vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.06. 

Nagyjátékfilm készül Márton Áronról

Nem az a célunk, hogy két órán át üljön valaki a vászon előtt, hanem, hogy minél többen elsajátítsák a püspök által közvetített értékrendet

A készülő Márton Áron film kapcsán tájékoztató és támogatásszervező találkozót szervez több erdélyi városban is a Mustármag közösség. Ez a közösség nemes célt tűzött ki maga elé: ősszel szeretnék elkezdeni a Márton Áronról szóló film forgatását. A találkozók célja, hogy az alkotást támogatva a közösségek tanúságot tegyenek a hitükről, az együttműködési képességükről, a kölcsönösségre és az egymásért érzett felelősségre építve. Papp László tisztelendő, a Mustármag közösség vezetője: Márton Áron életével hitelesített tanítása ma is időszerű, hiszen püspök úr elsősorban élni tanított és ma is erre tanít bennünket.

 Miért éppen Márton Áron püspököt választotta a film főhősének?

 –A marosvásárhelyi Szent Imre Kollégiumban szolgálok, ebben a diákotthonban 30 középiskolás és 70 egyetemista lakik. A fiataloknak olyan foglalkozásokat szervezünk, hogy átvegyék az értéket hordozó életmódot. Zeneműveket is készítettünk velük, s az utolsó éppen Márton Áronról szól. A püspök életét bemutató Népemért vállalom zeneművet nem csak Erdélyben, hanem Magyarországon is bemutattuk tavaly ősszel az egri bazilikában és az esztergomi Szent Adalbert Központban. Azt tapasztaltuk, hogy a nézők nagy figyelemmel követték végig a Márton Áron püspök úr szellemiségét bemutató előadást. Márton Áron életével hitelesített tanítása ma is időszerű. Ekkor gondoltunk arra, hogy szélesebb népréteghez kell továbbítanunk a püspök szellemiségét. Tudjuk, mindazt, amit megírt, akár közéleti kérdésben, vagy az Erdélyi Iskola folyóirat létrehozását sürgetve, ma még mindig aktuális. Ezért határoztuk el, hogy nagyjátékfilmet forgatunk Márton Áronról.

 Mennyi a film összköltségvetése?

 –Körülbelül 1 millió euróba kerül a film elkészítése, és mivel tömegjeleneteket is forgatunk, ezért számítunk a lakosság adományaira is, ahogy arra is, hogy a statiszták önkéntesen, ingyen dolgoznak. Minél több embert akarunk mozgósítani, hogy erdélyi tanúságtétel legyen a film. A népet először az imán keresztül vonjuk be, utána pedig felépítjük a tömeg alapsejtjét, a keresztaljakat. Egy keresztalj három csoportból, három szakaszból áll, egy szakasz pedig három tízesből, és minden tízesnek lesz egy vezetője. Így könnyebb mozgatni a népet.

 Nem lett volna költségtakarékosabb egy dokumentumfilm forgatása?

 – Lehet, hogy kevesebb pénzt igényelt volna egy dokumentumfilm forgatása. Az viszont egy szűkebb réteget érdekel, akik jobban szeretnének az adott témában elmélyülni. Egyébként is róla már nagyon jó dokumentumfilmek készültek. Mi meg szeretnénk szólítani a fiatalt, a tinit, a nem katolikusokat, a hitetleneket is, ezért választottuk a játékfilm műfaját.

 Márton Áron példaképe lehet-e nem csak a katolikusoknak, hanem a protestánsoknak, vagy akár az ateistáknak is?

 –Ha Márton Áron püspök kezéből kivesszük a pásztorbotot, levesszük róla a reverendát, akkor is emberként mindenkinek példát mutat. Illyés Gyula egy alkalommal elbeszélgetett Márton Áronnal, s mikor elhagyta a püspöki palotát, az irodaigazgatónak azt mondta: „egy emberkatedrálissal találkoztam.” Életútját, műveit tanulmányozva mindenkinek rá kell döbbenni, hogy ma sem tudunk jobb döntéseket hozni, mint amiket ő fél évszázaddal ezelőtt meghozott. Hiszen a lármázó, harsogó irányzatokat elkerülte, s mindig tisztán látott.

 Miért lényeges, hogy különböző találkozókat szervezzen a Mustármag a film készítése előtt?

 –Kulcsszavaink: film, misszió, közösség. Nem az a célunk, hogy két órán át üljön valaki a vászon előtt, hanem, hogy minél többen elsajátítsák a püspök által közvetített értékrendet, és felmutassunk valamiféle összetartozást az embereknek. Mert egy élményt, egy közösségi élményt keresünk. A találkozók alkalmából is ezt az értékrendet és szellemiséget hirdetjük, s közben beszélünk a filmről is. A találkozók célja ugyanakkor a felekezeti határok fölött megvalósuló összefogás, amelyre a Mustármag közösség szerint Márton Áron személye példát mutat.

 

Medveczky Attila