vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.15. 

Mi lenne, ha eltörölnék a Beneš-dekrétumokat?

Az elég valószínű, hogy amíg kitart ez a három dimenziós teremtett világmindenség, addig a Beneš-dekrétumok ügyében szlovákok és magyarok között megnyugtató megoldás nem lesz. A magyar verzió a szlovákokat izgatja, a szlovák "jól van az úgy" pedig a maradék magyarokat bántja.

 Aztán időnként - főleg kerek évfordulók alkalmából, amilyen a kassai kormányprogram kapcsán az idei április is volt - előlépnek a könyvespolcok közül a történészek és elmondják a maguk verzióját arról, miért is mehetünk el a fenébe mi magyarok a dekrétumainkkal.

 A TASR szlovák hírügynökség most két történész - a cseh Jan Rychlík és a szlovák Dušan Kováč - véleményét kérdezte meg a dologról: mi történne, ha egyszer csak eltörölnék a Beneš-dekrétumokat?

Az egybehangzó vélemény - ezzel aligha lövöm le idő előtt a poént: a világon semmi.

 Dušan Kováč szerint a beneši jogszabályok eltörlése semmit sem jelentene, értelmetlen lenne az egész. Ezek a dekrétumok ugyanis - szerinte - csupán történelmi dokumentumok. Ezen a ponton akár át is kapcsolhatnánk a Robert Fico vagy Miroslav Lajčák-csatornára, azokon (is) szoktuk hallani ezeket az igéket.

 A cseh kollégája most egy kicsit rafináltabbnak tűnt. Ő ugyanis azon lamentált, hogy az ördög a hatályban rejlik. Rychlík szerint ugyanis nem mindegy, hogy ex tunc (vagyis visszamenőleges) hatállyal törölnék-e el a dekrétumokat, vagy csak ex nunc hatállyal, azaz "mostantól". Előbbi esetben ugyanis azzal kéne szembesülnie a szlovák (illetve a cseh) államnak, hogy a dekrétumok miatt sérelmet szenvedettek, illetve leszármazottaik tömegei állnak sorban kárigényükkel. A történész konkrétan is megfogalmazta félelmeit - amely egybeesik az egész szlovák elit krédójával: "A Beneš-dekrétumok eltörlése visszamenőleges hatállyal egyszerűen lehetetlen, mert ez totális káoszt idézne elő a tulajdoni viszonyokban". Itt van tehát elásva: mindenki tisztában van vele, hogy mi a sorsa az ebül szerzett jószágnak.

 Éppen ezért kizárólag a nem visszamenőleges hatályú eltörlés jöhet szóba a történészek szerint is, ami valójában csak egy morális gesztus, de semmilyen jogi következménye nincs. Dušan Kováč végül még megnyugtatott minket azzal, hogy a hatályos alkotmányunk kizárja a kollektív bűnösség elvének alkalmazását.

 Már csak el kellene velünk valahogy hitetni, hogy ér is valamit az alkotmány szava. Nem fog menni, az állampolgárság megfosztását tiltó rendelkezés megerőszakolása világossá tette, hányadán is állunk...

 

Szűcs Dániel, Felvidék.ma