vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.13. 

Az ötödik hadoszlop

Aki eladja sajtóját, az ezzel eladja a jogát a nemzeti öntudat megteremtésére – mondta Albert Camus.

Ám hiába mondta, mert a szocialista internacionalizmus neveltjeitől a nemzeti öntudat körülbelül olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. A kádári elit köré csoportosuló újságírók azt mondták magukról 1985-ben, hogy az ő tevékenységüket mindenkor a szocialista erkölcs normái irányították. A szocialista erkölcs normáit illetően törés nem keletkezett, játszi könnyedséggel gazdát váltottak: internacionalizmus vagy globalizmus, nekik egyre megy. A diktátum a fontos. Talán itt most a részleteket nem szükséges ecsetelni, hiszen látjuk, halljuk azóta is, hogy ennek egy a lényege: megőrizni minden materiális pozíciót, amelyet akár már a rendszerváltás előtt, akár annak során elfoglaltak.

Ha a Szovjetunióhoz és a párthoz való hűség eredményezte is egyértelműen a nómenklatúra politikai hatalmának átmentését, gazdasági hatalommá konvertálását, nem számít, mostantól kezdve Amerika a szívük csücske. A politikacsináló, hatalombefolyásoló liberális médiatúlsúly reprezentánsai a régi cenzorok, a régi tabuk helyett új tabukat igyekeztek a fejekbe plántálni. Az újgazdagok lapjai éppen ekkor lettek leosztva. Ám erről a hazai liberális média nem tájékoztatott. Helyette a centralizáció sikeres felszámolásáról, az etatista állam gyöngítésének nagyszerűségéről, a magánosítás dicséretéről zengtek ódákat, a nemzet kirablását sosem, ám az antiszemitizmus fokozódását, mint a legfőbb veszélyt, egyre gyakrabban emlegették. A hazaszeretet iránt elkötelezetteket régebben inkább divatjamúltnak minősítették, a rendszerváltás óta, komikus módon a nácizmus azaz a nemzeti szocializmus visszakívánásával vádolják a magyarokat, köztük a megválasztott kormányzó koalíciót, a kormányfőt is. Megállapíthatjuk, a hazai liberális média semmit sem változott.

Legújabban túlságosan erős orosz kapcsolatokkal hozzák hírbe Orbánt. Ujjonganak, amikor Amerikából egészen durva stílusban azt követelik, Magyarország szakítson meg minden kapcsolatot az oroszokkal. Azt pedig elhallgatják, hogy ezenközben erőteljesen nő Oroszországban az amerikai import. A krími válság után elrendelt szankciók hatására viszont az európai uniós termékek bevitele visszaesett. Az ezen intézkedésekkel okozott károkról sem számolnak be.

Statisztikai jelentések szerint az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, dollárban számított kereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal nőtt, az Oroszország és az Európai Unió tagállamai közötti viszont 7,3 százalékkal csökkent.

Az amerikai termékek orosz importja 17 milliárd dollárt tett ki, ami 15 százalékos növekedés, tehát az orosz–amerikai kereskedelmi forgalom így 1,9 milliárd dollárral, 7,5 százalékkal nőtt.

Eközben az Európai Unió 28 tagállamából származó orosz import 10,1 százalékkal esett vissza. Értéke 109 milliárd dollár volt. Jelentősen, 6 százalékkal csökkent az orosz export is, amely 241,3 milliárd dollárt volt. Ezek eredőjeként a kereskedelmi forgalom 27,6 milliárd dollárral, mintegy 7,3 százalékkal csökkent Oroszország és az EU tagállamai között. Mondhatni a háborús hisztéria paravánjai mögött az orosz–amerikai kereskedelmi kapcsolatok építése zavartalanul folyik.

Ám a honi liberális sajtó nem elégszik meg a valóság elhallgatásával, tényszerűen hazudik is, mondván Orbán, és a magyar külpolitika elszigetelődött. Noha az egész világ láthatta, hogy Orbán Budapesten fogadta a német kancellárt, az orosz elnököt, a török kormányfőt, a grúz kormányfőt, találkozott a lengyel külügyminiszterrel, a lengyel és a szerb miniszterelnökkel, az ukrán elnökkel.

A liberális tudatipar törvényes rendezésért kiált! Mintha lenne egy médiahatóságunk.

Látható, hallható, olvasható, tehát könnyűszerrel bizonyítható, hogy a hazai liberális nyilvánosság nem tölti be azokat a funkciókat, amelyeket egy modern társadalomban be kellene töltenie. Ehelyett az egyes társadalmi csoportok elleni hangulatkeltéssel félrevezeti a közvéleményt. A liberális sajtó tömegkommunikációs eszközein keresztül az információkat szelektálják, késleltetik, megmásítják, az informatív és propagandisztikus elemeket összemossák.

Jó reggelt Magyarország! – köszönt a miniszterelnök a hétvégén országértékelő beszédét befejezendő.

Mi, ha szabad, még hozzátesszük: Ébresztő!

A liberális média nem egyszerű közvetítő eszköz, hanem fegyver.

 

czyla