vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.25. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 13.száma!

A tartalomból:

HELYZETJELENTÉS

A Magyar Fórum jövője (címlapon)

Csurka István szellemi örökségéből nem csak az iránymutatást, de az elhallgatást is megkaptuk. Hiába jelenik meg a lap az egész országban hétről hétre, hiába alakult ki egy most már fiatalokat is felmutatni képes szellemi holdudvar körülöttünk, hiába van még ma is több előfizetőnk, mint sok országos jelentőségűnek beállított újságnak, az ország egy része rácsodálkozik az újság létezésére is. Reklám hozzánk csak elvétve jut, és biztosak lehetünk benne, hogy sem erről, sem a másik oldalról semmiféle reakció, visszhang sem érkezik írásainkra, híreinkre, programjainkra. Ennek ellenére ragaszkodtunk a Magyar Fórum névhez, pedig valójában nem a Magyar Fórum mint márkanév az érdekes, hanem az a közösség és az a gondolatkör, amelynek meghatározó szellemi entitása Csurka István, a közösség tagjai az olvasók, akik az elhallgatás ellenére is jelentős tömeget alkotnak és természetesen a már említett, szerencsére egyre fiatalodó szellemi holdudvar, mely reményt kelt. Ha holnaptól ez az újság nem Magyar Fórum néven jelenik meg, ez a közösség akkor is megmarad, és jelentős erőt képvisel visszhangtalansága ellenére is. Most a magyar sajtó teljesen átrendeződik, politikai és üzleti alapon szervezett médiavállalkozások tulajdonosi döntés alapján irányt váltanak, mások haszonszerzési lehetőség híján megszűnnek. Mivel a Magyar Fórum anyagi lehetőségei eddig is meglehetősen szűkek voltak, és mivel a fent leírt értékválasztás alapján működünk, így sem a megszűnés, sem a holmi anyagi és lobbiérdekek miatti irányváltás nem fenyeget.

 Csurka István : A KÖZVÉLEMÉNY MEGZAVARÁSA ÚJ MÓDSZEREKKEL (2.oldal)

A közvélemény megnyerésére, illetve a hatalom megszerzésére és megtartására az egész XX. század során és még ma is, a XXI. század első évtizedében két egymással szembenálló módszer alakult ki. Az egyik a nemzetközi, a sokkal inkább győztes és uralkodó liberális és bolsevik típusú, és a konzervatív, keresztény, sokszor erőszakra is építő, de építést és rendet teremtő nemzeti elvű módszer. Az első, abból kiindulva, hogy a francia forradalom konventjében a jakobinusok baloldalt foglaltak helyet baloldalinak, a másikat, a nemzeti-konzervatívat és fasisztát vagy nemzetiszocialistát jobboldalinak nevezték el, de ennek a jobb–bal felosztásnak ma már alig van tartalma. Európában s különösen Nyugat-Európában a XX. század során többnyire baloldali, liberális, szociáldemokrata kormányok alakultak, s ezt csak az angol toryk konzervatív elnevezésű, de a liberalizmust és versenyt, a piac mindenhatóságát elismerő uralmai színezték át. Majd a húszas években jött Mussolini Olaszországban és 1933-ban Hitler Németországban, miközben Sztalin bolsevizmusa megvetette a lábát a kontinens legnagyobb országában. Kegyetlen diktatúráját a Nyugat baloldalinak minősítette. Gyilkolhatott akármennyit, emberirtása mégis élvezhette a Nyugat hallgatólagos vagy nyílt rokonszenvét. Azért, mert a Nyugat ugyan látta a bolsevista rendszer kegyetlenségét, de elfogadhatónak tartotta azzal szemben, amit felváltott, az alapvetően vallásos, ortodox cárizmussal szemben. A döntő elem a Nyugat két zsarnokság közötti választásában mégsem ez volt, hanem Hitler nyílt antiszemitizmusa, szemben Sztalin elfojtott, lappangó zsidógyűlöletével, amely időnként zsidó bolsevikok elleni perekben és kivégzésekben csúcsosodott ki.

 FURCSA PÁR(T) (3.oldal)

A „tiszta párt” hajdú-bihari szervezetében is volt legutóbb egy botrány, ahol a jobbikos nőt kidobta, közös gyermeküktől eltiltotta és szintén jobbikos szerelmével együtt összeverte a felbőszült férj. A rendőrségen van az ügy, mégis egy szó nem sok, annyit sem hallani róla a sajtóból. Az van, mint látjuk, hogy a cigányokat azok cikizik, akiknek a saját házuk táján is lenne söprögetnivalójuk. Ahogy szoktuk mondani politikailag inkorrekten: éppen akik cigányéletet élnek. Akiknek uzsora, deviancia, csalás, lopás, hazudozás, pedofília, prostitúció, idegen hatalmak kiszolgálása van a rovásán. De nemcsak házasságtöréssel összefüggő vagy egyéb szexuális jellegű problémák adódtak a pártban, hiszen a Jobbik keszthelyi szervezetének elnökét több millió forintos csalás gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség. Ám sem ezzel, sem az ordenáré botrányokkal kapcsolatban a párt elnökét soha nem szembesítették, ezért azután úgy elkanászodott, hogy egy tatabányai választási fórumon arra biztatta a jelenlévőket, hogy aki bizonyosságot akar arról, hogy zsidó-e, kövesse a mosdóba! (sic) Egyébként Vonát saját párttársai nyomták fel két ügyben is: egyszer, talán a házassága alatt párttársnőivel folytatott viszonya miatt, melyet először tagadtak körömszakadtáig, mindenkit feljelentéssel fenyegettek meg, aki le meri írni a tényeket, aztán egyszer csak Vona elismerte a „házassága válságát”, majd amikor Terry Black, a transzvesztita fenyegette meg, hogy nyilvánosságra hoz róla valamit, ha be nem fogja a száját, hát Vona befogta. A jelentékeny orosz kapcsolattal bíró Kovács Béla kapcsán kipattant botrány szálai a KGB-ig érnek. És? Árt nekik? Most és itt a MOSZAD-dal nem állnék elő, mert akkor az Isten sem mossa le rólam, hogy antiszemita vagyok, pedig hát Szegedi Csanád esete csak igényelne valami érdemi magyarázatot.

 A NÉZETTSÉG (3.oldal)

Az elektronikus nézettségmérés úgy működik, hogy bizonyos háztartások részt vesznek a mérésben. Arról, hogy hogyan választják ki ezeket a bizonyos háztartásokat, semmit sem lehet tudni. Mégis ezeket a nézettségi számokat úgy közlik, mintha egy objektív, manipulálhatatlan adat lenne. (…)Amikor a MIÉP parlamenti párt volt, Bánlaki Jóskát delegáltuk a mindent tudó médiatestületbe mint államtitkárt. Egyszer egy jelentéssel lepett meg bennünket, mely szerint ez a tévedhetetlen, objektív, mérési módszer akkor produkálta a legmagasabb nézettséget, amikor a médiahatóság büntetése miatt a liberálisok kedvenc csatornáján egész nap elsötétített képernyőt láthatott csak a médiafogyasztó. Most Havas Henrik veri a mellét, hogy az ő műsorának nézettsége mindenki másét veri.

 Az atomerőmű bővítési szerződésének titkosítása (4.oldal)

A nemzetbiztonsági okok mellet a szellemi termék és a mérnöki munka védelme miatt is kiemelkedően fontos a paksi atomerőmű számos bővítési szerződésének titkosítása – nyilatkozta lapunknak Prof. Dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű bővítésének kormánybiztosa, akivel arról is beszélgettünk, megfér- e egymás mellett a nyugati és az orosz technológia.

 Pozitívak az üzenetek (5.oldal)

Jó a gazdasági teljesítmény, kisebb a hiány

Dr. Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét faggatjuk két témában. Elsőként a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatról, másodsorban idén megjelent könyvéről, melyből megtudhatjuk, hogy az angol pénzhamisítás elleni küzdelem vezéralakja, Newton hogyan vesztette el vagyonát.

 Halat, vadat s mi jó falat

Vadászati és horgászati együttműködés (5.oldal)

Vadászati és horgászati együttműködési lehetőségekről egyeztetett Dr. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár osztrák tartományi vezetőkkel Európa egyik legnagyobb vadászati és halászati szakkiállításán Salzburgban, február 19-én. Lapunk kérdésére elmondta: a jelentős vadállomány, illetve a minőségi trófeák vonzzák a külföldieket.

 Folytatódik az Otthon Melege Program (6.oldal)

Magyarország lakásállományának 70 százaléka épületenergetikai szempontból elavult, ezért felújításukat tízmilliárd forinttal támogatjuk

Három lakossági támogatási konstrukció után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium most új alprogramot indít társasházak és lakásszövetkezetek számára komplex épületenergetikai felújításra, korszerűsítésre. Hevesi Zoltán Ajtony, zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta, hogy az energiahatékonysági intézkedésekkel több pénz marad a lakosoknál.

 A magyar megmaradás három pillére (6.oldal)

A magyar tannyelvű iskolák elsődleges feladata a nemzettudatra nevelés. Ha rangsorolni kellene, hogy az elcsatolt területek magyar közösségei közül napjainkban melyiknek a sorsa a leginkább aggasztó, akkor alighanem egyértelműen Ukrajna magyarságát említhetjük meg. Ennek ellenére a kárpátaljai magyarok igyekeznek éppen úgy élni szülőföldjükön, mint bármikor, mintha semmi probléma nem volna jelenlegi hazájukban. Egy kisebbségben élő közösség megmaradása szempontjából különösen fontos az oktatás, amelyet a sajátos ukrajnai helyzet ellenére továbbra is szívvel-lélekkel végeznek a kárpátaljai magyar pedagógusok, nevelők. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az egyik legjelentősebb kárpátaljai magyar oktatási intézmény, a munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójával, Schink Istvánnal a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium által szervezett Trianon Vetélkedő szünetében tudtam beszélgetni.

 AZ ÖRÖKSÉGVÉDELEMÉRT (9.oldal)

A károkozás a leletanyag eltulajdonításától kezdve a régészeti lelőhelyek lerombolásáig óriási méreteket öltött

A régészeti feltárásokhoz új modell kialakítása vált szükségessé. L. Simon László miniszterhelyettest, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát kérdeztük az új modell bevezetése kapcsán. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a nagyberuházásokra vonatkozó régészeti szabályok csak részeredményeket hoztak, ezért a megelőző régészeti munkák gyorsítása és hatékonysága érdekében átgondoltuk és felülvizsgáltuk azokat. Bár például az előzetes régészeti dokumentáció központi készítése sikeresnek bizonyult, több ponton is hatékonyabb modellre van szükség, ami biztosítja a régészeti feladatellátás gyorsaságát, és előretervezhetővé, kiszámíthatóvá teszi. A kulturális örökség védelméről szóló törvény (Kötv.) módosítása a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti szabályozást átláthatóbbá, egyértelműbbé tette a beruházó és a feladatellátásban részt vevő intézmények számára is.

 Húszéves a Szent Angéla

A ferences értékrendet szeretnénk átadni diákjaink számára (13.oldal)

Jubileumi gálával ünnepelte február 28-án a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium fennállásának 20. évfordulóját. A zsúfolásig megtelt tornacsarnokban a meghívott vendégek között volt Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselője, Fr. Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány provinciálisa, továbbá az iskola orsolyita és ferences alapítói: Bernik Rozália nővér, Dr. Frajka Félix atya és P. Hegedűs Kolos. A jubileumi ünnepséget követően Szalai Gábor László, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatója örömmel válaszolt kérdéseinkre.

 Szakolczay Lajos: A Dunán visszfény

Csoóri Sándorról Esztergomban (14.oldal)

A nyolcvanötöt éppen most töltött barátunk, Csoóri Sándor, aki Illyés Gyulától, a nemzetféltő mestertől vette át a botot, tudván tudja, hogy a Don melletti hósivatagban csak katonáink jelöletlen sírja nyugszik. Fölrázó emlékük itt menetel velünk. Csoóri olyan író, aki több műfajban – vers, szociográfia, regény, esszé, széppróza, film – azért feszült tiltott és betiltott hőseivel-műveivel a keresztre, hogy világosabban lássunk. 1848-at is, Trianont is, az 1956-os magyar forradalmat is. Bejárta az egész Kárpát-hazát, hogy Herderrel vitázva – nem szűnik meg a magyar nyelv – kimondhassa: a magyarság Európa része, kultúrája nélkül nincs európai művészet.

 Märle Tamás, latin-történelem szakos tanár: AZ ELSŐ RÁKÓCZI-EMLÉKNAPRA

A fejedelemhez méltó versengés Lakiteleken (19.oldal)

Lezsák Sándor, Semjén Zsolt és Vejkey Imre kormánypárti politikusok kezdeményezésére első alkalommal, március 27-én tartják meg a Rákóczi- emléknapot, ugyanis pénteken lesz 339 éve, hogy megszületett Felsővadászi II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem. A határozati javaslat elfogadásával az Országgyűlés és az ezen a napon tartott rendezvények megemlékeznek a fejedelemről és azokról, akik a „Cum Deo pro patria et libertate” zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért.

 TERROR (13.oldal)

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar fordulóján Csemer Boglárka és barátai előadtak egy dalt. Maga a dalverseny szerintem közelíti a szóra sem érdemes kategóriát. Az évtizedek óta teljesen érdektelen, mondanivaló nélküli és szerény művészi teljesítményt felvonultató versenybe Csemer Boglárka próbált valami közölnivalót csempészni. Háborúellenes dala azért nem feszíti szét a műfaji korlátokat, nem sokkal erősebb a mondanivaló, mint egy átlagos szépségversenyen, jelesül, hogy világbéke kell, de a megvalósítás és az eszközválasztás ügyes. A dalt erősítendő az MTVA háttér-animációján a világ különböző pontjain elkövetett atrocitások, mondjuk ki, gyilkosságok jelennek meg, az áldozatokra vonatkozó adatok formájában. Többek között a Gázában legyilkolt civilek és gyerekek száma is megjelent. Izrael magyarországi nagykövete viszont úgy gondolta, hogy jogában áll letiltani a gondolati összefüggést a rossz háború és Izrael között, annak ellenére, hogy ezeket a felemlített civil áldozatokat az izraeli hadsereg ölte meg.

 

Keresse a Magyar Fórumot március 26-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már március 25-én 9 és 13.30; 15 és 16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 

Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015.márciusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.