vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.20. 

Ortodox nyomulás Vajdahunyadon

Megállíthatatlannak bizonyul az ortodox egyház templomépítési lendülete Vajdahunyadon, noha januárban a helyi tanács széleskörű lakossági panaszokra és a felekezeti egyenlőségre hivatkozva megtagadta egy újabb ortodox templom építésének engedélyezését. Korábban ugyanis szintén lakossági panaszok alapján az önkormányzat elutasította egy görög katolikus templom építésének engedélyezését.

 Mit sem törődve a környékbéli lakosság véleményével a dévai-vajdahunyadi ortodox püspökség azonban tovább erőltette az ügyet, arra hivatkozva, hogy a kohászvárosban 46 639 ortodox él, s „csak” 7 ortodox templom áll rendelkezésükre, miközben a 457 görög katolikusnak van temploma, a második nem lenne tehát indokolt.

 A helyi tanács azonban másképp látta a helyzetet, s elfogadta ugyan az ortodox egyház kérését, engedélyezve egy újabb lakótelepi templom megépítését, de ugyanúgy engedélyezte a görög katolikus templom építését is.

 A Micro 7-es lakótelepen, tömbházak között, egy játszótér helyén építendő ortodox templom a második ilyen kezdeményezés a kohászvárosban. 2012-ben, választási kampányban az előző helyi tanács határozatot fogadott el 6 ortodox templom építéséről, melyek számára az önkormányzat ingyenes jelleggel biztosít 800 és 1500 négyzetméter közötti telket. Valamennyi templomnak elvileg 2014-ig kellett volna felépülnie az eredeti elképzelés szerint, azonban eddig csupán egynél indult be az építkezés, a Micro 3 lakótelepen, egy iskola udvarán!

 Akárcsak a Micro 3-as negyedben épülő első ortodox, vagy a tervezett görög katolikus templom esetében, az újabb ortodox építkezés a környékbéli lakosok elégedetlenségét váltotta ki, mivel a templomok tömbházak között, parkolóhelyek és játszóterek helyén épülnének, melyekből eleve túl kevés van a városban. Mi több, a környékbéli lakosság azt kifogásolja az ortodox egyháznak, hogy miért nem újítja fel a város központjában, a városháza tőszomszédságában lévő nagy templomát, amire igencsak ráfér a restaurálás, mintsem új templomok építésébe fogna.

 

Chirmiciu András

nyugatijelen.com