vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.29. 

A szerb bankok zsarolják a svájcifrank-hiteleseket

Egyes szerbiai bankok zsarolási módszerekkel élnek azokkal az ügyfeleikkel szemben, akik svájci frankban vettek fel hitelt, s a lakásuk elkobzásával fenyegetik őket. Az elmúlt napokban a hiteleseknek olyan üzenetek érkeztek egyes bankoktól, hogy amennyiben nem fogadják el a svájci frank alapú hitelek esetében felkínált megoldások valamelyikét, akkor nem marad tető a fejük felett, írja a Blic.

„Azt mondták, hogy nem fizettem ki két törlesztőrészletet, s felbontják a hitelszerződést, amennyiben nem fogadom el az egyik modellt, de nem fogom, mert nem fizetődik ki számomra. A bankok olyan megoldást kínálnak, amellyel a törlesztőrészlet öt százalékkal csökkenne, az én részletem viszont 2008-tól máig 350-ről 570 euróra nőtt” – mondja az egyik adós, aki neve elhallgatását kérte. Azt is megemlítette, hogy a felszólítás telefonon érkezett, s a bank nem volt hajlandó írásban is értesíteni erről.

 A központi bank négy megoldást kínált fel a svájci frank alapú hitel esetében, s eddig a svájcifrank-hitelesek 1,5 százaléka fogadta el valamelyik felkínált törlesztőmodellt.

„A hitelszerződés felbontása először is azt jelenti, hogy a bankok eladásra kínálják az ügyfelük lakását, azután pedig még be is perelhetik Önöket az eladásból befolyó összeg és a felvett hitel összege közötti különbségre. Azok a polgárok, akik 2008-ban vettek fel hetvenezer svájci frankot, illetve 43 ezer eurót, lakás nélkül maradnak, de azt a 15 ezer eurót is elveszítik, amennyit eddig visszafizettek a hitelből. A bankok az ilyen lakást harmincezer euróért értékesíthetik, s joguk van peres úton követelni a különbséget is” – figyelmeztet a következményekre Dejan Gavrilović,az Efektiva banki ügyfelek egyesületének elnöke.

 A Szerb Nemzeti Bankban azt mondják, a bankoknak nincs joguk felbontani a szerződést, ha ügyfeleik nem fogadják el az egyik javasolt megoldást sem. „Amennyiben a bank nem a döntéssel összhangban jár el, a hitelesek panasszal élhetnek az illető banknál, illetve a Szerb Nemzeti Banknál feljelentést tehetnek” – mondják a központi bankban.

 

(Blic)