vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.06. 

Huszonöt éve indult újra Erdélyben a katolikus sajtó

Huszonöt év telt el azóta, hogy a népakarat véget vetett Romániában a kommunista diktatúra uralmának, és ez a történelmi fordulópont egyházunk életében is sok régen várt változást meghozott. Dr. Jakab Antal püspök, aki abban az időszakban a Gyulafehérvári Egyházmegye főpásztora volt, mindent megtett, hogy az új idők szavára megfelelő válaszokat adjon. Ennek a törekvésnek az eredményeként indulhatott újra negyvenkét keserves esztendő után, 1990. február 12-én a katolikus sajtó Erdélyben.

 A második világháború után is fennmaradt katolikus sajtót Erdélyben 1948-ban, az egyházi intézmények államosításakor szüntette meg a politikai hatalom, még az egyház nyomdáit is elkobozták. Az addig létező újságokat, folyóiratokatErdélyi Iskola, Erdélyi Tudósító, Zászlónk, Apostol –, ahogy Jakab Antal fogalmaz, „a történelem rossz ekéje gyökerestül kifordította a földből. Idegen világnak magvait szórta szét, s termése se lehetett más, mint bogáncs”. Az egyház évtizedeken keresztül – ismét Jakab Antalt idézve – „csak az élőszó bizonytalan sorsú eszközével szólhatott a Teremtő Istenről és a helyesen értelmezett világról”. De még azt is kísérték „az evangélium példabeszédének verebei, akik a féltékenység sürgősségével kaparták szét a jó magot”. E hosszú, gyötrelmes időszak alatt Erdély egyházmegyéinek egyetlen rendszeres, államilag engedélyezett katolikus nyomdatermékét az éves falinaptár jelentette, s a hatalom egy-egy imakönyvön kívül semmilyen más alkalmi kiadvány megjelentetését sem engedélyezte.

Lap- és könyvkiadásra negyvenkét év elteltével, a rendszerváltozás hajnalán nyílt lehetőség. A kezdeményezés, hogy az egyházmegye indítson útjára egy keresztény alapokon álló hetilapot, amely a római katolikus vallásúak mellett más felekezetekhez tartozó szerzők előtt is nyitva áll, az azóta elhunyt Bajor Andor író, költő, Fodor Sándor író, műfordító, Keresztes Sándor, Magyarország későbbi vatikáni nagykövete, továbbá a jelenleg nyugalmazott Czirják Árpád, a kolozsvári Szent Mihály-templom akkori főesperes-plébánosa és Jakab Gábor Kolozsvár-kerekdombi plébános nevéhez fűződik.

Az egyház- és sajtótörténeti szempontból is nagy jelentőségű esemény, a lapalapítás 1990 januárjában történt a kerekdombi plébánián. Keresztes Sándor, arra hivatkozva, hogy a szerzői kör mellett minden bizonnyal a lap olvasótáborát is szélesítik majd más vallású olvasók, javasolta, hogy a tervezett újság címében ne a „katolikus”, inkább a „keresztény” fogalom jelenjék meg. Így lett a lap neve Keresztény Szó és került címlapjára a kereszt jele, alatta a felirattal: „In hoc signo vinces”, vagyis: „E jelben győzni fogsz.”

Az ötlettel az alakuló szerkesztőség tagjai: Bajor Andor, a lap első főszerkesztője, Czirják Árpád, Fodor Sándor, Keresztes Sándor és Jakab Gábor (későbbi főszerkesztő) felkeresték Jakab Antal püspököt, aki nagy lelkesedéssel fogadta és támogatásáról biztosította őket. Így indult el 1990-ben a Gyulafehérvári Egyházmegye hetilapja, a Keresztény Szó.

Az első lapszám  1990. február 12-ére, Márton Áron püspökké szentelésének 51. évfordulójára jelent meg. Újra indulunk című vezércikkében Jakab Antal püspök többek között ezeket írta:„Néhány hetes céltalan és érthetetlen vérfürdő után és ennek az áldozatnak árán – úgy véljük és hisszük – egy nyitottabb kapun és bátran visszatérhetünk önmagunkhoz. Híveink megőrzött lelki kincseit épegészségesen hozzuk garanciának az új vállalkozásunkhoz. Elindítjuk a Keresztény Szó című új hetilapunkat. A leírt szó vonzásával és erejével akarjuk fenntartani, erősíteni, öntudatosítani katolikus hitünket. Megtaláljuk a megfelelő havi folyóiratunkat is. Megsegítjük a lelkipásztorokat, a tantestületi tagokat abban a magasztos hivatásban, hogy Istennek kedves gyermekeket és a földnek jól tájékozott, tetteikben dicsérhető embereket neveljenek. További katolikus irodalmunkkal, megfelelő könyvekkel is közelebb óhajtjuk hozni híveinket az Egyházunkhoz, a világon mindenütt jelen lévő híveihez, minden emberhez és néphez, mert hiszen valamennyien a testvéreink. Ismernünk kell örömeiket, bajaikat és aggasztó életjeleiket, mert tudnunk kell, hogy őrzői vagyunk egymásnak, s nem káinkodhatunk tovább atomfegyverekkel, hideg, bosszantó szavakkal és tettekkel. Az életutunkat az isteni igazságok fényével akarjuk bevilágítani. Amint a teremtés és megváltás is Istentől eredő és földi irányú, úgy a Krisztus hirdette evangélium fénye is az embernek világít.Nem kell új divatot kezdenünk. Örök utak és világosságnak vagyunk fáklyavivői. Munkánk Isten és népünk szolgálata. Legyen a Szentlélek Isten a mi vezérünk, hogy útközben senkit meg ne sértsünk, és mindenkinek használni tudjunk.”

Másfél év tapasztalatait és az olvasói igényeket figyelembe véve a kiadó a Keresztény Szót – a formátumát is megváltoztatva – havonta megjelenő katolikus kulturális folyóirattá módosította, ezzel egy időben pedig, 1991 októberében elindította a Vasárnap katolikus hetilapot. Előbbi jellemzően tanulmányok, nagyobb lélegzetű szakanyagok közlését, utóbbi a mindennapi hitélet eseményeiről, az egyházi közösségek tevékenységéről való tájékoztatást, lelkiségi írások megjelentetését tűzte ki célul.

Napjainkban meglehetősen széles a katolikus sajtó- és médiaorgánumok köre. Az említett lapok – Keresztény Szó, Vasárnap – mellett megjelenik a Krisztus Világa, az erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja és ugyancsak szerkesztenek egy időszakos periodikát a gyulafehérvári kispapok MégIS címmel. A Csíksomlyói Ferences Rendház Húsvét, Pünkösd, Mária neve és Karácsony ünnepére a Csíksomlyó üzenete folyóirattal örvendezteti meg olvasóit. Plébániai értesítő szinte mindenütt van, ha papír alapon nem is, de a világhálón bizonyosan. Elsősorban a kolozsvári Verbum, de más kiadók jóvoltából, illetve magánkiadásban számos katolikus tartalmú könyvkiadvány lát napvilágot. Az egyház az Erdélyi Mária Rádió révén saját rádiós műsorszolgáltatással rendelkezik, és elérhető a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adása is. Jelentősek a világi rádiók és televíziók hitéleti műsorai.

Újraindulásának huszonötödik évében, 2015-ben a Jakab Antal Keresztény Kör figyelme hangsúlyosan irányul az erdélyi katolikus sajtóra, ám mindenekelőtt köszönti a katolikus és más társegyházi sajtó- és médiatermékek, valamint világi felületeken jelenlévő hitéleti tartalmak munkatársait – mindenkit, aki keresztény értékeinket és meggyőződésünket közvetíti a nyilvánosság felé, és aki ennek a munkának az eredményességéhez bármilyen formában hozzájárul. Kívánjuk, hogy az egyházi sajtó szabadságát soha többé semmi ne veszélyeztesse, és hangozzék minél messzebbre el az igaz tiszta keresztény szó.

 

A Jakab Antal Keresztény Kör teljes tagsága nevében

 

Varga Gabriella és

Dr. Vencser László

társalapító-társelnökök