vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.13. 

Hárít a TESCO

A munkavállalók nevében kérjük a vállalat vezetőit, hogy nevezzék meg a dolgozóknak a bezárások valódi okát és felelőseit

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke: azt nekem senki ne mondja, hogy a Csehországban történő üzletbezárásokról a magyar kormány tehet. Etikátlannak tartom az olyan vezetői magatartást, melynek során a vezetés nem képes beismerni működési hibáit, és nem vállalja rossz döntéseinek következményeit sem. A Tesco 13 üzletének bezárásához, még egyszer mondom, semmi közünk.

 A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete évek óta hangoztatja, hogy a Tesco áruházakban nincs elegendő munkaerő. Igaz, hogy részmunkaidős dolgozókat, diákmunkásokat keresnek ennél a multinacionális vállalatnál?

 – Ezzel kapcsolatban szakszervezetünket hivatalosan nem tájékoztatta a vállalat, viszont eljutott hozzánk a munkavállalóktól olyan információ, miszerint a Tesco áruházakban részmunkaidős dolgozókat keresnek. Ennek az az oka, hogy március 15-én életbe lép a vasárnapi munkavégzésről szóló jogszabály, s ezért a munkáltató arra számít, hogy átalakulnak a vásárlási szokások, s így lesznek olyan napok, például a szombat, amikor többen keresik föl az áruházakat. Tehát ezekre a napokra megfelelő létszámmal kell felkészülni, különben a pultoknál és a pénztáraknál a vásárlók fél órákat állhatnak sorba. Emellett az árufeltöltést is folyamatosan biztosítani kell.

 Elképzelhető, hogy elbocsátások lesznek a diákmunkások miatt?

 – Ezt nem gondolom, hiszen éppen részmunkaidőseket keresnek. A diákmunkásokat elsősorban az árufeltöltésre és a pénztári munkára alkalmazzák. Főleg az utóbbira, mert a pénztári munka könnyen betanulható, s nem igényel hosszabb idejű felkészítést. Emellett azt is figyelembe veszi a munkáltató, hogy a diákoknak nem kell annyi bért fizetniük, mint a főállású alkalmazottaknak. Mi úgy gondoljuk, ha egy vállalkozás jól prosperál, akkor saját munkaerővel dolgozik. A saját munkaerő megbízható és kiszámítható, s megbecsüli a munkahelyét. A diák viszont gondolkodhat úgy, hogy ha nem tetszik neki az egyik áruház, akkor a másikba kéri át magát. S az sem mindegy, hogy az iskolaszövetkezet a diákot hová irányítja. A szakmaiság jobban kialakul abban a munkavállalóban, akit határozatlan idejű munkaszerződésben foglalkoztatnak. Sőt ha valakit először pénztárosnak alkalmaznak, lehet, hogy annyira jól dolgozik, hogy idővel, amennyiben képzettsége lehetővé teszi, humánerőforrás-menedzser lesz belőle – erre több példát is tudok mondani. A diák viszont nem kiszámítható munkaerő.

 Akkor miért foglalkoztatják őket?

 – Mert, ahogy említettem, kevesebb bért kell nekik adni, s munkajogi szempontból is egyszerűbben tudják őket foglalkozatni. A munkáltató a szövetkezettel és nem a diákkal köt megállapodást. S ha a diákkal elégedetlen a vezető, akkor felhívják az iskolaszövetkezetet, s közlik, hogy mást küldjenek a helyébe. A főállású dolgozóktól viszont sokkal bonyolultabb megválniuk. A diák munkavállalónak nem kell szabadságot biztosítani. A főállású alkalmazott munkaidejét be kell előre osztani; mondhatja a munkáltató, hogy nem kell bejönnie egy nap a dolgozónak, de akkor is ki kell fizetnie a szerződésben rögzített munkaóráért járó bért. A diákmunkást viszont csak azon a napon foglalkoztatják, amikor úgy gondolják, hogy nagyobb lesz a forgalom.

 Ha már a bérezésről beszéltünk: valóban más bért kap egy vidéki, mint egy pesti Tescóban dolgozó?

 – Nem csak a Tescóra, hanem más kereskedelmi láncolatokra is jellemző, hogy nem azonos béreket fizetnek különböző régiókban, megyékben, az azonos munkakörben dolgozók számára. Ahol munkaerőhiány van – például az osztrák határ környékén, mert többen átjárnak dolgozni –, ott magasabbak a bérek. S ahol munkaerőtöbblet, ott a bérek alacsonyabbak.

 A lapokban szinte számháború zajlik, hogy a vasárnapi nyitva tartás jelentős korlátozása miatt mennyien veszítik el munkahelyüket. Egyes vélemények szerint több tízezren. Mennyi dolgozójától válik meg a Tesco?

 –Nem igaz, hogy a szabad vasárnap miatt munkavállalók tízezreit küldik utcára. Az intézkedés a kereskedelemben azért sem járna jelentős mértékű elbocsátásokkal, mert kevés a szakképzett kereskedelmi dolgozó, létszámhiány jellemzi az ágazatot. A kereskedelmi dolgozók tapasztalata szerint a legkisebb forgalmú nap a héten a vasárnap. Így a vasárnapi zárva tartás esetén a forgalom várhatóan átstrukturálódik a hét első hat napjára, s nem jelent majd kiesést a költségvetés számára. A KDSZF továbbra is kiáll a szabad vasárnap mellett. A kereskedelemben dolgozók 85 százaléka nő, és fontos, hogy ők együtt legyenek a családjukkal. Magyarországon „modernkori rabszolgatartó társadalmat” vezettek be a multik, így a munkavállalók napi 8 órás munkából sem tudnak tisztességesen megélni. A Tesco pedig a 13 üzletének bezárása által érintett kollégák túlnyomó többségének – a velünk való tárgyalás eredményeként – új pozíciót kínál. Az érintett 566 kolléga közül 350 fő kap ajánlatot. Ők egy másik áruházban vagy a Tesco valamelyik logisztikai központjában folytathatják karrierjüket. Azt pedig rendkívül károsnak tartom, hogy több érdekképviseleti szerv is a magyar vállalkozók védelmének hangoztatásával, pont azzal ellentétes szándékok megvalósításán fáradozik. Felháborító, hogy a Tesco a magyar kormányra hárítja át a boltbezárások felelősségét. Ezért szakszervezetünk a cég globális problémáira hívja fel a figyelmet, így az anyavállalatnál felmerülő problémákra, és a más országokban, például a Csehországban történő üzletbezárásokra. Azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy a magyar kormánynak köze lenne a csehországi boltbezárásokhoz. Óriási problémának tartom azt a vezetői magatartást, amikor a vezetőség nem tudja beismerni hibáit, és ezáltal nem vállalja rossz döntéseinek következményeit sem. Ezért a munkavállalók nevében kérjük a vállalat vezetőit, hogy nevezzék meg a dolgozóknak a bezárások valódi okát és felelőseit.

 

Medveczky Attila