vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.15. 

Táborok

 Legutóbb éppen csak belekezdtem egy érdekes témába: diplomáciai gondok támadtak Varsó és Washington között, az utóbbi években szinte tökéletesnek tűnt lengyel–amerikai kapcsolat megromlott. Április végén a lengyel külügyminisztérium behívatta az Egyesült Államok varsói nagykövetét, tiltakozásképpen az FBI igazgatójának nyilatkozata miatt. Ugyanis az történt, hogy James Coley a holokauszt emléknapján előbb megtekintette a náci haláltáborokat bemutató kiállítást, majd beszédet mondott a washingtoni Holokauszt Múzeumban, és úgy fogalmazott: „Nemcsak Németország, de Lengyelország, Magyarország és sok más hely gyilkosainak és bűntársainak tudatában az él, hogy nem tettek semmi gonoszat. Meggyőzték magukat arról, hogy a gyilkolás helyes volt, ezt kellett tenniük.” Vagyis az FBI vezére szerint a náci német hatalom mellett a lengyelek és a magyarok is felelősek a holokausztért, méghozzá testületileg.

A vezető lengyel politikusok persze kórusban tiltakoztak – Bronislaw Komorowski államfővel és Ewa Kopacz miniszterelnökkel az élen. Utóbbi egy sajtótájékoztatón kijelentette: „Lengyelország a második világháborúban nem tettes volt, hanem áldozat. Elvárom, hogy azok a vezetők, akik e kérdésről nyilatkoznak, valamiféle történelmi tudással rendelkezzenek.” Nos, engem bizony nem lepett meg Comey tudatlansága… Egy olyan országban, ahol a felmérések szerint a huszonéves lakosság több mint fele még soha nem ivott tejet; a teljes népesség elsöprő többsége azt hiszi, hogy a pizza egy hagyományos amerikai étel, jelentős része pedig képtelen megmondani, hogy Washington a keleti vagy a nyugati partvidéken található-e, semmin sem csodálkozhatunk. Egy olyan társadalomban, amelyben az általános műveltség helyébe az általános naivitás lépett (tisztelet a kivételnek), teljesen életszerű, hogy egy csúcsvezető tisztségviselőnek halvány fogalma sincs a második világháborúról. A világhálón megtekinthető, hogy a Legyen Ön is milliomos! című televíziós vetélkedő egyesült államokbeli változatában sok ezer dolláros kérdés volt: melyik ország fővárosa Budapest? A játékos a Hungary választ eleve kizárta, mert „olyan ország nincs”, még soha nem hallott róla. Franciaországra gyanakodott, de sokáig habozott, mert úgy tudta, hogy „Franciaország (angolul: France) nem önálló ország, hanem valamelyik európai állam tartománya”. Ennek fényében simán hihető, hogy az FBI vezére azt hiszi: az auschwitzi, a treblinkai vagy a sobibóri koncentrációs tábor azért volt Lengyelországban, mert ezeket a poklokat a lengyelek hozták létre és működtették.

Érdekesség, hogy a lengyel tiltakozókhoz egy amerikai történész is csatlakozott: Anne Applebaum. Igaz, ő félig-meddig lengyelnek tekinthető, hiszen férje a varsói parlament elnöke, Radoslaw Sikorski. Az asszony éles hangvételű cikket közölt a The Washington Post napilapban, megállapítva: a történelmi leckét először az FBI igazgatójának kellene megtanulnia. Applebaum úgy fogalmaz: „A második világháború idején Németország hivatalos célja volt a zsidók megsemmisítése. E feladat végrehajtásához nem bűntársak kellettek, hanem kormánytisztviselők és sok tízezer katona. A németek kollaboráns kormányok létrejöttét szorgalmazták más országokban, például Franciaországban, ahol megalakult a Vichy-kormány. A háború kezdetén a németek megszállták Lengyelországot, de ott nem működött kollaboráns kormány: ugyanis azokban az években megszűnt az önálló lengyel állam. Ez tette lehetővé, hogy a nácik lengyel földön borzalmas világot teremtettek, ahol bárkit megölhettek, bárkit deportálhattak, és bármelyik keresztény lengyel családot kiirthatták, ha csak egyetlen családtag is segítette az üldözött zsidókat. Sok ilyen keresztény lengyel volt. A nácik milliókat gyilkoltak meg, köztük sok lengyel értelmiségit. A háborúban a teljes lengyel infrastruktúrát lerombolták. Ebben a világban az emberek egy része közömbös volt a zsidók sorsát illetően – de mindez nem jelentette azt, hogy az élt volna a tudatukban, hogy semmi rosszat nem tettek.” Ez bizony világos és tisztességes állásfoglalás, le a kalappal előtte.

Az FBI főnöke a magyar lakosságot is Hitler bűntársai és a gyilkosok közé sorolta, ezért Applebaum hazánk védelméről sem feledkezett meg: „Németország vezető szerepe Magyarországon is meghatározó volt, bár ott a körülmények mások voltak. A magyar zsidók Auschwitzba szállítása csak a náci megszállással, 1944 márciusában kezdődött, amikor Horthy Miklós ellehetetlenítésével a kormányt feloszlatták. A függetlenség elveszítésével Magyarország is a törvénytelen, erőszakos zónába került, ahol bármi megtörténhetett.” Az amerikai történész azt tanácsolja az FBI igazgatójának, hogy előbb próbálja megérteni, mit látott a Holokauszt Múzeum kiállításán, és csak azután tartson róla nyilvános szónoklatot. A teljesség kedvéért megjegyzendő: a varsói külügyminisztériumba berendelt amerikai nagykövet sűrűn bocsánatot kért. Hivatalos közleményében sértőnek és történelemhamisítónak nevezte James Coley kifogásolt mondatait, és leszögezte, hogy a hivatalos amerikai álláspont szerint a lengyel nép nem Hitler bűntársa. (Eme álláspont remélhetőleg ránk, magyarokra is érvényes…)

A tudatlanság a legmagasabb amerikai kormányzati körökben is tenyész, és ez olykor a fene hivatalos diplomáciai megnyilvánulásokba is belerondít. Például amikor ifjabb George Bush elnök Szlovéniába látogatott, a ljubljanai repülőtéren jól fésülten, a szokott tengerentúli bájmosollyal integetett a tömegnek, és közben angolul azt kiáltozta: „Hello, Szlovákia! Hello, szlovákok!” Te jó ég… Három évvel ezelőtt pedig Barack Obama elnök is felsült, amikor a legmagasabb amerikai kitüntetés, a Szabadság Érdemérem posztumusz változatával jutalmazta Jan Karskit. E szavakat mondotta: „Jan Karski a lengyel ellenállás futára volt a második világháború legsötétebb napjaiban. Egy alkalommal arról tájékoztatták, hogy zsidók tömegét gyilkolják. Hogy személyesen meggyőződhessen erről, bajtársai becsempészték a varsói gettóba és a lengyel haláltáborokba. Azután a tényekről beszámolt Franklin Roosevelt elnöknek.” A lengyel állami vezetők erre hevesen tiltakoztak: mi az, hogy lengyel haláltáborok? Hiszen Obamának német haláltáborokat kellett volna mondania. Radoslaw Sikorski akkori külügyminiszter kijelentette: „A méltóságteljes ünnepséget beárnyékolta a tudatlanság és a hozzá nem értés.” A Fehér Ház szóvivője még aznap tudatta: Obama bocsánatot kér, és természetesen ismeri a világháború tényeit. Sajnos okkal kérdezhetjük: valóban?

Végül megjegyzendő, hogy az FBI igazgatójának nyilatkozata miatt a magyar külügyi tárca is diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok illetékesének.

 

Zsille Gábor