vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.29. 

A náci kártya

Bizonyára emlékeznek, két héttel ezelőtt arról írtam: az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója, James Comey alaposan magára haragította a lengyel politikai vezetést, amikor egy washingtoni holokauszt megemlékezésen „második világháborús lengyel haláltáborokról” szónokolt, továbbá arról, hogy Lengyelország és Magyarország „a nácik cinkosa” volt. E kijelentéseket a lengyel állami vezetők sorban elítélték. Időközben napvilágra került, hogy a magyar kormány is hivatalosan fellépett: április 20-án a külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének. A sajtónyilatkozat szerint „az FBI igazgatójának szavai elképesztő érzéketlenségről és megengedhetetlen felületességről tesznek tanúbizonyságot. Senkitől sem fogadjuk el, hogy a magyar emberekkel szemben ilyen általánosítást és rágalmazást fogalmazzon meg.” Az ügy másik friss fejleménye, hogy Comey igazgató kínosan érezte magát a nemzetközi botrány miatt, ezért saját kezűleg írt levélben fejezte ki „mély sajnálatát”. Egyszersmind leszögezte: Lengyelország tényszerűen nem felelős azokért a kegyetlenségekért, amelyeket a nácik elkövettek. Aprócska szeplő, hogy bocsánatért esdő levelében nem tért ki Magyarországra.

Amúgy három évvel ezelőtt Barack Obama elnök is elkövette ugyanezt az ostobaságot, amikor egy ünnepségen „lengyel haláltáborokról” beszélt. A Fehér Ház szóvivője persze magyarázkodott, lelkesen bizonygatva, hogy Obama elnök amúgy behatóan ismeri a második világháború történetét, oh yeah, olyan behatóan, hogy az csak na… Jómagam nem mernék nagy összegben fogadni erre… Már csak azért sem, mert úgy tűnik, az Egyesült Államok csúcsvezetőinek műveletlensége nem elszigetelt jelenség. Néhány nappal ezelőtt kitört az újabb botrány: a washingtoni lengyel nagykövetség jegyzékben követeli a Mattel amerikai játékgyártó cég egyik termékének visszavonását. A piacvezető tengerentúli vállalat egy ismeretterjesztő játékának új kiadásában az egyik kártyán az olvasható: Steven Spielberg 1993-ban készült híres filmje, a Schindler listája egy olyan katolikus üzletember igaz története, aki „több mint ezer embert mentett meg a náci Lengyelországban.” Vagyis a Mattel cég révén új, szó szerinti jelentést kapott a kifejezés: kijátszani a náci kártyát. Akárhogyan is, enyhén bizarr ez a szókapcsolat, hogy náci Lengyelország… Ez verte ki a biztosítékot a lengyel közvélemény számára. Grzegorz Schetyna külügyminiszter parlamenti sajtóértekezleten ismertette az ügy részleteit. Így kiderült, hogy a kifogásolt játékból eddig világszerte hárommillió példányt vásároltak. A washingtoni lengyel nagykövet felvette a kapcsolatot a cég vezetőivel, követelve a boltokban lévő készlet visszahívását, a hibás kártya kijavítását. A varsói minisztérium tiltakozásra szólította fel a Nyugaton élő lengyeleket, elsősorban a Twitter közösségi oldalon. Ne gondoljuk, hogy egy ilyen akció csekély hatást gyakorol! Az Egyesült Államokban mintegy kétmillió lengyel él, jelentős részük tömbökben. Például Chicago városában egész lengyel negyed található, több százezer lakossal. (Becslések szerint Varsó után Chicagóban él a legtöbb lengyel. Vagyis többen élnek ott, mint a négyszázezer lakosú Krakkóban!) Valóságos kis Lengyelország: a boltokban csak lengyel feliratok láthatók, a postán, a hivatalokban mindent lengyel nyelven intéznek. Arrafelé ezrével élnek olyan lengyelek, akik évtizedek után sem tudnak angolul – mert mindennapi életükhöz nincs rá szükségük. Az amerikai lengyel emigráció egyébként is mindig befolyásos volt; elég csak Zbigniew Brzezinski professzorra hivatkoznunk, aki Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója volt, továbbá több amerikai elnök tanácsadója, és jelenleg is aktív egyetemi tanár. Hiszen még csak 87 éves…

Ha már a haláltáboroknál tartunk, szomorú hír, hogy április 25-én elhunyt Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter, egykori auschwitzi hadifogoly. Halálát Bronislaw Komorowski lengyel államfő jelentette be a Twitter oldalon. (Úgy látszik, a lengyel állami vezetők ez idő tájt ezt a közösségi oldalt részesítik előnyben.) A kilencvenhárom éves történészt váratlanul egy varsói kórházba kellett szállítani, ott érte a halál. Keresztény hazafiként 1940-ben lett az auschwitzi láger rabja, ahonnan egy évvel később kiszabadult. 1944 nyarán a titkosan szervezett Honi Hadsereg katonájaként fegyverrel harcolt a rettenetes véráldozattal járó varsói felkelésben. A náci megszállás éveiben társalapítója volt az üldözött zsidókat támogató Zegota segélyszervezetnek. A kommunista rendszerben hat és fél évre bebörtönözték. Szabadulása után a Szabad Európa Rádió munkatársa lett. A Jaruzelski-féle puccs, a hadiállapot idején internálták. A rendszerváltást követően öt évig Lengyelország bécsi nagyköveteként szolgált, az ezredfordulón két alkalommal külügyminiszterré választották. Nyolcvanhat évesen még államtitkári tisztséget vállalt a külügyminisztériumban: a német kapcsolatokért felelt. Számos magas kitüntetés mellett a Magyar Köztársasági Érdemrendben is részesült.

A jobb későn, mint soha szellemében szenteljünk egy bekezdést a Krakkóban április végén rendezett divízió I-es jégkorong-világbajnokságnak! Az utolsó napon lejátszott, valóban sorsdöntő lengyel–magyar mérkőzésről van szó. Egész nap magyar szurkolóktól volt hangos a reneszánsz óváros, mert körülbelül négyezer honfitársunk utazott a helyszínre. Este hat órakor indultak el csoportokban a meccs helyszínére, előtte sokan kirándultak a néhány kilométerre található wieliczkai sóbányába. A mieink nem készületlenül érkeztek Krakkóba: negyven négyzetméteres zászlót varrtak, amelynek egyik fele a magyar, a másik a lengyel nemzeti színekből állt. Több százan (például a Komáromból érkezett különbusz utasai) külön erre az alkalomra készített, „lengyel, magyar két jó barát” feliratú pólóban sétálgattak a tágas főtéren. A lengyel sajtó beszámolói szerint a magyar drukkerek barátságosan viselkedtek, sokszor hangosan éljenezték a lengyeleket és a lengyel csapatot. Sok magyar az arca egyik felét piros-fehér-zöld, a másik felét viszont piros-fehér festékkel díszítette. A helyi újságírók azt is kiemelték, hogy a két szurkolótábor a jégcsarnokban is békésen megfért egymás mellett, semmiféle rendbontás vagy tettlegesség nem történt. A szurkolók tisztelettel végighallgatták, majd megtapsolták egymás himnuszait. Pedig a tét meglehetősen nagy volt, mind presztízsben, mind anyagilag: győzelmük esetén a lengyelek feljutottak volna az A csoportba, azaz a legszűkebb világelitbe. Nekünk már a döntetlen is elég lett volna a feljutáshoz – ezt végül túlteljesítettük egy remek győzelemmel.

 

Zsille Gábor