vissza a főoldalra

 

 

 2015.05.29. 

Többet keresnek majd a járőrök

Augusztus elején kapják kézhez megemelt illetményüket a rendvédelmi dolgozók

Az országgyűlés április 21-én elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvényt. Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy 2015 végéig új lakhatási támogatási rendszert dolgoznak ki, 2016 végéig pedig egy megtakarítási célú biztosítási rendszert.

 Miért tartották lényegesnek, hogy megszűnjön az automatikus előmeneteli rendszer?

 – Az új törvényt a december végén kihirdetett, az új közszolgálati életpálya bevezetéséről szóló 1846/2014. számú kormányhatározat alapozta meg. A kormányhatározatban a kormány a közszolgálati rendszerek átalakítása, a rendészeti, a honvédelmi és a közigazgatási életpályák megteremtése érdekében felhívta az érintett minisztereket, hogy a közszolgálati életpálya bevezetése részeként a hivatásos szolgálati, valamint a hivatásos és szerződéses katonai jogviszonyban foglalkoztatottakra vonatkozó törvényjavaslatokat készítsék el és nyújtsák be a kormány részére. A törvénytervezet elkészítése során egy olyan harmonikus, egységes rendszer kidolgozására törekedtünk, amely biztosítja az átjárhatóság érvényesítését a közszolgálatban. Ennek célja, hogy aki a hivatásos vagy katonai előmenetel sajátos követelményei miatt nem tud továbbhaladni a választott pályáján, a másik hivatásrendnél biztosított, garantált legyen részére a közszolgálatban történő továbbfoglalkoztatás. Így a hivatásosként, katonaként szerzett szakmai tapasztalatát másik rendvédelmi szervnél vagy a közigazgatás valamely másik intézményénél hasznosíthatja, foglalkoztatásának folyamatos biztosításával. Az átjárhatóság a közszolgálati életpályák összehangolása keretében fordítva is igaz, a kormánytisztviselői szektorban közszolgálati tapasztalatot szerzett kormánytisztviselő a rendvédelmi szerveknél betölthető állások betöltése keretében a nem közszolgálatból jelentkezőkhöz képest a kiválasztási eljárás során előnyt élvez.

Az életpályamodell három pillérre épül. Az egyik az új előmeneteli és illetményrendszer, a másik a lakhatási támogatási rendszer, a harmadik pedig a megtakarítási célú biztosítási konstrukció. Így július elsejétől a katonákat illetően törvénymódosítás keretében, a rendvédelmi ágazatban pedig új szolgálati törvény megalkotásával kerül bevezetésre az új előmeneteli és illetményrendszer. Az új törvény a koncepcióban foglalt elvárásoknak megfelelően elismeri a munkakör értékét – tehát a besorolások a munkaköri értékek szerint valósulnak meg –, a szolgálati tapasztalatot és tudást, díjazza azt a teljesítményt, amit a hivatásos nyújt. A belügyi ágazatban, Pintér Sándor miniszter úr utasítására 2014. január 1-jétől bevezetésre került a szervezeti teljesítmény értékelése is. Így a rendvédelmi szervek első számú vezetőinek (pl. országos rendőrfőkapitány, katasztrófavédelem főigazgatója stb.) teljesítményét elsősorban az általuk vezetett szervezet éves teljesítménye határozza meg. A szervezeti teljesítményértékelés keretében a szervezeti célok és az előre meghatározott objektív mérőszámok alapján a rendvédelmi szerv valamennyi szervezeti egysége (pl. helyi rendőrkapitányság, büntetés-végrehajtási intézte stb.) értékelése megtörténik, amelynek eredményére figyelemmel állapítják meg vezetőik éves teljesítményét. Az új előmeneteli és illetményrendszer ösztönzi a szervezet igényeihez igazodó naprakész tudás megszerzését, és teljesítményorientált minőségi szolgálatteljesítésre sarkall. E célok elérése érdekében a korábbi, csupán a szolgálati időben történő előmenetelt felváltja a feltételekhez kötött előmenetel, amely az illetményalap növelése nélkül is folyamatos illetménynövelést biztosít. Így például egy körzeti megbízott jó munkateljesítménnyel és a továbbképzési követelmények teljesítésével négyévente léphet előre a pályán, amely egyben illetményemelkedést, 8-12 évente pedig magasabb rendfokozatba lépést is jelent. A területi és helyi szervek vezetőinek – például megyei főkapitány, városi rendőrkapitány – kinevezése határozott időre, öt évre szól, amely az általa vezetett szervezet teljesítményére figyelemmel hosszabbítható meg további öt évvel. Ennek a korlátozásnak célja a vezetők rotációjának, a szakmai és vezetői motiváció fenntartásának biztosítása. Természetesen a tíz év letelte nem jelenti az érintett vezető pályafutásának lezárását, a rendvédelmi szervnél másik vezetői beosztást azt követően is betölthet.

 Amennyiben alacsonyabb szintű vezető lesz belőle, megtarthatja rendfokozatát?

 – Alacsonyabb beosztásba helyezés esetén előfordulhat, hogy alacsonyabb rendfokozatba is kerül, azonban a vezetői beosztásokhoz rendszeresített rendfokozatok – jellemzően alezredes, ezredes – szorosan egymásra épülnek, így alacsonyabb vezetői beosztásba helyezés esetén sem törvényszerű a visszalépés a rendfokozatban. A rendfokozat ugyanakkor a jelenleginél jobban kifejezi a hivatásos állományú által betöltött beosztás szintjét és az általa a hivatásos szolgálatban eltöltött időtartamot is. Ezáltal véget ér az a korszak, hogy soron kívüli előmenetellel, néhány év szolgálati idővel elérik a maximális rendfokozatokat (tiszthelyettesek a főtörzszászlós, tisztek az alezredes rendfokozatot), ezáltal negligálva a rendfokozat szerepét. Megszűnik a rendfokozati illetménypótlék is, ahogy a katonaságnál is. Kiemelendő, hogy egyszerűsödik a pótlékok rendszere, amíg korábban harmincnál is több pótlék volt, ez most ötre csökken, lesz nyelvpótlék, veszélyességi pótlék, települési pótlék, éjszakai, valamint készenléti pótlék. Június végéig minden rendvédelmi dolgozónak elkészítjük az új besorolását. Ebbe a korábbi illetményük valamennyi eleme – így a pótlékok és a kiegészítő juttatások is – beépülnek. Erre jön rá a 30 százalékos illetményemelés az alapfeladatot ellátó tiszthelyetteseknél, zászlósoknál és tiszteknél, a 25 százalékos emelés a nem alapfeladatot ellátóknál és a 15 százalékos emelés a vezetők esetében. Mivel a törvény július elsején lép hatályba, az emelés a júliusi fizetéssel – augusztus elején – érkezik majd először.

 Igaz, hogy az illetményemeléssel a járőrök járnak a legjobban?

 – A Belügyminisztérium célja az volt a törvényjavaslat készítésekor, hogy az alapfeladatot ellátó járőrök, a közterületen szolgálatot teljesítők eleve többet keressenek, hiszen náluk jelentős volt a lemaradás. Náluk a törvény garantálja a 30%-os illetménynövekedést július 1-jétől.

 Az életpályamodellről szóló törvény elfogadásával elérhető, hogy egyre többen jelentkezzenek rendőrnek?

 – A törvényjavaslat elkészítésekor célunk volt, hogy rendvédelmi hivatást élethivatásul választók tudását és teljesítményét illetményben és előmeneteli rendszerrel támogassuk. Mindezzel motiváljuk az állomány dolgozóit. Az életpályamodell és az illetményrendszer elfogadásával megnő a rendvédelmi dolgozók anyagi presztízse. Így reméljük, egyre többen választják majd a rendőri pályát. 74 olyan középiskolával vagyunk kapcsolatban, ahol pályaorientáló rendvédelmi képzést is folytatnak, tehát érettségizni lehet ebből a tantárgyból. Akik rendvédelmi tárgyból érettségiztek, felvételi prioritással jöhetnek erre a pályára, s bízunk benne, hogy a jövőben emelkedik a számuk.

 

Medveczky Attila