vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.22. 

Közel 12 százalékos ipari növekedés márciusban

A hazai ipar teljesítménye ismét erőteljesen nőtt, idén márciusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezzel már sorozatban 19. hónapja erősödik az ágazat. A megelőző hónaphoz mérten 2,6 százalékos növekedés történt, míg az év első negyedévében 8 százalékos bővülést mértek.

Az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést, ez pedig összhangban van azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez egész Európában Magyarországon legyen a legmagasabb.

Az ipari export márciusban 14 százalékkal, míg a hazai eladások több mint 11 százalékkal nőttek. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben mértek 1,5 és 25 százalék közötti termelésbővülést. A legjelentősebb súlyú alág, a járműgyártás kibocsátása 19 százalékkal emelkedett. A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 11 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A hazai és külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően jelentősen, 14 százalékkal nőtt a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termékek gyártása. Az ipar egészséges szerkezetű növekedését mutatja az is, hogy az első negyedévben Magyarország minden régiójában erősödött az ágazat, legjelentősebb mértékben, 18 százalékkal Dél-Alföldön.

 A további bővülést tekintve szintén derűlátásra adnak okot a kedvező hazai és német bizalmi indikátorok. Várhatóan az ipari kibocsátást tovább fogja emelni, hogy a Suzuki március elején kezdte el gyártani új, magasabb kategóriájú modelljét, illetve az Audi három műszakra való átállása, továbbá a beszerzési költségek csökkenése az alacsony olajáraknak köszönhetően. Szintén a további növekedést segíti a Kormány aktív iparpolitikája, az EU-s források gazdaságfejlesztésre irányuló felhasználása.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)