vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.11. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 11.száma!

A tartalomból:

ALATTVALÓK (címlapon)

Brechtnek ragyogó tehetsége volt ahhoz, hogy a köz iránti elkötelezettség ürügyén személyes érdekeit tolja előtérbe. Brecht halott, ám a típus él. Mondhatnánk éli világát. Azt firtatom, miközben egy aljas állítás ellenkezőjét számtalan dokumentum bizonyítja, miért kezdett el házalni egy lerágott csonttal Simicska Lajos? Látom, ő folyik még a csapból is, azon gondolkodom, hogyan teremnek ezek a rejtélyes figurák, miért tesznek meg mindent annak érdekében, hogy korábbi barátai, mint egy tál kukactól, megundorodjanak. Pénzért? Simicskát – akik nap mint nap nyomnak tőle, róla valamit, nem rejtik véka alá – státusát tekintve alattvalójuknak tekintik. SZDSZ-cselédbe oltott csinovnyiknak. Gyalázatos hazudozónak. Pont, mint a másik harácsolót, kinek alakját, azóta, hogy belépett a nyilvánosságba, a szennyesláda szagával azonosítják. Simicskát is egy nagyon szegény, egyszerű, mondhatni primitív család sarjának festik le. Miért kell azokhoz elszegődni, akik három évtizede írják, kérdezik: ugyan mit tett le Simicska? És meg is válaszolják, hogy semmit. Csak elvett. Ezt mondják most is a viselt dolgairól évtizedekig cikkezgetők, nem titkolják, sima tolvajként tartják számon. Hiába visszhangozzák minden szavát. Azért arra figyelnek, hogy minden mondata alázatos jelentésnek tűnjön. Kitessen hangszínéből a hamisság, előadásából az ellentmondás. Eltartják maguktól, mint egy büdösbogarat, miközben elmerengenek, hogy korábban is hazudós volt-e Simicska. Valahol pikírten megjegyezték: nem tudják, hazudós volt-e, mert soha nem mondott semmit, csak hallgatott és hízott. Emiatt persze bennük nem keletkezett hiányérzet. Azóta meg, amióta hallják, mi bugyog fel az ő szájából, azt mondják, jobban tette volna, ha továbbra is hallgatott volna.

 Csurka István

Esélyek és remények: Bájolgás a magyar sorssal (2.oldal)

Mind Bajnai, mind a többi leköszönt gazember előtt korlátlan lehetőségek állnak. Először is, anyagi gondja egyiknek sincs. Ha egész hátralévő életében egy szál szalmát nem tesz keresztbe, akkor is fényesen megél abból, amit eddig összelopott, harácsolt. Ha nem lesz elszámoltatás és felelősségre vonás, természetesen a maga idejében és a teendők fontossági sorrendjében, akkor ezek megússzák.

Megtartotta utolsó ülését a 2006-ban megválasztott országgyűlés, amelyben a Gyurcsány- kormány maga ellen nyújtott be konstruktív bizalmatlansági indítványt, s amelyben megszűnt létezni az SZDSZ, a kormánykoalíció egyik pillére, elvesztette frakciójogosultságát az MDF, a kormány álnok külső támogatója és amelyben, mintha mi sem történt volna, Bajnai Gordon mint egy válságkezelő kormány feje a saját nemzetgyilkos politikájának folytatását javasolta az utána következőnek. Ennyi hazugságot, álnokságot, hozzá nem értést, felelőtlenséget talán még soha nem láttak a történelmi falak. Ebben a négy évben egy idejétmúlt, a valóság által minduntalan megcáfolt, kártékonnyá és zsarnokivá fordult liberális rendszer és egy, a nemzetközi nagytőke pitiáner kiszolgálójává züllött harácsszocialista párt végnapjainak lehettünk tanúi. Uralkodásuk azonban ezeknek az egoizmusbajnokoknak, noha válságból válságba sodortattak, soha nem szűnt meg, valamilyen újabb csalás, valamilyen talmudista csűrés-csavarás, valamilyen nemzetközi hónuk alá nyúlás mindig megtartotta őket, és végül elérték a céljukat: az utolsó ülésen meghozták a holokauszt tagadását tiltó törvényt, és mehetnek a tel-avivi kasszához, amelybe New Yorkból ömlik a pénz – a mi pénzünk. Jelenthetik megbízóiknak: a magyarság padlón van, talpra állásának megakadályozásához nem mi, hanem fiatalabb sipisták kellenek.

 Csurkának már megint igaza volt (3.oldal)

A 2006-os őszi események után Csurka István többször megírta, hogy a rendőri kegyetlenkedésben feltehetőleg izraeli katonák is részt vettek. Aztán 2010. április elsején egy izraeli kémrepülő átstartolt Ferihegyen, a mai Liszt Ferenc repülőtéren. Csurka ekkor megjelent írásából idézünk: 2006-ban a budapesti utcai zavargások rendőrségi letörésében idegen nyelven beszélő katonák vettek részt, nyilvánvalóan izraeliek – a magyar rendőrség egyenruhájában. Amikor erre nézve felvilágosítást és magyarázatot kértem a legfőbb ügyészségtől és az illetékes hatóságoktól, semmilyen választ nem kaptam. A Magyar Köztársaság kormánya elismerte, hogy a dolog megtörtént, de eltűrte, hogy rendőrségének egyenruhájában idegen állam, Izrael katonái, rendőrei vegyenek részt az oszlatásban, akár a gumilövedékezgetésben is, és szemlét tartsanak a tüntetők és a rendőrök között. A szélsőségesnek és antiszemitának minősített pártelnöknek pedig nem válaszoltak. Csurka kapott hideget, meleget, fantáziálásnak, szélsőséges antiszemita elvakultságnak minősíttetett a kijelentés. A WikiLeaks 2012-ben kezdte meg a birtokába jutott mintegy ötmillió Stratfor-email publikálását. A Stratfor amerikai hírszerzési cég elemzőinek 2010-es levelezésében többek között arról ír a cég egyik magyar munkatársa, hogy 2006 őszén 120 izraeli katona érkezett egy repülővel Magyarországra. Lapzártakor érkezett a hír, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök tanúskodott a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken. Az eljáró bíró felvetette, hogy akkoriban azonosító nélküli izraeli kommandósok, ügynökök voltak a magyar fővárosban. Gyurcsány erről természetesen mit sem hallott.

 Mirkóczki, KGBéla és a többiek

Előzetesben Vas Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje (3.oldal)

Mirkóczki Ádám, a Jobbik Harry Pottere, megpróbálja tisztára varázsolni a Jobbik-mundért. Nem könnyű a dolga. Ma például, elterelendő Kovács, alias KGBéla kémügyének brüsszeli tárgyalásáról a figyelmet, Orbán Viktornak esett, hogy mondjon le, ha nem cáfolja Simicska agymenését. Mirkóczkit nem zavarják a tények, mint ahogy a bűncselekmények, a kémkedés sem okoz megütközést a Jobbik varázserkölcsében. Pricc, pracc, prucc és az orosz kémből nemzeti hős, a tolvajból gárdakapitány lesz. Kovács Béla ügyéről mindent leírtunk, ezért csak emlékeztetőül: Kovács Béla és felesége múltjában vannak olyan, eltitkolt momentumok és tények, amelyek arra utalnak, hogy az egyik közös pont a házaspár életében éppen a szovjet titkosszolgálat, az Állambiztonsági Bizottság, közismertebb nevén a KGB volt. Az a szervezet, amely a kommunizmus és a Szovjetunió szétesését is túlélte hálózataival, hírszerzőivel és ügynökeivel együtt. Kovács, miután hazatért Moszkvából, belépett a Jobbikba. A párt a Kovács megjelenése utáni évben hatalmas fejlődésen ment át, és 2006-ban a mai napig tisztázatlan forrásból jelentős, Európai Parlamenti kampány után bejutott az Európai Parlamentbe (EP). Kovács később helyet cserélt Balczó Zoltánnal az EP-ben és több energetikai, illetve orosz-EU-s együttműködésben érintett bizottságban kapott helyett. A magyar titkosszolgálat több nyugati titkosszolgálattal együttműködve derítette fel Kovács tevékenységét, aki titokban találkozott orosz kapcsolataival. Ennek megfelelően a Legfőbb Ügyészség az Európai Parlament elnökéhez fordult majd egy éve, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács mentelmi jogát. Az EP mentelmi bizottsága csak kedden tárgyalta Kovács bűnügyét, de az ülésen történtekről semmi sem került nyilvánosságra. Mirkóczkinak nem csak KGBéla ügyét kell elvarázsolnia, mert közben egy másik jobbikos is büntetőügybe keveredett. Vas Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje már előzetesben ül. 2013. augusztus elején találkozott egymással K. Ferenc, Vas Zoltán és a szlovák Vladislav Vojtko. Utóbbi Vasnak átadott egy táskát, benne egy laptoppal (rajta a hamisított cégpapírokkal), három darab telefonkártyát és kettő mobiltelefont. Vas Zoltánék ezután egy logisztikus ismerősükön keresztül megszervezték a fuvart: egy körmendi cég raktárából 6488 pár cipő szállítására kaptak szállítmányozási megbízást. Augusztus 8-án Vas Zoltán felhívta Vojtkót és közölte vele, hogy másnap Körmenden kell felrakodni a szállítmányt. Vojtko a hamis rendszámtáblákkal és forgalmival már meg tudta szervezni a másnapi rakodást. Hajnalban Budapesten átadta Vasnak a szükséges iratokat, majd nem sokkal később meg is érkezett a fővárosba az áru.

 Az internet is közmű

Jelentősége a víz- vagy az áramszolgáltatáséval vetekedhet (4.oldal)

Debreceni Győző, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szupergyors Internet Projekt

vezetője: Nem beszélhetünk komoly lemaradásról, de nem is vagyunk az élvonalban. A kistelepüléseken, tanyákon általában kevésbé tehetős polgárok élnek, ezért az itt működő internetszolgáltatók segítségre szorulnak, ezért uniós és állami pályázatokból forrásokat nyújtunk számukra. Így az infokommunikáció világa egyre közelebb kerül az emberekhez: egyre többen látják és érzik az előnyeit.

 Märle Tamás: Megoldás geopolitikai helyzetünkre (4.oldal)

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi nyilatkozatában elárulta, hogy véleménye szerint az uniónak közös hadsereget kéne felállítania ahhoz, hogy jelentős tényezővé váljon. Mint mondta, közös hadügy esetén Európa valóban fel tudna lépni a rá leselkedő veszélyek ellen, jelen esetben Oroszországgal szemben. Juncker felvetette azt is, hogy az eurózóna országainak közös költségvetés-tervezetet kellene készítenie és ehhez közös pénzügyminisztert kineveznie. Ahogy az Európa Bizottság elnöke is elismerte, a fentiekhez a tagállamoknak ismét le kéne mondaniuk szuverenitásuk egy részéről. Juncker ötletének megvalósulása csaknem egyet jelentene az Európai Egyesült Államok megalakulásával. De vajon ki fogja irányítani ennek az államszövetségnek a közös had-és pénzügyét? Ahogy az unióban sem igen jutunk vezető pozícióhoz, úgy garantálható, hogy itt sem történne másként. Ha pedig a németek, franciák kezében lesz az irányítás, akkor csak annyira számíthatunk mások védelmére, mint az elmúlt évszázadokban.

 A növekedés kulcsa az átlátható, szervezett működés

Világszerte növekszik a sertéshús iránti igény (4.oldal)

Horváth István a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa: Nem titok, csak akkor lesz tartósan több sertés Magyarországon, ha növeljük a támogatást. Ezért a korábbi állatjóléti támogatás mellé egy újabb keretet biztosítunk mintegy 8,62 milliárd forintos összeggel.

 Kovács Attila: Ságvári-ügy, avagy a baloldal teljes identitászavara (5.oldal)

Hetek óta téma a hazai közéletben a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezésének kérdése. A rengeteg állásfoglalás között természetesen nem hiányozhat a hazai balliberális politikai és értelmiségi elit véleménye sem. A baloldal Ságvári-ügyben tett megnyilvánulásai talán minden korábbinál mélyebb identitászavarról tesznek tanúbizonyságot, különösen akkor, ha figyelembe vesszük azt is, hogy ugyanezek az erők miként nyilvánultak meg Vlagyimir Putyin orosz államfő Kerepesi temetőben lezajlott koszorúzásával, valamint az ott lévő szovjet hősi emlékmű feliratával kapcsolatban.

 Emléket állítunk a magyar történelmi családoknak (6.oldal)

A folyamat beindítása nem egyszerű, mert a nagy történelmi családok a pártállam idején rettegésben éltek, ha csak tudták elrejtették vagy külföldre menekítették ki őseik hagyatékát, így a festményeket is. Ezekben a családokban sokszor még a mai napig él a félelem.

A báji Patay család történetét bemutató kiállítással nyílt meg február 24-én Budapesten a Nemzeti Portrétár kiállítóterme a Bartók Béla út 21-es szám alatt. A megnyitón L. Simon László államtitkár mondott beszédet.

 Bevált a Kaposvár-kártya

A kaposváriak az elsők a városukban: nekik több kedvezmény jár, mert többet is tesznek lakóhelyükért (7.oldal)

A helyiek érzik és élnek is azokkal az előnyökkel, amelyeket a Kaposvár kártya nyújt számukra, véli Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere. Olyan emberek is igényelnék a kártyát, akik nem Kaposváron laknak, csupán ott vállalnak munkát, de a városvezetés a helyieknek, valamint az itt tanuló diákoknak tudja biztosítani a kedvezményt.

 Húsz éven keresztül kontroll nélkül tevékenykedtek a bírósági végrehajtók (9.oldal)

Gelencsér Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője: felvetődött a lakásmaffiával való összejátszás gyanúja. Szükségessé vált a bírósági végrehajtói rendszer reformja. Kaposvároson többen a méltánytalan, átláthatatlan, durva eljárásról panaszkodnak.

 Nem a művész, hanem az ábrázolt személy lényeges a köztéri szobrászatban

Történelmi emlékezetünk lenyomataként a köztereken megjelennek azok az emlékművek, melyeknek szimbólumokat teremtenek (10.oldal)

Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművész: Ha már a nyilvánosság számára alkotok, az azt jelenti, hogy egy párbeszéd részét képezi az adott műtárgy. A párbeszédben igen fontos, hogy egy-két kapcsolódási pont létrejöjjön az alkotó és a befogadó között. Hiszen a párbeszéd másként nem jöhet létre.

 „Nem várhatnak igazságot, csak megtorlást…”

A VERITAS Történetkutató Intézet vitaestje a népbíróságok működéséről (12.oldal)

Mi a háborús, és mi a népellenes bűncselekmény közti különbség? – tette föl a kérdést Dr. Zinner Tibor jogtörténész a VERITAS március 3- ai, Népbíróságok górcső alatt című vitaestjén. Míg Nyugaton csak háborús bűnösöket ítélnek el, addig Magyarországon bevezették a népellenes bűncselekmény fogalmát is. Semmi másról nincs szó, mint a Szovjetunióban ismert fogalom „magyarosításáról”. Zinner Tibor elmondta, hogy ő volt a vezetője annak a történészbizottságnak, amely 1989 februárjában feladatul kapta azon törvénysértő perek feltárását, amelyekben a korábbi hatalom 1945 és 1963 között ártatlanul ítélt el embereket. 1991-ben feloszlatták a bizottságot. 1990 márciusában elfogadták a XXVI. törvényt az 1945 és 1963 közötti törvénysértő ítéletek semmissé nyilvánításáról. Az Alkotmánybíróság 1994-ben megsemmisítette a korábbi népbírósági jogszabályok nagy részét, azonban a háborús és a népellenes bűnök nem évültek el.  

Emlékezés Thalia öntörvényű papnőjére

Topolcsányi Laura: „Köszönet mindenért…” – Turay Ida Színház (14.oldal)

Hatalmas szerencséje a Turay Ida Színháznak, hogy olyan tehetséges háziszerzője van, mint Topolcsányi Laura. Lapunkban többször is beszámoltunk arról, hogy az írónő a női sorsokat ábrázolja, akár tragédiáról, akár komédiáról, akár történelmi drámáról van szó. S ezeket teszi minden feminista felhang nélkül úgy, hogy mindig eléri a katarzist, s az előadás végén a nézők könnyes szemmel távoznak a színházból. De mi is a titok? Az, hogy Topolcsányi darabjaiban mindig is ott a katarzis. Ne valami giccses öncélú végre gondoljunk, de ne ám! Ma sokszor a deviánsból lesz hős, aki pedig kiáll valamilyen érték, igazság mellett, az elmaradott konzervatív.

 Csorja Gergely: A SÖTÉT KOR KEZDETE (19.oldal)

Alarich, de legalább az apja már megszületett. Valahol London környékén, esetleg egy Párizs melletti lakótelepen, de az sem kizárt, hogy Detroit valamelyik fekete nyomortelepén. Ez a most születendő vezér afrikai fekete, esetleg arab származású, ellentétben I. Alarich gót királlyal, aki ugyan germán volt, mégis a mai Dobrudzsában született valamikor a háromszázas évek második harmadában. I. Alarich 410-ben elfoglalta Rómát és bár ezután a Római Birodalom maradványi még 1000 évig önálló államként működtek, a birodalom, mint a világot vezető államalakulat sorsa megpecsételődött. Hogy a Római Birodalom mitől zuhant össze, arra számtalan, talán a kelleténél több elmélet közül választhatunk. Hogy a Nyugat mitől omlik ma a szemünk láttára össze, arról csak mi, a Magyar Fórum 25 éve írunk. Eleddig azonban nem történt meg, hogy egy semmit sem tisztelő, mindent elsöprő barbár horda, mely elpusztít minden kulturális emléket, ami az útjába kerül, elevenen éget el embereket, fejeket vág le és mindennek ellentmond, amit az elmúlt 2000 évben az emberiség elért, tartósan képes fennmaradni a Nyugat kapujában. Most nyilván felhorgad az olvasóban a felismerés, hogy de hát itt volt a kommunizmus, a Szovjetunió, mely több tízmillió áldozatával, halálra éheztetett és kínzott emberek millióival messze meghaladta az Iszlám Állam pusztítását. Csakhogy a kommunizmus a Nyugat terméke, egy ízig-vérig nyugati gondolkodó, Karl Marx agyszüleménye, mely visszhangra talált az éppen kettészakadó nyugati társadalmakban. A kommunizmus – bármennyire meglepő – a Nyugat terméketlen ideológiája, mely az öntudatra ébredő munkásosztály igényeit artikulálta. Ebbéli szerepének alkalmatlanságára jellemző, hogy az érdemi munkásréteggel nem rendelkező Oroszországban tudott kiteljesedni. Ez a félresiklott munkásideológia az orosz világban aztán persze nyugatellenessé vált.

 Keresse a Magyar Fórumot március 12-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már március 11-én 9 és 11; 14 és 16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015.márciusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.