vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.13. 

A „NEMZETI HŐS”

Crin Antonescu és Theodor Athanasiu kezdeményezésére a bukaresti képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, mely alapján nemzeti hősnek nyilvánítják Avram Iancut, „aki elkötelezve magát a román nép mellett, életét annak előrehaladása érdekében feláldozta”. A tervezetet 320 képviselő támogatta voksával, négy ellenszavazatot és tíz tartózkodást is jegyeztek.

A kezdeményezők szerint Avram Iancu „az erdélyi románság legnagyobb hőse, akinek rendkívüli érdeme a nemzeti identitás és jogok érvényre juttatása az ősi területen”.

Na de lássuk, kire olyan büszkék a szomszédban? Ki az, akiről már eddig is utcákat, tereket, falvakat, egyetemet neveztek el, és akinek több erdélyi településen is szobra van? Avram Iancu (Janku Ábrahám) jómódú erdélyi román családba született 1824-ben, egy adókezelő fiaként Abrudbányán és Kolozsvárott tanult, majd Marosvásárhelyen tett ügyvédi vizsgát. 1848 márciusában eleinte üdvözölte a magyarországi törvényes forradalmat, nem sokkal később mégis a balázsfalvi román népgyűlések főszereplője lett. Az összegyűlt románok lassúnak találták a reformok (jobbágyfelszabadítás, közteherviselés stb.) erdélyi életbelépését, nem gondolva Erdély addigi különállására, ugyanakkor ellenezték az uniót is. Továbbá a magyar országgyűléstől elvárták, hogy önálló politikai nemzetként ismerjék el a románt.

Iancu és társai nem sokat foglalkoztak a diplomáciával, fegyvert ragadtak és a magyarokra támadtak az udvar támogatásával. Bécs Erdély újbóli különállását, a románok politikai nemzetként való elismerését és egyéb jogokat ajánlott fel a szövetségért cserébe. A jogokból később semmi sem lett, a Habsburg-ház viszont sikeresen használta fel a románokat a magyarok ellen.

Az oláh csőcselék szabályosan magyarirtásba kezdett, egymás után támadtak a környékbeli falvakra, városokra, 1849. január 8-án Nagyenyedet is elérték Iancu emberei. Szilágyi Farkas későbbi református lelkész, aki gyermekként élte át a borzalmakat, így emlékezett vissza arra az éjszakára: „kezdetét vette a lövöldözés, az ablakok és kapuk betörése, a rablás és ordítozás, a megtámadottak rémes sikoltozásai és jajveszékelései, olyan pokoli lárma, melynek hallatára az ember testében a vér megfagyott”.

Miután a férfiak jó része a honvédségben harcolt, többnyire idősek, nők és gyermekek estek áldozatul a csőcselék brutális kegyetlenkedéseinek. A románok lakóházakat fosztottak ki, belovagoltak a református templomba, összetörték az úrasztalát, az orgonát, a padokat és a karzatot. Elpusztították a Bethlen Gábor által alapított református kollégiumot könyvtárával együtt, és felégették a püspöki levéltárat is.

A katolikus minorita templom és rendház épülete sem úszta meg a pusztítást, Viskóczi Henrik házfőnök csodával határos módon élte túl az oláhok támadását: „Magam valék első áldozata a gyilkosoknak, kik is fejemen öt halálos sebet ejtvén, két ujjamat levágva és két szuronyszúrással az oldalamat majd’ halálosan kilyukasztva, félholtan a földre hirtelen leterítettek, és minden ruhától levetkőztetve, hét lövéssel idvezlettek”. Papjai vitték az atyát vissza a rendházba, de a felfegyverzett csőcselék oda is betört, újból ütlegelni kezdték a haldokló embert, majd még egyszer belelőttek. Csodával határos módon a rendházfőnök mégis életben maradt, Tordára menekítették és később felépült súlyos sérüléseiből. A nagyenyedi szörnyű eseményeknek mintegy 1000 főnyi halálos áldozata volt, ám legalább ugyanennyien fagytak halálra a kegyetlenül hideg télben. Az agyonvertek, meggyilkoltak, kibelezettek földi maradványait a várfal előtti sáncokba hányták, valamint a korábban mészégetőgént használt gödrökbe. Ezzel egy időben a szomszédos Alsó-Fehér és Torda megyei településeken is folyt a magyarság kiirtása, ennek következtében végleg megváltoztak a térség etnikai arányai a románok javára.

A világosi fegyverletétel után Iancut és csapatait leszerelte a Habsburg hatalom. A románok semmit se kaptak abból, amit az udvar ígért nekik a magyarok ellenében, Iancut mint veszélyes elemet élete végéig felügyelet alatt tartották, írásait cenzúrázták. Alkoholista csavargóvá züllött utolsó éveire, 1872-ben Körösbányán hunyt el.

Áttekintve az életét, Avram Iancu semmit nem ért el népe ügyében, ellenben 10 000 fegyvertelen ember lemészárlása szárad a lelkén. Máshol az efféle tömeggyilkosokat az emberiség ellen elkövetett bűntettekért halálra szokták ítélni. Romániában viszont büszkék rá, hiszen halomra ölte a magyarokat. Azt hiszem, ehhez nincs mit hozzáfűzni.

 

Märle Tamás

latin-történelem szakos tanár