vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.20. 

Emléket állítunk a magyar történelmi családoknak

A folyamat beindítása nem egyszerű, mert a nagy történelmi családok a pártállam idején rettegésben éltek, ha csak tudták elrejtették, vagy külföldre menekítették ki őseik hagyatékát, így a festményeket is. Ezekben a családokban sokszor még a mai napig él a félelem.

 A báji Patay család történetét bemutató kiállítással nyílt meg február 24-én Budapesten a Nemzeti Portrétár kiállítóterme a Bartók Béla út 21-es szám alatt. A megnyitón L. Simon László államtitkár mondott beszédet.

 Miért érezték lényegesnek, hogy legyen egy olyan művészeti alapítvány, amelyik kifejezetten portrékkal foglalkozik? – kérdezem Reicher Pétert, a Nemzeti Portrétár Alapítvány főtitkárát.

 – Az alapítvány létrehozása előtt családfakutatással foglalkoztunk. Tudvalévő, hogy ilyen tevékenység közben nagyon sok adat gyűlik össze, s a családfákat számítógépes programokkal rajzoltuk meg. Ezeket a családfákat később a leszármazottak őseiket ábrázoló portrékkal, fényképekkel egészítették ki. Először digitalizált fényképekkel, majd festményekkel illusztráltuk a családfákat. Amikor 7-8 évvel ezelőtt rájöttünk arra, hogy jó lenne összegyűjteni a törtélelmi családokhoz tartozó festményeket, portrékat, kiderült: Magyarországon egyetlenegy intézmény sem foglakozik motiváltan a magyar történelmi személyiségek portréival. Akkor határoztuk el, hogy szükséges; legyen egy olyan hely Magyarországon is, ahol a hazáért tevékenykedő személyek arcképeit intézményes keretek között kezelik. Külföldi példákat keresvén megtudtuk, hogy 1856-ban Londonban alapították meg a National Portrait Galleryt, amely 1896 óta a Trafalgar téren fogadja az érdeklődőket. Meglátogattam a múzeumot, s akkor tudatosult bennem, hogy nemcsak Angliában, hanem Ausztráliában és az USA-ban is létezik olyan intézmény, mely professzionálisan, magas színvonalon állít emléket a haza nagyjainak. Ezért alapítványunk minden olyan hölgynek és úrnak a portréját várja adatbázisába, akik hozzájárultak a magyar történelemhez. Nemcsak nemesi családokról van szó, hanem polgárokról, katonákról, orvosokról, tudósokról, s még sorolhatnám… Tehát szabadon határoztuk meg a keretet, s folyamatosan töltjük fel adatbázisunkat. Érdekesség, hogy felkerestük a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi arcképcsarnokát, és a Nemzeti Galériát. Mindkét intézmény elutasította kérésünket, leveleinkre sokszor nem is válaszoltak, ami azt mutatja, hogy civilként igen nehéz volt bekerülni a hazai múzeumi szakmai körbe. S ezért is döntöttem úgy 2010-ben – angol barátaim késztetésére –, hogy létrehozom a Nemzeti Portrétár Alapítványt.

 Nemzeti Portrétárról van szó. Ez azt jelenti, hogy csak a magyarországi történelmi családok portréit mutatják be?

 – Nem csak a történelmi családok, hanem más famíliák portréit is összegyűjtjük digitális adatbázisunkban. Most az a cél vezérel bennünket, hogy a határon túli múzeumok pincéiben szinte 50-100 éve elrejtett, soha ki nem állított, s nem restaurált portrékat felkutassuk, és abba a mindenki által elérhető adatbázisba kerüljenek, mely megtalálható a www.npg.hu oldalon.

 Az alapítvány fő célja a kutatás, a hagyatékok feldolgozása, vagy hogy más múzeumok történelmi arcképcsarnokát is gyarapítsák?

 – Nem célunk múzeumok arcképcsarnokát gyarapítani, azt szeretnénk, hogy a még soha ki nem állított, vagy akár már publikált képek egy adatbázisba kerüljenek. Tapasztalatunk szerint nem létezik olyan kulturális tér Magyarországon, ahol történelmi arcképek koncentráltan fellelhetőek minden érdeklődő számára. Célunk felkutatni, és internetes adatbázisban bárki számára elérhetővé tenni mindazoknak a hölgyeknek és uraknak még fellelhető arcképét, akik életükkel, munkásságukkal részesei voltak a magyar történelemnek. Ennek érdekében a felkutatott történelmi arcképek tudományos beazonosítását, és az illető személlyel kapcsolatos oktatás, ismeretterjesztés elősegítését is célul tűzzük ki magunk elé.

 A digitalizálással elérhető, hogy segítsék a felsőoktatási intézményekben zajló kutatásokat is?

 – Pontosan így van; az alapítvány támogatja a portrékutatáshoz kapcsolódó művészeti, tudományos, kutatási tevékenységeket. Amikor hozzánk küldenek akár családoknál, akár a múzeumok pincéiben lévő képet, mi azokat digitalizáljuk, s utána mi hívjuk fel az adott oktatási intézmény figyelmét, hogy találnak a weboldalunkon névadójukról új portrékat.

 Miként sikerült állandó kiállítóteremhez jutniuk?

 – Öt évig dolgoztunk csak az adatbázisunkon, s azalatt elértük, hogy több képet – 3350-et – digitalizáltunk, mint amennyi a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi arcképcsarnokában fellelhető. A Magyar Nemzeti Múzeumban 3200 portrét őriznek, de ezek nincsenek fenn az interneten, s a gyűjtemény gyarapítása náluk kis mértékű. Mivel azt tapasztaltuk, hogy nálunk naponta 300- 900 a honlapunkról történő letöltések száma, és a történészek, családfakutatók is azt tanácsolták, hogy fizikálisan megjelenjünk, a XI. kerületi önkormányzat megkeresésünkre felajánlott számunkra egy kis helyiséget bérlésre, s mi kihasználtuk a lehetőséget.

 Most a báji Patay család története látható a kiállítóteremben. Tervezik, hogy más családok portréit is bemutatják?

 – Természetesen. bérleményünk nemcsak kiállító-, hanem családfakutató helyiség is. A portrék egy adott család számára érdekesek, de ahhoz, hogy a kiállítóhelyet „élettel megtöltsük” együtt dolgozunk a Magyar Családfakutatók Egyesületével. Emiatt nagyon sok látogató keres fel bennünket, s a kutatás széleskörűen zajlik. A folyamat beindítása nem egyszerű, mert a nagy történelmi családok a pártállam idején rettegésben éltek, ha csak tudták elrejtették vagy külföldre menekítették ki őseik hagyatékát, így a festményeket is. Ezekben a családokban sokszor még a mai napig él a félelem. Ezért fontos, hogy kialakuljon velük a bizalmi viszony. Dr. Patay Géza volt az első, aki miután megismerte alapítványunk célját, lehetőségeit, behozta hozzánk őseit ábrázoló festményeit. A megnyitón több történelmi család sarja volt jelen, s jelezték, hogy ők is hajlandók kiállítás formájában bemutatni gyűjteményeiket.

 

Medveczky Attila