vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.20. 

Az UNICEF szolgáltató központ Budapesten

Gérard Bocquenet ENSZ-képviselő, főigazgató elismerően nyilatkozott a gyermekek érdekében tett magyar kormányzati lépésekről

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár: az Erasmus+ Ifjúsági Program 2014-2020 között, a hét éves ciklus alatt 50 ezer magyar fiatalnak nyújt lehetőséget.  

Mit kell tudni az Erasmus+ európai uniós együttműködési programról?

 –Az Erasmus+ Ifjúsági Program a fiatalok nemzetközi tapasztalatszerzését segíti, és az oktatást, a képzést, valamint az ifjúsági területet és a sportot is magába foglalja. Az Erasmus+ Ifjúsági Program összesen hét korábbi európai uniós programból született a 2014-2020 közötti támogatási ciklusra. Erre a célra a tagállamok számára összesen 14,7 milliárd eurós keretösszeg áll rendelkezésre a hétéves időtartamban. A korábbi hétéves támogatási ciklushoz képest kifejezetten az ifjúsági programokra 40 százalékkal több jut, Magyarországon ez éves szinten mintegy 1,3 milliárd forintot jelent. A tárca számításai szerint a támogatással évente 7 ezer, a költségvetési ciklus 7 éve alatt pedig mintegy 50 ezer fiatal tud részt venni a programokban.

 Mi a fő cél?

 –A cél, hogy a fiatalok megfelelő tapasztalathoz jussanak akár hazai környezetben, akár külföldön. A program a fiatalok egyéni mobilitását és az ifjúsági szervezetek közti tapasztalatcserét egyaránt szolgálja. Az ifjúsági terület három alcsoportja közül kiemelendő az egyéni tapasztalatszerzést szolgáló programok, köztük az ifjúsági csereprogramot. Ennek a lényege, hogy minimum két partnerországból érkező fiatalok adott témában - legyen az mezőgazdasági, művészeti, ifjúságpolitikai vagy akár vállalkozási - egymással tapasztalatot cserélnek. Ugyancsak jelentős az európai önkéntes program, amelyben évente mintegy félezer magyar fiatal vesz részt. Az ifjúsági terület másik alcsoportját a nemzetközi partnerséget segítő programok képezik, amelyben fiatalokat segítő szervezetek léphetnek kapcsolatba egymással, harmadik pillére pedig a strukturált párbeszédet elősegítő programokból áll, amelyekkel a fiatalok és a döntéshozók párbeszédéhez nyújtanak támogatást. A programok a fiatalok aktív részvételével valósulnak meg, a pályázó szervezetek csak koordináló szerepet töltenek be. A program rugalmas, a társadalmi szervezetek mellett akár közintézmények, vállalkozások is részt tudnak venni benne. A változatos programok hozzásegíthetik a fiatalokat többek közt egy önkéntes szolgálat révén ahhoz, hogy először munkatapasztalatot szerezhessenek, nyelvet tanulhassanak, majd visszatérve megszerezhessék első munkahelyüket.

 Másik témánk: államtitkár asszony az ENSZ és az UNICEF képviselőivel tárgyalt Genfben. Milyen témák szerepeltek a tárgyalásokon?

 – A legfontosabb, hogy Gérard Bocquenet, az UNICEF partnerséggel és magánszektorral történő kapcsolattartásáért felelős igazgatója elismerően nyilatkozott a magyar kormányzat gyermekek érdekében tett lépéseiről. Flavia Pansierivel, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának helyettesével pedig az elért magyar sikereket, valamint a kormányzat előtt álló kihívásokat tekintettük át. Az ENSZ képviselőit tájékoztattam azokról a kormányzati intézkedésekről, melyek a nők szabad választását segítik elő a különböző élethelyzetekben: gyermekvállalás előtt és után, a munkába való visszatérés előtt és azt követően is. A magyar kormány célja, hogy minden nő és férfi a saját értékrendjének, és ne kizárólag anyagi helyzetének megfelelően dönthessen arról, mennyi időt szeretne gyermekével, családjával tölteni. Gérard Bocquenet-nek elmondtam, hogy a három éves kortól kötelező óvodáztatás, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése, valamint ezzel párhuzamosan a közétkeztetési rendszerben előírt minimumfeltételek összességében szolgálják a gyermekek érdekeit és garantálják, hogy azok a gyermekek is megfelelő mennyiségű, és minőségű élelemhez jussanak, akik ezt otthon nem feltétlenül kapnák meg. Gérard Bocquenet kijelentette, hogy Magyarország a gyermeki jogok védelme területén nemzetközi szinten is példát mutat. Többek között ezen sikerek elismerése is a UNICEF szolgáltató központjának Budapestre való telepítése.

 

Medveczky Attila