vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.06. 

A kultúra esélyteremtő eszköz lehet

A Kultúráért Felelős Államtitkárság új struktúrája a stratégiai célokhoz alkalmazkodik majd – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy sajtóbeszélgetésen.

Hangsúlyozta: a kulturális alapellátás célkitűzést erősíti majd az új szerkezet, és ezt figyelembe véve esett a választás Závogyán Magdolnára, a Nemzeti Művelődési Intézet jelenlegi főigazgatójára, aki márciustól a tárca helyettes államtitkári posztját tölti be. Az államtitkár elmondta: a kulturális alapellátás fejlesztése ehhez értő szakemberek irányítása által lehet igazán hatékony, és az NMI eddigi programjai Závogyán Magdolna szakember irányítása alatt éppen ezt a gondolkodást tükrözték.

 Az alapellátás megszervezését célzó munkájuk eddigi eredményei közül az államtitkár kiemelte azt, hogy sikerült elindítani a kulturális alapellátás szélesebb körhöz való eljuttatását célzó programot. Ennek köszönhetően például 600 vidéki fiókkönyvtárat újítottak fel, így új kulturális közösségi terek jöttek létre, a harmadik kulturális közmunkaprogram pedig már 6500 fővel indul, a tervek szerint féléves helyett egyéves szerződésekkel.

 Számos nagy országos és regionális kulturális intézmény hozza be a gyerekeket a megyei központokba és Budapestre; az Operakaland programban például 70 ezer gyerek vett részt - számolt be az eredményekről, hozzátéve: tárgyalások zajlanak a MÁV-val arról, hogy ezekre a programokra vidéki centrumokba is lehessen kedvezménnyel utazni.

 A kulturális államtitkárság irányait tekintve Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a megemelt állami támogatások által a szaktárca portfóliójában lévő, magas kultúrát képviselő budapesti intézmények is erősödnek, de a vidéken születetteknek is biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy minőségi kultúrával találkozhassanak.

 Mint az államtitkár hozzáfűzte, a minisztériumnak nem szabad csak intézményfenntartóként gondolkodnia, hanem egy sokkal nyitottabb társadalmi gondolkodásban kell részt vennie és a társadalmi mobilitást, az esélyteremtést kell erősítenie.

 

(MTI)