vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.08. 

Ötödször is Vidék Kaland

Magyarországi és székelyföldi gazdák várják az érdeklődő városi fiatalokat

Ötödik évébe lépett az AGRYA nagy sikerű, EU díjnyertes programja, a Vidék Kaland. Dr. Mikula Lajost, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA ügyvezető elnökét a program céljáról és az elmúlt évek tapasztalatairól faggattuk.

 A Vidék Kaland Program alapvetően kommunikációs jellegű, vagy oktatási projekt?

 – A Vidék Kaland „Classic” Programot indítottuk el elsőként, 2011-ben, amelynek az a célja, hogy a városi fiataloknak bemutassuk a vidéki életet és a mezőgazdaság mindennapjait. A résztvevők pedig osszák meg élményeiket az interneten. Folyamatosan szembesülünk azzal, hogy a városi átlagemberben nagyon furcsa kép él a mezőgazdaságról. Az egyik elképzelés szerint a gazdák vidám, dalolós emberek, akik gondtalanul élik az életüket. A másik jellemző kép kevéssé kedvező a gazdákra nézve. E szerint a gazdák nagyon sok pénzt, támogatást kapnak, amiből sok és haszontalan drága holmit vesznek. Szeretnénk, ha a városiak pontos képpel rendelkeznének arról, hogy milyen is a mai magyar mezőgazdaság. Tapasztalatunk szerint a személyes élmények az igazán hatékonyak. A program keretében, pályázaton keresztül kiválasztott városi fiatalok egy hetet tölthetnek el magyarországi fiatal gazdáknál. Ez a program főleg kommunikációs jellegű, és a későbbiekben hirdettük meg azt a két programot, amely elsősorban oktatási projekt. A Vidék Kaland Hivatásos Programot az agrár felsőoktatásban tanuló és valóban mezőgazdásznak is készülő fiatalok számára szervezzük. A programot 2012-től a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági Karával együttműködésben fejlesztjük tovább. A résztvevők ezzel a programunkkal kiválthatják az egyetemi kötelező gyakorlatot. A pályázaton kiválasztottak egy éven át több alkalommal, 1-2 napra ugyanahhoz a fiatal gazdához, egy családi gazdaságba és nem egy nagy céghez, mennek gyakorlatra. Így, ellentétben az egyetemi gyakorlatokkal, egy teljes gazdasági évet ismerhetnek meg. Tehát a fiatal gazda tanítja is az egyetemistákat. A technika és a gépek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a Vidék Kaland Speciál Programot. Az AGRYA, partnerével az Axiál Kft.-vel, Magyarország egyik vezető gépforgalmazójával közösen a Vidék Kaland Programon belül lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a modern mezőgazdaság gépi technológiáival. A jelentkezők eltölthetnek öt munkanapot az Axiál Kft. profi szervizcsapatával és bekapcsolódhatnak a mezőgazdasági gépek helyszíni javításába, szervizelésébe. Ennek ideje – július második fele – egybeesik a Classic programéval.

 Ki finanszírozza ezt az EU-díjnyertes programot?

 – A Speciál programnál felvetődött költségeket az Axiál Kft. állja. A Vidék Kaland lebonyolítását alapvetően szövetségünk saját forrásaiból szervezi meg. 2015-ben ismét utazhatnak Székelyföldre az érdeklődők. A programot, hasonlóan a múlt esztendőhöz a Földművelésügyi Minisztérium 6 millió forinttal támogatja. A FM támogatását az AGRYA a székelyföldi programelem előkészítésére és lebonyolítására fordítja.

 2011-ben mennyien jelentkeztek a programra, és azóta növekedett-e a létszám?

 – 2011-ben 93 jelentkező közül választottuk ki a program résztvevőit. Évről évre növekedett a jelentkezők száma, 2014-ben elérte a 132 főt. Harmincan vettek részt a hazai, és tízen a határon túli programban. Idén mintha lanyhult volna az érdeklődés, de nem hiszem, hogy 90 fő alá esne a jelentkezők száma.

 Miként választják ki azt, hogy ki alkalmas a Vidék Kalandban való részvételre?

 – 18 és 35 év közötti városi fiatalokat várunk. S az elbeszélgetés során az érdeklődésre és a motivációra esik a fő hangsúly. Azt is megtudjuk, hogy az illető bírja-e majd az adott munkát és megfelel-e a fizikai kihívásnak, és képes-e beilleszkedni egy teljesen új környezetbe. Eddig ez a kiválasztási metódus jól működött, mert egyetlenegy kalandorunk sem adta föl az elmúlt négy esztendőben, illetve a befogadó gazdáktól is csak pozitív visszajelzéseket kaptunk.

 2013-ban a jelentkezők és így a kiválasztottak közel kétharmada hölgy volt. Ez most is elmondható?

 – Idén kiegyenlítődött a nemek aránya. Két éve azt tapasztalhattuk, hogy a 20-30 éves hölgyek sokkal vagányabbak, rugalmasabbak, nyitottabbak az újra, mint a velük egykorú férfiak.

 A korábbi programok résztvevői élményeiket meg is osztják másokkal? S vannak, akik azért jelentkeznek, mert barátjuk, ismerősük részt vett már egy ilyen kalandon?

 – Ilyen hatásmechanizmusról is beszélhetünk. A jelentkezési lapra egyre többen írják be, hogy a programról barátjától vagy ismerősétől hallott. Örülünk annak, hogy a mindennapok beszédtémájává vált a programunk. Ez azt bizonyítja, hogy van jogosultsága a Vidék Kalandnak.

 Hogyan fogadták eddig a székely gazdák a magyarországi városi fiatalokat?

 – Az első évben kissé gyanakvóan, mert nem igazán hitték el, hogy Magyarországról olyan fiatalok érkeznek hozzájuk, akik tényleg dolgozni szeretnének. Nem kellett szégyenkeznünk, mert akiket Székelyföldre küldtünk dolgozni, elvégezték a munkát, és nem kényeskedtek. Ezért a második évben már bővült a fogadó gazdák köre. Most pedig már el sem tudnák képzelni az életüket anélkül, hogy néhány városi fiatalnak ne mutassák be a székelyföldi gazdálkodás mindennapjait.

 Vannak már olyan városi fiatalok, akik a program hatására elkezdtek vidéken állattartással, vagy földműveléssel foglalkozni?

 – Öt olyan városi fiatalról tudunk, akik a programban részt vettek, és azóta mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak. Egyesek mogyorófákat ültettek, mások a szőlőbirtokukat fejlesztik. Ennek nagyon örülünk, de nem az az alapvető célunk, hogy a városi fiatalokat gazdává neveljük. A program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, betekintést engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába, és így közelebb hozza egymáshoz a városi és a vidéken gazdálkodó fiatalokat. A középpontban tehát a munka és a tapasztalatszerzés áll.

 

Medveczky Attila