a kiemelt programokat pedig az emberi erőforrások miniszteri keretén belül támogattuk.

 Idén mekkora összeg áll rendelkezésre az NKA-nál a külhoni magyar szervezetek céljainak megvalósítására?

 – Az Alap fő bevételi forrása az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka. Nincs rögzített arány a határon túli szervezetek dotálására; pályázhatnak, és az anyaországiakhoz hasonló elbírálás szerint részesülnek támogatásban.

 

Medveczky Attila