vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.22. 

Választások Angliában

Abszolút többséget szerzett a brit Konzervatív Párt a parlamenti választásokon. A péntek délutáni szavazatszámlálási adatok alapján a konzervatívok frakciójának létszáma elérte a 326 főt a 650 fős alsóházban. David Cameron miniszterelnök péntek délután felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy formálisan átvegye a kormányalakítási megbízást az uralkodótól.

David Cameron 1966. október 9-én született Londonban. Családja jómódú, arisztokrata származású: Cameron IV. Vilmos leszármazottja, ily módon II. Erzsébet királynőnek is távoli rokona. A középiskolát az Eton College-ban végezte, majd az Oxfordi Egyetemen szerzett kitüntetéses diplomát filozófiából, politikatudományból és közgazdaságtanból 1988-ban.

Az egyetem után a Konzervatív Párt Kutatási Központjában kezdett dolgozni, majd 1992-ben Norman Lamont pénzügyminiszter tanácsadója lett. A következő évben Michael Howard belügyminiszter tanácsadójaként dolgozott, amíg a konzervatív kormány el nem veszítette az 1994-es választásokat. 1994-ben a Carlton Communications nevű médiacégnél helyezkedett el, ahol a céges ügyfelekért felelős igazgató volt 2001-ig.

2001-ben a Londontól északnyugatra fekvő Witney parlamenti képviselőjévé választották. A parlamentben hamar kitűnt karizmatikus fellépésével, és kétévnyi képviselőség után már a konzervatív frakció vezetőségében volt. Howard, aki addigra pártelnök lett, 2004-ben kinevezte a párt politikai koordináló bizottságának élére, aminek eredményeképpen Cameron volt a felelős a 2005-ös választási program összeállításáért. Miután a párt a választáson súlyos vereséget szenvedett, Howard lemondott, és Cameron lett a Konzervatív Párt vezetője.

Cameron vezetésével a konzervatívok megnyerték a 2006-os önkormányzati választásokat, és egy kezdeti visszaesés után egyre kedvezőbben szerepeltek a közvélemény-kutatók felméréseiben. Cameron folyamatosan támadta a Tony Blairt felváltó Gordon Brown miniszterelnököt, akinek népszerűsége erősen visszaesett a 2008-ban kirobbant gazdasági válság nyomán. A konzervatívok megnyerték a 2009-es európai parlamenti választást.

A 2010. május 6-i választáson a konzervatívok érték el a legjobb eredményt, de nem szereztek elég mandátumot ahhoz, hogy többségi kormányt alakíthassanak, így a Liberális Demokrata Párttal kellett koalícióra lépniük. Május 11-én a királynő David Cameront nevezte ki miniszterelnökké.

Az angol munkáspárt vezérének családja: Apja Ralph Miliband lengyel zsidó származású marxista teoretikus volt. Brüsszelben született, lengyel zsidó emigránsok gyermekeként. Anyja, Marion Kozak Czestochowában született lengyel zsidó családban, és lengyel családok rejtegették őt és édesanyját a náci megszállók elől. Mindketten a holokauszt elől menekültek Angliába, ahol menedékjogot kaptak. Bátyja, David Miliband, a Munkáspárt (Labour) korábbi kormányában külügyminiszter volt és a Munkáspárt 2010-es belső vezetőválasztásán csak hajszállal maradt alul testvérével szemben. Tanulmányait az Oxfordi Egyetemen és a London School of Economics-on (LSE) végezte.

Edward Samuel Miliband (London, 1969. december 24. – ) brit politikus. 2005 óta parlamenti képviselő, 2007 és 2010 között Gordon Brown kormányának tagja volt, főleg energia- és klímaügyi kérdésekkel foglalkozott. A Munkáspárt vezetője, egyben az ellenzék vezére volt az Egyesült Királyságban 2010. szeptember 25-től 2015-ig.

A Munkáspárt élén: A Munkáspárt 2010-es vezetőválasztási kampányában még három másik magas rangú Labour-politikus – Ed Balls volt oktatási miniszter, Andy Burnham egykori egészségügyi miniszter, és Diane Abbott képviselő, a brit alsóház első fekete bőrű női tagja – is részt vett, de a közvélemény-kutatások alapján kezdettől fogva valószínű volt, hogy a bonyolult, többfordulós vezetőválasztási folyamatból a Miliband testvérek valamelyike kerül ki győztesen.

Ed Miliband vezetővé választásával brit kommentátorok véleménye szerint baloldali fordulat volt várható a Munkáspárt politikájában, véget vetve a Tony Blair és Gordon Brown nevéhez fűzhető „Új Labour” időszakának. Ed Miliband megválasztása utáni első beszédében kijelentette: büszke Blair és Brown vezetői vívmányaira, ám a Munkáspárt a májusi választásokat csúnyán elvesztette, és ezután változásra van szükség. Határozottan elhatárolódott a Blair idején kezdődött iraki háborútól is, mondván: ez „rettentő bizalomvesztést” okozott a választók körében.

Az igazi fordulat azonban elmaradt és miután pártja súlyos vereséget szenvedett a 2015. május 7-i választáson, bejelentette lemondását.

 

Sz.