vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.20. 

Bevált a Kaposvár-kártya

A kaposváriak az elsők a városukban: nekik több kedvezmény jár, mert többet is tesznek lakóhelyükért

A helyiek érzik és élnek is azokkal az előnyökkel, amelyeket a Kaposvár kártya nyújt számukra, véli Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere. Olyan emberek is igényelnék a kártyát, akik nem Kaposváron laknak, csupán ott vállalnak munkát, de a városvezetés a helyieknek, valamint az itt tanuló diákoknak tudja biztosítani a kedvezményt.

 Mi az, ami miatt kijelenthetjük, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket a tíz éve kidolgozott Kaposvár-kártya koncepció?

 – Az, hogy eddig 23 ezren igényelték a Kaposvár-kártyát. A városhoz való kötődést szerettük volna ezzel erősíteni, mert a Kaposvár kártyát azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy csak a kaposváriak igényelhetik. Legyenek ők az elsők saját városukban, hiszen ők tesznek a legtöbbet Kaposvárért, ezért nekik több kedvezmény jár. Így ez a kártya a helyi identitástudat, a lokálpatriotizmus megerősödését szolgálja.

 Milyen alkalmakkor lehet igénybe venni a kártya által biztosított kedvezményeket, s csak az adófizetők juthatnak a Kaposvár-kártyához?

 – Amikor 10 éve bevezettük a kártyát, úgy döntöttünk, hogy 10–40% kedvezményt biztosítunk a kártyatulajdonosoknak. Így jelentős kedvezménnyel vehettek részt kulturális eseményeinken, a művelődési házaink rendezvényein, s a színházbérletet, a buszbérletet is olcsóbban vásárolhatták meg, ezenkívül a jégcsarnokot, a futballmeccseket is olcsóbban látogathatták. Csak a fürdőbelépőre járó kedvezményt több mint negyvenezerszer vették igénybe. Szombaton ingyen parkolhattak a kártyatulajdonosok, s ezt követően vezettük be a hétköznapi kedvezményes parkolást is. 2014-ben a regisztrált kártyahasználat több mint 83 ezer alkalom volt Kaposváron. Magát a kártyát korosztálytól függetlenül lehet igényelni, más-más áron. Ki kell emelni, hogy a kedvezmény mértékét megtérítettük intézményeinknek, tehát azokat nem érte bevételkiesés. A Kaposvár kártyával a kaposváriak tavaly összesen 33 millió forintot spóroltak, ennyi pénz maradt a kedvezményeknek köszönhetően a zsebükben.

 Megújul a Kaposvár-kártya a 10. születésnapján?

 – Tudatosan készültünk erre az évfordulóra. Megkérdeztük ugyanis a kártyatulajdonosokat, hogy mondják el ők, milyen kedvezményeket vennének még szívesen igénybe. Mi ezeket a véleményeket összegyűjtöttük és megtárgyaltuk. Mivel rengeteg beruházásunk, fejlesztésünk volt, bővítjük a Kaposvár-kártya kedvezményeit is. A Deseda-tavon megnyitotta kapuit a Fekete István Látogatóközpont, továbbá innen indul egy kirándulóhajó is, nos, ezentúl ezekre is érvényes a kártya. A múzeumban és a könyvtárban is lehet majd kedvezményt igénybe venni, valamint még tovább bővítjük a parkolási kedvezmények körét. Emellett körülbelül 70 üzletben lehet 5-15%-kal olcsóbban vásárolni. Azt szeretnénk elérni, hogy a tavalyi 33 millió forintnyi kedvezményt idén feltornázzuk 40 millió forintra.

 A helyi gazdaságot mennyire sikerült a kártyával felélénkíteni?

 – Mindezt nem lehet pontosan felmérni, de ha 70 üzlet fontosnak érezte, hogy a Kaposvár-kártyával rendelkezőknek kedvezményt adjon, akkor ez a koncepció erősíti a helyi gazdaságot is.

 Említette az identitástudat erősítését. Azért, hogy minél több fiatal megmaradjon a városban, mit tudnak tenni?

 – A fiatalok helyben maradását a „Kaposvár számít rád” programmal szeretnénk elérni. Az ösztöndíjat azért vezettünk be, hogy miután a fiatalok befejezték tanulmányaikat, jöjjenek haza és Kaposváron vállaljanak munkát, itt telepedjenek le, alapítsanak családot. A támogatott hallgatók havi 25 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. Az önkormányzat külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint a fiatal házaspároknak az első lakás megvásárlásához vagy építéséhez is anyagi támogatást nyújt.

 Vannak olyan települések, ahol Kaposvár példájából tanulva bevezettek hasonló kártyát?

 – Több ilyen település is létezik, de a legkomplexebb kártyát mi dolgoztuk ki, s most a 10. születésnapján nemcsak a kedvezmények köre bővül, hanem formailag is megújul a Kaposvár kártya.

 

Medveczky Attila