vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.22. 

Operakalandra látogatnak a diákok

A diákoknak operaélményt biztosító országos program, az OperaKaland jelenleg futó tavaszi etapjával együtt a résztvevő gyerekek száma már meghaladja a százezret – jelentette be Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az Operaház sajtótájékoztatóján.

Az OperaKaland ötödik szériájának zárásaképpen az Erkel Színházban május 5. és 16. között 14 alkalommal játsszák Mozart Szöktetés a szerájból című operáját, amelyet 24 ezer diák tekinthet meg a sorozatban.

Závogyán Magdolna kiemelte: az OperaKaland tavaly KultúrKalanddá bővült, hiszen a gyerekek az operalátogatás mellett múzeumokba, könyvtárakba, levéltárakba is eljutnak. Úgy vélte, ez jó példája annak, amit az államtitkárság kulturális alapellátás alatt ért, ezért örömmel támogatják a kezdeményezés folytatását.

A Keleti pályaudvaron megrendezett sajtótájékoztatón a felszólalók kiemelték a programban biztosított kedvezményes jegyárak fontosságát. Az állam az Operaház költségvetésén keresztül sorozatonként mintegy 60-70 millió forinttal, a BKK-BKV kedvezményes napijegyekkel, a MÁV-Start és a GYSEV pedig 90 százalékos menetdíjkedvezménnyel segíti az OperaKaland programot.

 Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár megköszönte a felkészítő pedagógusok munkáját, és hangsúlyozta, hogy az államtitkárság minden támogatást megad a program folytatásához.  

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vasúttársaság elkötelezett a kultúra támogatása iránt. Mint mondta, az OperaKaland támogatásával céljuk a vasúti közlekedés népszerűsítése is, hiszen a programban a diákok nemcsak opera-, de utazási élménnyel is gazdagodnak.

 Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozta: az OperaKalandban a legmagasabb színvonalú előadásokat nyújtják a gyerekeknek a ház legkiválóbb énekeseivel. Mint mondta, igyekeznek a program költségét ezer forint alatt tartani a gyerekek számára.

 Bejelentették azt is, hogy szorosabbra fonják a MÁV és az Operaház együttműködését. Mostantól egy, az Operaházzal közösen felmatricázott Taurus mozdony népszerűsíti a dalszínház programjait. Az egyik oldalán az opera, a másikon a balett műfaját népszerűsítő mozdony a magyar vasútvonalak mellett Ausztriában is közlekedik majd – jegyezte meg Dávid Ilona.

 

(MTI)