vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.15. 

Irányváltás

Amióta a Magyar Nemzet irányt váltott egészen megdöbbentő emberek jelennek meg az újságban. Persze az új főszerkesztőnek nem lehet könnyű dolga, nehéz ezen az oldalon olyan tehetséges újságírót – vagy akárkit – találni, aki hajlandó nekimenni Orbánnak.

Ez a szűkösség odáig jutott, hogy a korábbi SZDSZ-közeli budapesti értelmiség is megszólíttatott, hogy esetleg írna-e a Nemzetbe, ha szabadideje engedi. A budapesti liberális értelmiség nem földrajzi, sokkal inkább minőségi és bizonyos értelemben származási kategória. Az ide tartozók, miközben nyilatkozatok szintjén oly kényesek liberális alapállásukra, jól látható húszezresek hatására bármire képesek. Régóta meggyőződésem, hogy Tamás Gáspár Miklós, ha úgy adódna, lehetne a jobbik ideológusa is. Minden szempontból alkalmas a szerepre.

Így történt, hogy az a Puzsér Róbert, aki másfél-két évtizede még elkötelezett SZDSZ-támogató volt, aki az akkor SZDSZ-jelvénynek számító 4-es metrós kitűzővel járt a Károlira, majd vörös zászlóval jelent meg a 2006-os Kossuth téri eseményeken, a Magyar Nemzet vezető publicistája lett.

Puzsér, amúgy nem tehetségtelen, csak kórosan magamutogató és végtelenül csapongó, sérült személyiség. Gyakori jelenség ez a magamutogatásból élő, magukat hírességként definiáló embereknél. Ezekre alakult ki a híresség szóból slankított celeb kifejezés.

Van, aki óriás melleket ültet be magának, van, aki meztelenül szaladgál az utcán, van, aki mérhetetlen ostobaságából és műveletlenségéből teremt népszerűséget, és újólag van, aki ezek szidásával népszerűsíti magát.

Puzsér mindent megtett, hogy ismert legyen. A Budapest Tévétől, eljutott a Rádió Q-ig, majd rákapaszkodott Hajdú Péter hátára, akivel tulajdonképpen rokonlelkek, hogy végül eljusson a csúcsra, egy zenei tehetségkutató zsűrijébe.

Közben könyveket írt a filmről, és tulajdonképpen sikerül elhitetnie a közvéleménnyel, hogy Puzsér Róbert egy értékrenddel megáldott értelmiségi alkotó, aki jogosan ítélkezik a média és a celebvilág felett. Olyan ez, mint amikor Fáy operakritikát ír.

Puzsér semmilyen értékelhető szellemi teljesítményre sem volt képes az elmúlt években, vagy ha igen, akkor azt jól titkolja. Ízig-vérig celeb, azok minden felületességével és silányságával együtt, még akkor is, ha egy-egy cikke önmagában megállná a helyét.

Olyan ez, mint a vizeletfoltos nadrág. Felvehetjük a legszebb, elegáns, világos tavaszi öltönyünket, hozzá illő sárga cipővel. Mégis, a mellékhelyiségben elég néhány óvatlan mozdulat, hogy könnyed eleganciánkat felülpecsételje egy éktelen vizeletfolt.

A Magyar Nemzettel most ez történt. Próbál elegáns, konzervatív, mérvadó maradni. Csak hát azok a fránya vizeletfoltok.

 

csorja