vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.22. 

Putyin beszéde

Vlagyimir Putyin jobbján egy második világháborús veterán, balján pedig Hszi Csin-ping kínai államfő és felesége ült a dísztribünön, és az egypólusú világrendet ostorozta ünnepi beszédében 2015. május 9-én, szombaton, a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából.

Ha akarjuk, ha nem Putyin a Vörös téren párhuzamba állította „a hitleri kaland”-ot, amely az egész világ számára szörnyű leckét jelentett, az egypólusú világrenddel. Hiszen az 1930-as években sem vette rögtön észre „a felvilágosult Európa a halálos veszélyt a nácizmus ideológiájában, s most, 70 év elteltével a történelem ismét éberségre int. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a faji felsőbbrendűség és kivételezettség eszméje vezetett a legvéresebb háborúhoz”.

A katonák menetében a Vörös téri 70. évfordulós díszszemlén egy kínai egység is felvonult, Novoszibirszkben pedig kínai őrhajók vettek részt a vízi parádéban.

Oroszország 25 városában, valamint a tavaly márciusban Ukrajnától elcsatolt Krímben is megtartották az ünnepi katonai felvonulásokat.

A külföldi állam-, és kormányfők, külügyminiszterek Vlagyimir Putyin orosz elnök kíséretében megkoszorúzták a moszkvai Vörös tér közelében lévő ismeretlen katona sírját a második világháborús győzelem 70. évfordulójára.

Hazánkat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte.

Az állami és kormányzati vezetők, többek között Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár, Pranab Mukherdzsi indiai államfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Nicolás Maduro venezuelai, Raúl Castro kubai elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, és Tomislav Nikolic szerb államfő, valamint az Oroszországgal politikai-gazdasági szövetséget alkotó Kazahsztán vezetője, Nurszultan Nazarbajev elnök fejet hajtottak a Sándor kertben égő örök lángnál is.

A vendégek ezt követően a Kremlbe vonultak az orosz elnök nevében rendezett győzelem napi ünnepi fogadásra.

A nagyszabású díszszemlére 68 ország és a nagy nemzetközi szervezetek első számú vezetőit hívták meg.

A jubileumi rendezvényről távol maradt Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke és több nyugati, illetve európai uniós állam vezetője, valamint az EU vezetése.

Angela Merkel német kancellár egy nappal később, vasárnap látogatott el Moszkvába, és Vlagyimir Putyinnal együtt megkoszorúzta a második világháborús áldozatok emlékhelyét.

Az európai uniós tagállamok vezetői közül Milos Zeman cseh államfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök ott voltak Moszkvában. Franciaországból és Olaszországból a külügyminiszterek érkeztek.

 

czyla