vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.27. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 22.száma!

A tartalomból:

MÁSFÉL MILLIÁRD GYURCSÁNYNAK (címlapon)

Lehet-e komoly pártot építeni 1,5 milliárdból? Magyarországon biztosan. Főleg, ha az egyszerű pártelnök cége az összeget a választások előtt kapja. Persze az is lehet, hogy a pénz majd elosztva jön az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól. A 30 millió forint alaptőkével rendelkező cég vezetését Dobrev Klára, Gyurcsány felesége végzi, Gyurcsány mindössze tulajdonos. Miféle összeférhetetlenség lenne? Ugyan kérem. Az sem képzelhető el, hogy miközben Gyurcsány cége szakérti a 2014–2020 közötti uniós időszak – feltehetőleg – pénzügyi dokumentumait, esetleg elfogult lenne a magyar kormány, vagy bármilyen magyar állami szervezettel kapcsolatban. Miért lenne? Hiszen Gyurcsány csak egy ellenzéki párt elnöke. Politikai céljait elérendő bizonyosan nem gyakorol nyomást a négy főt foglalkoztató cég vezetésére, hogy a kormányt lehetőleg kedvezőtlen színben tüntessék fel.

 Csurka István: HITSZEGŐK, ÁRULÓK (2.oldal)

Az MSZP és az SZDSZ, a két koalíciós párt minden erkölcsi tőkéjét elvesztette. Hazugságai lelepleződtek, mindenki láthatja, hogy nem annak érdekében cselekszenek, mint amit meghirdettek. Olyan hitszegésen, áruláson lettek rajtakapva, mint Kádár János 1956. november 4-én: Kádár másodikán még hitet tett a forradalom mellett, negyedikén pedig behívta a szovjet csapatokat.

Göncz Árpád viszont azt a Dobi István-i, Losonczi Pál-i aranyidőt éli újra, amikor az Elnöki Tanács elnöke a párthatalom, a diktatúra egyik – szerény – eleme volt, megvalósítója a Párt szocializmust építő programjának. Göncz már fel sem fogja, hogy neki semmi köze nem lehet Horn és Pető kormányprogramjához, még akkor sem, ha egyetért vele. Aláírásával és elszólásával nemcsak alkalmatlanságát, hanem az összeesküvésbe való beavatottságát is leleplezte.

 Van egy álmom: a kolozsvári Mátyás király szobor és a csíksomlyói búcsú legyen hungarikum

Erdély, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja magyar értékei (4.oldal)

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár: Az általános vélekedéssel szemben a hungarikumok alatt nemcsak a hazai élelmiszer-különlegességeket értjük, hanem a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait is.

 A Jászság fővárosa

Dr. Szabó Tamás polgármesterrel beszélgetünk a Dalkia-ügyről, a fejlesztésekről, a hagyományápolásról (5.oldal)

Az egész história onnan datálódik, hogy Jászberény önkormányzata 2000-ben kötött szerződést a Prometheus Zrt.- vel – a Dalkia jogelődjével –, hogy a városi Szent Erzsébet kórház mint költségvetési szerv számára biztosítson energetikai szolgáltatást. A vállalkozási szerződésnek 15 éves kifutási ideje volt, ám 2008-ban a szerződés megszűnt. Ennek oka, hogy a kórház gazdasági hátterét átalakították, és a működtetést két 100 százalékban önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő nonprofit cég vette át. Tehát a kórház mint költségvetési szerv megszűnt. A Dalkia cég úgy gondolta, hogy a megszűnésből hátránya származott, ezért vélt igazukat peres úton próbálták érvényre juttatni. Ennek az lett a kimenetele, hogy 400 millió+áfát megítélt a bíróság a Dalkiának, s mivel az ügy több éve zajlik így a kamatterhekkel együtt 750 milliót kéne kifizetnünk a cégnek. Mi végig azt képviseltük, hogy olyan okból szűnt meg a szerződés, amit annak megkötésekor senki sem látott előre. Hiszen 2000-ben még senki sem beszélt a költségvetési kórházak megszűnéséről. Így ez a kitétel nem is szerepelt a szerződésben.

 Szemünk világa

Szeretnénk, ha a társadalombiztosítás jobban támogatná a szemészeti beavatkozásokat (6.oldal)

A jövőben kétféle szemműtétet is elvégeznek egyszerre a budapesti Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a klinika igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy néhány órás műtéttel a szürke hályogot és az éleslátás romlását okozó elváltozást is orvosolni lehet.

 Munkaerőhiány Budapesten

Az újonnan alapított vállalkozásokat támogatjuk, s mobil munkaközvetítő irodát működtetünk (7.oldal)

Elsősorban a kis- és középvállalkozások (kkv) munkaerőigényét célozza meg a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara (BKIK), azzal az állásbörzével, amelyet Álláshely – Lehetőséget mindenkinek elnevezéssel rendez meg a szervezet június 9-én és 10-én a fővárosban, a Bálnában – közölte Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke.

 Csorja Gergely: A holokauszt fia siker (7.oldal)

Ma Magyarországról alkotással berobbanni az európai kulturális közegbe tulajdonképpen egyetlen témával lehet. A holokauszttal. Ennek elsődleges oka, hogy míg a cseh, lengyel, román, szerb művészeti élet természetesnek veszi, hogy cseh, lengyel, román, vagy szerb témákkal foglalkozzon, addig a magyar alkotók felett ott lebeg egy hártya, melyet kritikusok, intézményvezetők, oktatók és kultúrhatalmasok választanak ki mirigyeikből és mely összenyálaz minden alkotást, mely témáját tekintve magyar. Valódi, a magyar élettel vagy múlttal foglalkozó alkotás legalábbis gyanús. Rudolf Péter Kossuthkiflijét már azelőtt összeköpködték, hogy képernyőre került volna. Hiába szereti mindenki Rudolf Pétert, hiába jó a sorozat, hiába minden. A témaválasztás kiütötte a sorozatot, még akkor is, ha legkisebb mértékben sem mondható „magyarkodónak”. A producerkedés lényege, hogy a finanszírozó sikerre törekszik. Az alkotók túlnyomó többsége szintén sikerközpontú, ritka az olyan művész, aki nem csak mondja, de tényleg önmagáért az alkotásért dolgozik. Ilyen körülmények között érthető, sőt természetes, hogy a sikertéma felé igyekszik mindenki. Ha pedig ez így van, akkor a nemzetközi siker biztosítása érdekében tulajdonképpen a magyar művészet átállhatna kizárólag a holokausztot bemutató alkotásokra.

 A MAGYAR GAZDASÁG TELJESÍTMÉNYE (9.oldal)

Voltak olyan időszakok, amikor nem volt felelős állami gazdálkodás, ennek lett az eredménye az eladósodottság. Emiatt veszélybe kerültek az uniós források, magas kamatokkal keltek el az állampapírok. Most, hogy a kormány benyújtotta Magyarország Konvergencia Programját és a Nemzeti Reform Programot az Európai Bizottságnak. Banai Péter Benő államtitkárt kérdezzük a költségvetésről és az államadósságról.

 A művészet nem távolodhat el az élettől (10.oldal)

Ferencz Ernő szobrászművész: Kájoni János nyomdaalapítónak, a „Cantionale Catolicum”  szerzőjének mellszobrát egy évfordulóra készítettem, és ki is állították a megyei tárlaton. Ez a portré a csíkszeredai – ma Márton Áron nevét viselő – líceum folyosójára kerülhetett volna, de olyanok voltak a körülmények, hogy meg kellett értenem, értenünk, hogy felállítása nem ajánlatos. Végül a nagytiszteletű csíksomlyói ferences atya, János atya vette meg, és a kolostor udvarán áll ma is. Gipszből készült Petőfi- portrémat pedig a Petőfi Iskola folyosójáról távolíttatta el egy Ürményi nevezetű bukaresti tanfelügyelő. Felkeresett egy újságíró, aki arra kért, hogy ezt a portrét ajándékozzam a kászoni kultúrháznak. Igent mondtam, s azóta a Balássy-kúriában lévő szobor előtt emlékeznek meg a kászoni iskolások a ’48-as forradalomról. Esetemben valahogy úgy alakult, hogy az egyháztól kaptam a legtöbb megrendelést. Ennek nagyon örültem. Tusnádon épült az első modern erdélyi templom, oda Madonna szobrot és egy nagy feszületet faragtam. A feszület készítése tele van formai, ábrázolási kötöttséggel, de a kifejezés így is nagyon változatos lehet. A tusnádi feszülettel nem a szenvedést igyekeztem hangsúlyozni, hanem inkább a tudatos önfeláldozást. Ahogyan Krisztus is tudta, hogy föláldozta magát az emberiségért, úgy az erdélyi magyar értelmiségre is jellemző volt – abban a korban – egyfajta önfeláldozás. Az elnyomás évtizedeiben is a magyar közösség érdekében dolgoztak a művészek, tanárok, orvosok, mérnökök.

 A Bihari lett az év múzeuma

Az információ és a tudás mellett élményt is kapnak a látogatók (12.oldal)

A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a berettyóújfalui Bihari Múzeum képviselői vehették át az „Év múzeuma 2014” elismerést a Múzeumok Majálisán, május 16-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Kállai Irént a berettyóújfalui Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár igazgatóját az anyaggyűjtésről, a tudományos kutatásokról, a múzeumpedagógiai foglalkozásokról kérdeztük.

 Kocsis István Az áldozat

Az Újszínház előadása (14.oldal)

Az Égi Kapu nyitogatásában, hol eleven eszű gyermekként, hol az apját megvilágosító látnokként, Margit, hitünk őrzője, a szenvedést oltáriszentségként tisztelő üldözött veszi hátára a mindenséget. Ha kell, szembeszáll szeretett apjával, tengelyt akaszt – igazi népi hős, miért ne akaszthatna tengelyt – az egyházi hatalmasságokkal: Paulus atyával, a pápai követtel, Fülöp esztergomi érsekkel, és a domonkos rend tartományfőnökével, Marcellusszal. Még a kolostor fejedelemasszonyával, Olimpiádesszal is megütközik, hogy látomásos igazságának érvényt tudjon szerezni. Jottányit sem enged kiküzdött-megszenvedett igazságából, ám poétikus lázadásában még a golgotai kertet is fehér liliommal szegélyezi. Bizodalom, hit, emberi méltóság van abban a csokorban.

Csintalan a fenegyerek (18.oldal)

Vannak dolgok, melyek hirtelen felbukkannak az ember emlékezetében. Ilyen ez a távoli időkből ittmaradt, összetorlódott képi emlékegyveleg: a médiahajóról, mely évente kifutott a Dunán, és az enyedi Nagy Mihály valamikori KISZ vezető által rendezett próbaválasztásokról. Ez vagy a 96-os, vagy 97-es év volt, a pártelnökök kaposvári vitáján a füvön várakoztunk, Szabó Iván szórakoztatta a társaságot, mikor hallom a nekem háttal álló Csurka Istvánt: te, légy szíves, gyere csak ide! Megfordulok és ott áll Csintalan. Az akkor kormányzó MSZP alelnöke.

Egyébként mi baja volt a régi pártjával, és kik azok a szörnyecskék, akik ellepték az MSZP-t?

–Az volt a bajom magunkkal, amit a hatalomban műveltünk. Közünk nem volt például a nekem fontos szociáldemokráciához, szavunk sem volt a patriotizmusról. Megjegyzem a magyarországi balliberális erők ma sem értik ennek a jelentőségét. Meg is kaptuk érte a magunkét.

 HITTEL ÉS RAGASZKODÁSSAL

Csíksomlyói búcsújárás a zetelaki keresztaljával (19.oldal)

A Ceausescu-diktatúra éveiben tiltották a búcsújárást, csak a csíkiak gyűltek össze Pünkösd szombatján. Az ünnepi misét sem a nyeregben mutatták be, hanem a Kissomlyóhegyen található Salvator-kápolna előtt. Az 1989. decemberi forradalmat és rendszerváltozást követő Pünkösd alkalmával nyílt lehetőség ismét, hogy Erdély-szerte útra keljenek a zarándokok. Ezelőtt pár esztendővel hunyt el Gyuri bácsi, aki még a diktatúra előtt vezette a zetelakiak búcsújárását, ’90 tavaszán újból útjuk szervezésébe kezdett. A régi időkben a gyalogos zarándokokat szekerek követték, amelyek holmijukat és elemózsiájukat szállították. Pünkösd előtt két héttel Gyuri bácsi pár fiatallal elindult, hogy bejárják ezt a Csíksomlyóba vezető szekérutat.

 

Keresse a Magyar Fórumot május 28-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már május 27-én 9 és 11 óra, ill. 14 óra és 16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 

Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.  

Budapesten, 2015. áprilisa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.  

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.