vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.22. 

Valós probléma a bevándorlás?

A legújabb népvándorlás korában Európának komolyan kell foglalkoznia a bevándorlás kérdésével, csakúgy, mint Magyarországnak, még ha jelenleg nem is olyan vészes nálunk a helyzet. Ennek megfelelően állandóan közbeszéd tárgyát képezi a probléma, nem régen látott napvilágot az a javaslat, mely alapján kötelező migrációs kvótarendszert vezetnének be az Európai Unióban.

A június végén tárgyalandó tervezet szerint a menekülteket elosztanák a 28 tagállam között az országok GDP-je, népessége, munkanélküliségi aránya és eddigi menekültkérőinek száma alapján. A menekültek helyzete valóban tragikus, afrikaiak ezrei adják minden nap sorsukat az embercsempészek kezébe, hogy Európába juthassanak, de a Balkánról és Ukrajnából is egyre többen indulnak az unióba. Ennek ellenére Brüsszelben megint ostobaságot eszeltek ki, a javaslat kivitelezése képtelenség, az okok elhárításáról továbbra sem esik szó, csupán a következmények kezeléséről.

Tegyük fel, hogy egy afrikait Bulgáriába „helyeznek” a rendszer alapján. Ha eredetileg Németországba akart menni, akkor azt valószínűleg ezután is megteszi. Vagy megszüntetnék az EU-n belüli szabad áramlást? Abból lenne csak a felhördülés! A rendszer máris csődöt mondott.

Hogyan viszonyul a kérdéshez az Egyesült Államok? Amint miniszterelnökünk ellenzi majd a javaslatot, egyből megbélyegzik idegenellenességgel, míg ők a mexikói határnál szögesdrótot emelnek és hajkurásszák a határsértőket. Egy magyarnak vízum és egyéb tartózkodási engedélyek szükségesek, ha hosszabb időt akar tölteni Amerikában, egyeseket meg, ugye, kitiltanak hivatalos indoklás nélkül.

Jó volna, ha érdemi munka zajlana Brüsszelben, és tárgyalások indulnának a világ háborúiról az USA-val. Nyilvánvaló, hogy az iraki, a líbiai, a szíriai vagy az ukrán konfliktus kirobbantásában oroszlánrészt vállalt az Egyesült Államok, ezért élnek ott elviselhetetlen körülmények között az emberek, és ezért kénytelenek elhagyni hazájukat. Ha az amerikai kormány rendezné ezeket a konfliktusokat, máris kevesebben indulnának az öreg kontinensre, az embercsempészek nem fullasztanának ezreket a Földközi-tengerbe, mielőtt elérik Olaszország vagy Görögország partjait. A bevándorlókra fordított pénzt pedig a menekültek hazájának támogatására költhetné inkább az EU.

Szerencsére nem egyedül Orbán Viktor gondolkodik józanul a bevándorlásról, Szlovákia már el is utasította az emlegetett tervezetet, Anglia pedig biztosan ugyanúgy el fogja. A múlt héten újraválasztott David Cameron úgy nyerte meg a választásokat, hogy kampányának fő eleme a bevándorlás szigorítása volt.

Magyarországon egyelőre nyilván nem olyan éles a helyzet, mint Németországban vagy az Egyesült Királyságban, de úgy gondolom nincs igazuk azoknak, akik a kormányt riogatással vádolják a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció miatt. Jelenleg nem tartozunk a célországok közé, a legtöbben csak átutaznak hazánkon. Számuk azonban akkor is nő, öt esztendő alatt pár ezerről több mint 40 ezerre nőtt az egy évben bevándorlók száma. A tendencia biztosan folytatódik, és meg is ugorhat, ha ne adj Isten például Ukrajnában még nagyobb méreteket ölt a háború.

Bevándorló egyre több lesz, az ún. célországok előbb-utóbb „megtelnek” és akkor majd jó lesz Magyarország is. Ráadásul hiába vágyik egy szíriai Németországba, az otthoni körülményekhez képest a mi vidékünk is maga a Kánaán. Lesznek, akik megelégszenek ezzel, és ha tovább növekedik gazdaságunk, akkor még többen döntenek majd így.

A kérdéssel foglalkozni kell, addig kell kézbe venni az ügyet, ameddig lehet. Naponta szólnak hírek a nyugati „multikulti” kudarcairól: feketék lelövése, Mohamed-karikatúrák, terrorcselekmények, vallások kiszorítása stb. Miért szigorítana a bevándorláson Anglia, ha olyan jól működik az együttélés? Ha Ausztria törvényben nevezhetett meg balkáni országokat, ahonnan nem hajlandó migránsokat fogadni, akkor mi miért ne tehetnénk hasonlót?

 

Märle Tamás , latin-történelem szakos tanár