vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.29. 

Szülj és dolgozz?

Kiemelten fontos, hogy hazánkban megszülethessenek a tervezett gyerekek, hogy nemzetünk gyarapodjon, továbbá minél többen jussanak munkához. Ez ügyben a kormány rengeteget tett az elmúlt években, a családi adókedvezményektől kezdve számos más intézkedéssel együtt. Erőfeszítéseik nem voltak hiábavalóak, az utóbbi évek statisztikái egyértelműen kimutatják, hogy évente egyre több gyermek látja meg a napvilágot Magyarországon.

Egy boldog társadalom kiépítésénél nélkülözhetetlenek is az édesanyákat támogató törvények, a kormány legutóbbi döntését mégis túlzónak érzem. Még 2014 januárjában vezették be a gyed extrát, hogy az anyukáknak ne kelljen választaniuk a gyed és a munkajövedelem között. A törvény értelmében, aki gyermekének egy éves korát követően visszatért dolgozni, az jövedelme mellé gyedet is kapott minden két év alatti gyermeke után.

A kormány múlt szerdán pedig arról döntött, hogy 2016 januárjától az édesanyák már kisbabájuk 6 hónapos kora után igénybe vehetik a gyed extrát. Természetesen ez csak egy lehetőség és nem kötelező ezentúl a féléves gyerekeket bölcsődébe adni és dolgozni menni, de mégis erre fogja ösztönözni a szülőket. Főleg azokat a tömegeket, akik szívesen vállalnak gyereket, de szűkösek az anyagi körülményeik. Aki mégis otthon marad kisbabájával, az meg majd „hülyének” érezheti magát, amiért nem használja ki a lehetőséget.

Engem mindig furcsa érzés tölt el, amikor arról olvasok, hogy régen az arisztokrata hölgyek szoptatós dajkának adták újszülöttjüket és alig foglalkoztak vele. A szegény népnek meg nem volt ideje törődni gyermekeivel a mindennapi betevő előteremtése miatt. Azonban a XX. század nagy vívmányai közé tartozik, hogy az anyukák szülés után otthon maradhatnak; nem kevesen választották az elmúlt évtizedekben a főállású anyaságot.

Rengeteg gyerek félévnél jóval tovább igényli a szoptatást, az anyukák, ha bölcsődébe adják is pár hónapos gyereküket, az biztos, hogy nem lesz stresszmentes a munkavégzésük, nem beszélve arról, hogy mennyire fontos a korai anya–gyermek kapcsolat, a biztonságos kötődés kialakulása. Számos további érv lenne felhozható a babák ilyen korai bölcsődébe adása ellen, ezzel szemben nem hiszem, hogy a gyed extra által munkába álló édesanyák adója olyan nagy hasznot hozna az államnak.

Ahogy kezdtem a cikk elején, örömteli a kormány munkája a családok segítése érdekében, de mi lenne, ha a gyed extra kibővítése helyett a gyedet emelnék meg? Ugyanazt a pénzt lehetne ugyanarra a célra fordítani, ugyanúgy elősegítené a tervezett gyerekek megszületését, csak éppen nyugodt körülmények között nevelhetnék az édesanyák gyermekeiket.

 

Märle Tamás