vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.18. 

Tizenöt év alatt több mint 1100 gyermeket mentett meg a Gólyahír Egyesület

A tartalomból:

Szabad-e hazudni? (címlapon)

A minap Gánton az önkormányzat kezdeményezésére lakossági fórumon vitatták meg, hogy milyen építési törmeléket feldolgozó válogatóművel kapcsolatban adott be előzetes hatástanulmányt a Nehézkő Kft. a szomszédos Zámoly településen lévő rekultivált bányaterületre. Az előzetes eljárás célja, hogy felmérje a környezetre gyakorolt hatást, és az az elleni védekezésre vonatkozó szükséges többletköltséget már idejekorán betervezhesse a beruházó. A helyieket mindenféle hírekkel, riogatással jól felbőszítették, hogy majd mi por, szemét, bűz, mocsok lepi el az egykori bányásztelepülés külterületén lévő hétvégi telkeket. Nem volt nehéz, a hulladékfeldolgozóról mindenkinek a szeméttelep jut az eszébe, és senki sem akar szeméttelepet a szomszédba. Ezért aztán a hulladékfeldolgozó létesítését tervező cég tulajdonosa, Orbán Győző elment a lakossági fórumra. Már ez is elég jó teljesítmény, hogy kiáll a felpaprikázott emberek elé. Nem emlékszem, hogy Joav Blum dumálgatott volna a sukoróiakkal, vagy Bajnai Gordon odaállt volna a libatenyésztők elé, hogy én utaltam el a pénzeteket Ciprusra. Orbán Győző egy viseltes pulcsiban elment a lakossági fórumra és a helyzethez képest nyugodt hangvételben akarta tisztázni a kérdéseket. Nem volt vele se testőr, se rendőr. A kérdésekre válaszolt, és amikor újra és újra ugyanazok a kérdések vetődtek fel, ahogy egy rendes lakossági fórumon az lenni szokott, sőt amikor egyesületet akartak létrehozni, hogy megakadályozzák a beruházást, akkor bejelentette, hogy mivel egyéb műszaki kérdés nincs, ezekhez ő már nem kell, ezért elmegy. És elment. Egy ember a szomszéd faluból, egy zámolyi még utánakiabált. Ennyi történt. Orbán Győző, Orbán Viktor apja. Ez most nem jött jól, mert a sajtó, az Indextől a Magyar Narancson át, a Népszabadságon keresztül a 444.hu-ig megírta, hogy Orbán Győző dúlva-fúlva, durva beszólások közepette, miután megfenyegette a helyieket, hogy nem léphetnek a földjére, kirontott a balhésra sikeredett lakossági fórumról. A Hír24 szerint: kiborították Orbán apját a kisemberek. Az utóbbi néhány sor ugyebár nem ugyanazt tartalmazza, mint az azt megelőző beszámoló. Pedig valójában az történt, amiről beszámoltunk, és nem az, amit a felsorolt sajtóorgánumok lózungjai sugallnak. Szinte már látjuk a verekedést, holott ilyesmiről szó sem volt. Mégsem szaggatják meg ruháikat a demokraták, senki sem vonul az Erzsébet hídon, senki sem szervez forgalomlassító demonstrációt, hogy oda a sajtószabadság. Hogy belehazudtak a pofinkba már megint.

 Csurka István: Budapest és nemzetstratégia (2.oldal)

Az autóbusz- és villamosvezetők szakszervezeteinek sztrájkja az erkölcsi felháborodás és a tehetetlen düh váltóáramával és dízelrobbanásaival tört ki. Az úgynevezett menedzsment végkielégítési botrányai, szemérmetlen rablásai, ágyastárstartásig terjedő pimaszságai és a válságra hivatkozó, de csak a dolgozókat érintő megszorítások, jövedelemcsökkentések váltották ki. A nehéz munkát végző emberek haragudtak meg semmiből előkerült, mihaszna, parazita uraikra. A BKV és jogelődje, a BSZKRT jól szervezett, az önmagán túlfejlődő város közlekedési igényeit sokszor nehezen, de mindig odaadással kiszolgáló és dolgozóinak nem nagy, de megbízható és nyugdíjas jövedelmet nyújtó óriásvállalat volt, amelyet Demszkyékig szakszerűen irányítottak. Még Demszky alatt sem ment azonnal tönkre a vállalatirányítás, a régi idők fegyelme és kötelességtudása még pörgette a céget, egészen addig, amíg a mohó uralomvágy és az SZDSZ-es szerzésvágy rá nem ébredt, hogy a budapesti közlekedéssel mint hangulatrontó vagy -javító tényezővel zsarolni lehet a mindenkori kormányt. És fejni a közösséget. A menedzsment a főpolgármester jóváhagyásával, avagy utasítására bővült, önállósodott, rabolt és pazarolt, a buszok meg tönkrementek.

 Forradalmian új technológia érkezhet a térségbe

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő : Ilyen mértékű beruházásra az elmúlt időszakban nem volt példa a környéken (3.oldal)

Képviselő Asszony! Az országgyűlési és az önkormányzati választások előtt is arról beszéltünk, hogy Borsodnak munkahelyekre és iparra van szüksége. Lesz ipar, lesznek munkahelyek?

– Lesz, sőt van is. Az elmúlt években több nagy beruházás is kacsingatott Miskolc felé. A Takata légzsákgyár ide is jött. De éppen a múlt hónapban voltam a Boschnál, ők 2,2 milliárdos fejlesztést hajtanak végre, és ezzel 350 új munkahelyet teremtenek Miskolcon.

És a magyarok?

– Vannak jól működő magyar cégek a térségben, például a múlt héten mutatta meg Dr. Barkóczi István tulajdonosvezérigazgató úr a FUX Zrt. működését. Azaz vannak jó példák, de sokat kell fejlődnünk. A munkanélküliség a térség legnagyobb problémája. Miskolc hagyományosan ipari, nehézipari térség. Így adódik, hogy ilyen jellegű fejlesztésekben gondolkozzunk. Csakhogy a fejlett ipari technológiák megfelelően képzett munkaerőt keresnek. Veszprém, Győr vagy Esztergom a példa, hogy miközben az ott lévő fejlett ipari környezet elvileg felszámolhatná a munkanélküliséget, a cégek azzal szembesülnek, hogy nincs megfelelően képzett munkaerő.

 A Pilvax alkonya (3.oldal)

A Pilvax, amiként az a nagy múltú, nagy időket megélt helyekhez illik, ma is működik. A kávéház tehet arról a legkevésbé, hogy az elmúlt években közéletünk szánalmas percemberkéi egyre gyakrabban használják fel kicsinyes, pártpolitikai céljaikra. Nem véletlen a Pilvax népszerűsége, hiszen neve fogalomként cseng a magyarok lelkében, az ott szónoklatot mondók látszólag hitelesen hivatkozhatnak Petőfire és a többi gigászra, mondván: annak idején ők is a Pilvaxból indultak forradalmi útjukra. Mindemellett a kávéház ráadásul még kiváló helyen is fekszik. A sikátorszerűen szűk utca ugyanis lehetővé teszi, hogy – megfelelő helyről felvéve – már akár egy hatvan-nyolcvan fős rendezvény is „Orbán-ellenes tömegtüntetésnek” hasson. Kizárólag ebben keresendő annak oka, hogy idén a Magyar Liberális Párt és a Demokratikus Koalíció is ott tartotta március 15-i rendezvényét. A két említett párt és vezetői másban, a közelébe sem értek a Pilvax eredeti nagyságaihoz, hiszen amíg Petőfiék 12 pontja és a Nemzeti Dal ma már iskolai tananyag, addig Gyurcsányék és Fodorék részéről egyetlen olyan gondolat sem hangzott el, amely tartalma miatt egyáltalán érdemes volna az idézésre. Ijesztő, hogy egyes politikusok még egy ilyen kultikus hely fényét is képesek elhomályosítani.

 Magyarország gyógyvíz nagyhatalom

Minősített gyógyhelyeink a kül- és belföldi turisták legkedveltebb úti céljai (5.oldal)

Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára: hazánk Európa egyik legnépszerűbb fesztiválközpontja.

Az üdülőhelyeken évek óta törekszenek a turisztikai szolgáltatók és az önkormányzatok olyan fejlesztések megvalósítására, amelyek évszaktól és időjárástól függetlenül tesznek lehetővé tartalmas időtöltést. Ilyen szolgáltatásokat nyújtanak például a nemzeti parki látogató központok (pl. Tisza-tavi ökocentrum Poroszlón, tihanyi Levendula központ), az aktív kikapcsolódást célzó helyszínek (kalandparkok, kerékpáros útvonalak és szolgáltatások), egészségturisztikai központok. A jól szervezett, a vendégkör igényei szerint összeállított fesztivál és rendezvény programok pedig a téli hónapokban, illetve a szezonban kedvezőtlen időjárás esetén is kellő vonzerőt jelentenek az úti célok felkereséséhez.

 A szerb parlament haladéktalanul fogadja el a Vajdaság hatáskörére vonatkozó törvényeket!

Az alkotmány betartása és végrehajtása a jogállamiság fő bizonyítéka (6.oldal)

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága február 24-én megszavazta David McAllister német néppárti képviselő Szerbiáról szóló országjelentését.

Deli Andor délvidéki néppárti európai parlamenti képviselő: minél több beruházás szükséges, mert az európai közös piac nagyon rövid idő alatt „elsöpörné” az egyébként is gyenge szerb, s azon belül a délvidéki gazdaságot.  

Eddigi eredményeink önmagukért beszélnek

A fejlesztésekkel csak növekedik lakosságmegtartó erőnk (7.oldal)

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere: azt szeretném, hogy aki hozzánk eljön, úgy menjen el, hogy visszavágyjon. Közös érdekünk ez, hiszen városunk vendégszerető népe sokat tesz jó hírünk növelése érdekében.

 Átláthatóbb szociális rendszer Gyulán (7.oldal)

Alt Norbert szociális ügyekért felelős alpolgármesterrel arról váltottunk szót, hogyan változik meg a nyugdíjasklubok szerepe, mennyiben módosul a fogyatékos emberek segítése, és az önkormányzati lakások kezelésével kapcsolatban mit terveznek?

 Szurkolóknak (8.oldal)

Dr. Kiss János, Miskolc megyei jogú város alpolgármestere: maga a stadion

építése több száz embernek biztos megélhetést ad.

A tervezési folyamatba is bevontuk a Diósgyőr-drukkereket. Nemcsak az aréna befogadóképességének növelésére vonatkozó kérésüket hallgattuk meg, de olyan futballarénát terveztünk, melyet nem vesz körül atlétikai pálya. A szurkolók így valóban a pálya közelében lehetnek, szinte részeseiként a játéktérnek. Ennek biztos varázsa van, s a legfontosabb, hogy a szurkolók minél jobban élvezzék a mérkőzéseket. Ha megépül egy olyan stadionunk, amelyben a szurkolók közelebb kerülhetnek a játékosokhoz, az egy olyan adottság, egy olyan különleges helyzet, melynek minél többen szeretnének részesei lenni. A mi legfőbb szempontunk modern és kényelmes stadiont felépíteni a Diósgyőrnek. Ha már építünk, nyilván olyat építünk, melyben elegendő a férőhely a szurkolók számára.

 Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökséghez

A csúcstechnológiával foglalkozó hazai űripari vállalkozások és kutatóintézetek meg tudják őrizni jelenlegi vezető pozíciójukat a régióban (9.oldal)

Dr. Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Magyar Űrkutatási Irodájának vezetője: Közép-Európában a magyar űripar már hosszú évek óta piacvezető. Az űrtevékenység vívmányai során elért eredmények pedig nemzetgazdaságunk egészében hatékonyan hasznosulnak.

 Hatékonyabb lesz a hulladék feldolgozása és újrahasznosítása

A hulladékgazdálkodást az állam irányítja, de a szolgáltatást helyi szinten szervezik (9.oldal)

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért

felelős államtitkár elmondta, el szeretnék érni, hogy minél kevesebb hulladékot rakjanak le, minél többet hasznosítsanak.

 Feladatunk a világörökséggé nyilvánított barlangjaink megóvása

A környezeti elemek védelméről tárgyalt a Magyar–Szlovák Vegyes Bizottság (12.oldal)

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért

és hungarikumokért felelős államtitkára: mindkét fél kiemelten fontosnak tartja, hogy mindent megtegyen a levegő- és vízszennyezés visszaszorítása érdekében.

 Budaörs liberális polgármestere szerint nem volt kommunizmus Magyarországon (13.oldal)

A budaörsi önkormányzat február 25-ei képviselő-testületi ülésén a Fidesz kezdeményezte, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadással adózzon a képviselő-testület. Azonban Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás, volt SZDSZ-es ügyvivő, aki a Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) színeiben megnyerte a 2014-es választást, megtagadta a kérést.

 A sors könyve

Verdi: Luisa Miller – a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház közös produkciója az Erkel Színházban (14.oldal)

Pataki Adorján nagyon szépen énekelte Rodolfo szerepét, főleg az ismert nagyáriát. Mesterien kivitelezett szerepformálása következtében tenorja remekül illet a fiatal főhős alakjához. Nagy kár, hogy – mivel betegen vállalta el az előadást – az első felvonás végén megbicsaklott a hangja. Szilágyi János a fondorlatos Wurm szerepében remekelt. Ritkán találkozni olyan énekesekkel, akiknek kiváló hangi adottságaik vannak, és nagyon jól alakítanak a színpadon is. Kovács István szép, de kevéssé átütő erejű basszus hang birtokosa, mely ugyanakkor remekül illik az apa figurájához. Az este zenei vezetője a kiváló karmester Selmeczi György volt. Vezénylése szépen kiemelte a csúcspontokat, hatásosan adagolta a dinamikai fokozásokat. A Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara különösen tehetséges az atmoszférateremtésben, s ugyanúgy képes a szenvedélyre, mint a finomságra és a gyengédségre. Az a megtiszteltetés ért minket, hogy „fültanúi” lehettünk a zene varázslatos kristálytisztaságának, annak felülmúlhatatlan erejével, szépségével, gazdagságával és megalkuvásoktól mentes ízlésével.

 Märle Tamás latin-történelem szakos tanár: Szomszédaink, a románok – Erdély – (18.oldal)

Március 15. alkalmából kiadott üzenetében Victor Ponta román kormányfő felhívta arra a figyelmet, hogy a románokat és a magyarokat összeköti 1848, hiszen mindkét nép a szabadságért és az önrendelkezésért folytatott küzdelmet. A közös értékválasztást az is mutatja, hogy a 12 pontból 11-nek a szellemisége az erdélyi románok ’48-as balázsfalvi nagygyűlésének a követelései között is megtalálható. A miniszterelnök kiemelte a kölcsönös tisztelet fontosságát, mint mondta, néha konfliktusba ütközünk egymással, de a párbeszéd útján mindig sikerült ezeken túllépni. Milyen kedves ez az üzenet; míg az aradi ünnepségen a csendőrök felszólították az egyik ünneplőt, hogy tegye el a székely zászlót, addig a Janus-arcú miniszterelnök Nyugat felé fordulva báránybőrbe bújt. Ahhoz már eddig is hozzászoktunk, hogy szomszédaink egészen máshogy látják a történelmet, de ebben a nyilatkozatban egyszerűen egy elfogadható mondat sincsen.

 Csorja Gergely : MEKKORA A FIDESZ VESZTESÉGE – Kárfelmérés – (19.oldal)

A zavart ma nem az ellenzék, hanem az egykoron kormánypárti és néhány még ma is kormánypártinak látszó közéleti ember terjeszti szét. És az igazi baj éppen ez. A Fideszre, pontosabban a kétharmados hatalom lehetőségére ráépült egy réteg, mely a pozíciók, a várható EU-s és egyéb pénzek miatt nem szakad le a Fideszről, elfordul Simicskától, de közben mindenhol azon kesereg, hogy valami nem jó. Vissza kell fogni az urizálást, jobban kell harcolni, keményebbnek kell lenni, puhábbnak kell lenni és a többi. Bencsik, Borókai, a kilépett Stumpf és mások írásai, megnyilvánulásai, G Fodor mellényúlása és a többi egyrészről-másrészről kiállás mélyíti a zavart. Amikor a Célpont öngyilkos kommandója bejelenti, hogy ki nem geci, akkor nem tesznek mást, mint egy lecsengett támadást újraindítanak, látszólag a legjobb szándékkal. Ha holnap a Hírtévében bemondják, hogy én nem loptam el a féllábú árvák pénzét, akkor az átlagemberben csak a nevem, meg hogy ellopták az árvák pénzét marad meg. És ezt a két közlést össze is kapcsolják, azaz én csak veszthetek az egészen. Ezt a célpont stábja vajon nem tudja? És talán ez a legszörnyűbb: elképzelhető, hogy nem tudja. A zavar alapja egy félreértés. A kormányoldal holdudvarában többen meg vannak arról győződve, hogy a Fidesz politikai sikere az ő tudásuknak, munkájuknak, nagyszerűségüknek köszönhető. Hogy a Fidesz sikere nem a politikai vezetés, de facto Orbán Viktor sikere, hanem tulajdonképpen az övék. Orbán inkább csak elrontja az ő nagyszerű eredményeiket. Hiszen ők tartják a hátukat az urizálásért, a rossz döntésekért. És végül nekik nem teljesen mindegy, hogy kiért kell a hátukat tartsák!?

 

Keresse a Magyar Fórumot március 19-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már március 18-án 9 és 11; 15 és 17.30 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015.márciusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.