vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.27. 

Lennének szövetségeseink

Nem is oly esélytelenek a föderatív Romániáról, az ország történelmi régiók mentén történő közigazgatási átszervezé­séről szóló elképzelések, programok – az Evenimentul zilei napilap által a napokban közölt felmérésből legalábbis az derül ki, a lakosság többsége úgy véli, hasznukra válhat a regionalizáció.

 Figyelemre méltó, hogy az IRES közvélemény-kutatási cég által végzett felmérés szerint mind többen vannak azok, akik belátják: a korrupció, a szegénység egyik oka a túlzott központosítás. A megkérdezettek 55 százaléka szerint a régiósítás nyomán hatékonyabbá válna a közügyek kezelése, 40 százalékot meghaladja azok aránya, akik szerint javulna a közszolgáltatások minősége, az életszínvonal, az infrastruktúra, közel ugyanennyien pedig úgy gondolják, így lehetne csökkenteni a bürokráciát, és hatékonyabban felhasználni a közpénzeket.

 Beszédes adat, hogy a lakosság mintegy fele úgy gondolja: a jelenlegi politikai elit nem képes végigvinni a regionalizációt, és elsöprő többségben vannak azok, akik szerint a kérdésben a polgárok hivatottak dönteni, nem elsősorban a parlament, az elnöki hivatal vagy a helyi hatóságok. Nem túl népszerű a lakosság körében a prefektúra intézménye sem: a megkérdezettek kétharmada szerint a régiósítás után csökkenteni kellene a kormányhivatal hatáskörét, húszszázaléknyian pedig egyenesen azt javasolják: szüntessék meg ezt az intézményt.

 A felmérés közzétett eredményei nem térnek ki arra, hogy konkrétan miként képzeli el a közigazgatási átszervezést az ország lakossága – tehát arról nem tudunk meg részleteket, miként vélekednek a történelmi régiók szerinti közigazgatási berendezkedésről –, de egyértelműen jelzik: egyre többen vannak, akik megtörnék a Bukarest-központúságot. S bár Klaus Johannis államfő most még megtehette, hogy egyik tanácsadója semmitmondó válaszával próbálta lesöpörni az asztalról az Erdély autonómiáját célzó petíciót, a regionalista mozgalmak napról napra izmosodnak, és immár nem csupán értelmiségiek, de a lakosság egyre szélesebb rétegei kezdenek ráeszmélni, mekkora terhet jelent a központosított állam.

 Lennének tehát szövetségeseink egy számunkra is kedvező közigazgatási berendezkedésért folyó harcban, csak meg kellene keresnünk, meg kellene szólítanunk őket. Legfőbb érdekképviseleti szervezetünk talán erre is fordíthatna időt, energiát – minden bizonnyal célravezetőbb volna, mint sértődötten kioktatni a népet, mert hálás taps helyett kifütyülte vezetőjüket.

 

Farcádi Botond

Háromszék