vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.13. 

Siker Szolnokon: megtelt az ipari park

Ezer ember kap munkát az új gyártócsarnokban

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere: miniszterelnök úr megígérte, hogy 300 hektárnyi területet kapunk az ipari park mellett, ami további beruházásokat, s munkahelyek ezreit hozhatja városunkba. Azon túl, hogy a megyeszékhelyen megtelepedett nemzetközi cégek folyamatosan bővítik tevékenységüket, mind több embert alkalmaznak, mindegyik új üzemcsarnok építésébe fogott az elmúlt években.

 Szolnok városa, a lakosok számára mekkora sikert jelent, hogy megtelt az ipari park?

 – 2001-ben nyílt meg a szolnoki ipari park, amit az a 2-3 éves előkészítő munka előzött meg, mely arra kereste a választ, hogy miként lehet a város gazdasági szerkezetén javítani az új gazdasági stratégia megalkotásával. Tudtuk, hogy olyan ipari terület nélkül, ami teljes közműhálózattal rendelkezik, s melyet jól meg lehet közelíteni, nehezen fejlődhet városunk gazdasága. Az állammal való együttműködés keretében kialakítottunk egy 126 hektáros területet ipari parknak. Az idő múlásával ez a terület egyre inkább benépesedett, s most a citromsavgyár fejlesztésével, s az Eagle Ottawa bővítésével megtelt az ipari park. Mindez azt jelenti, hogy egyre nagyobb a város gazdasági ereje, s a teljesítőképessége is magasabb. Nemcsak az ipari park kihasználtsága fontos mutató, a 2013-as év tervezett iparűzési és építményadó-bevétele is több mint 350 millió forinttal nőtt. 2014-ben ugyanezeknél az adónemeknél már 400 millió forintos volt a többlet! Ez azt jelenti, hogy kiváló a városban az adófizetési morál, másrészt: erősek a gazdaság szereplői és kellően jól teljesít a szolnoki gazdaság. Az ötven legerősebb megyei cég közül 23 szolnoki, amire még szintén nem volt példa. A helyi beruházások is hozzájárultak ahhoz, hogy Szolnokon csupán 6%-os a munkanélküliségi ráta.

 Nemrég úgy döntött a képviselőtestület, hogy tíz hektárnyi területet értékesítenek az Eagle Ottawa cégnek, ahol az amerikai vállalat két ütemben összesen 1000 főt foglalkoztató csarnokot épít. Ez a cég 2001-ben érkezett városukba. 14 év alatt mennyivel növelték a foglalkoztatottak számát?

 – Jelenleg körülbelül 1200 főt foglalkoztat a cég. Ezt a létszámot először 500 fővel bővítik az új csarnok építésével, de a fejlesztés nem áll meg, s még 400-500 munkahelyet teremtenek a tervek szerint. Mindez az iparűzési- és építményadó növekedését is jelenti. Hiszen lényeges, hogy növekedjen a város saját bevétele, hogy feladatainkat biztonságosan tudjuk ellátni. S az, hogy egy ilyen jelentős, piacvezető cég, mely autókba gyárt bőrüléseket, bőralkatrészeket, úgy gondolja, hogy Szolnokon érdemes fejlesztenie, növeli önbizalmunkat. Mindez azt mutatja, hogy jogbiztonság van, a gazdasági szereplők biztonságban érezhetik magukat Magyarországon, s a befektetésekhez megvan a szükséges mennyiségű és minőségű munkaerő.

 Mi az, ami Szolnokra vonzza a befektetőket? Az infrastruktúra, az úthálózat vagy az adópolitika?

– A magyar gazdaság eredményei azt mutatják, hogy erősödik a központi büdzsé, ahogy a nemzetgazdaság is. Ezért sok cég települ Magyarországra, így Szolnokra is. Szolnokot jól meg lehet közelíteni akár vasúton, akár közúton, és a városban rendelkezésre áll a megfelelő és kreatív munkaerő. Az viszont tagadhatatlan tény, hogy Nyugat-Európával összehasonlítva, a magyarországi bérek alacsonyabbak, és ez is vonzó lehet a multinacionális cégek számára.

 Tehát az is lényeges, hogy az elvárásoknak megfelelő, helyi, szakképzett munkaerő is rendelkezésre álljon a nemzetközi cégek számára.

 – Szakképzési rendszerünk alkalmas arra, hogy megfeleljen ezen kívánalmaknak. A szakmacsoportok képzésében, mind a műszaki, mind a szolgáltatói területen élen járunk, s azt is meg tudjuk oldani, ha egy befektetőnek más képzettségű munkaerőre van szüksége.

Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a későbbiekben fogadhassák a beruházókat? Új ipari parkot építenek?

 – A kormányzattal megszületett a megegyezésünk, s miniszterelnök úr jelentette ki nálunk, a Béres Rt. csarnokavató ünnepségén, hogy Szolnok a gazdasági fejlődéséhez, miután kérte, kapjon is lehetőséget az ipari park bővítéséhez. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy további 300 hektárt kapunk a jelenlegi ipari park mellett, ami további beruházásokat, s munkahelyek ezreit hozhatja Szolnokra. A további fejlődést gyorsítja a már megkezdett útépítés. A várost Észak felől elkerülő négyes út autópályaként készül el a hozzá csatlakozó utak fölújításával a jövő év derekára-végére, és a főváros felé is nekifognak a rég várt négysávos út építéséhez. Emellett a város más részein is gondolkodunk ipari park fejlesztésében, s nemcsak városi szinten, hanem magánerő bevonásával is, és a Thököly úti volt laktanya gazdasági hasznosítását is tervezzük.

 Nemrég José Ángel López Jorrín spanyol nagykövettel tárgyalt Szolnokon. Milyen témákat vetettek föl a találkozón?

 – Nagykövet úr sorra látogatja a spanyol tulajdonú gyárakat; a megyeszékhelyen működő Segura is ezek egyike. A különböző autómárkák számára fémmegmunkálással foglalkozó szolnoki Segura gyárban 2008-ban indult meg a termelés, s a cég jelenleg 130 főnek biztosít megélhetést. A beszélgetés közben felvetődött, hogy lehet-e még bővíteni Szolnokon a spanyolországi cégek beruházását, hiszen a Segurának napkollektorgyártó üzeme is működik külföldön. Kifejtettük, mindketten érdekeltek vagyunk abban, hogy a spanyol tőke Szolnokon a Segura cég mellett még megjelenhessen.

 

Medveczky Attila