vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.27. 

Szíjjártó Jenőre emlékeztek a Múzeumi Szalonban

Pozsonyban a Brämer-kúrián, Žižkova utca 18 szám alatt a Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákia Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás rendezésében március 18 –án tartották meg a Múzeumi Szalon rendezvényt. Ennek keretén belül beszélgetés hangzott el Szíjjártó Jenőről, annak zenei munkásságáról. Miklósi Péter beszélgetőtársai, az est vendégei Takács András, Szíjjártóné Nagy Ilona, Hritz Júlia és Horváth Géza voltak.

 Elsőnek a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatónője Jarábik Gabriella üdvözölte a jelenlévőket. Bemutatta az est vendégeit, a zselízi Horváth Gézát, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának krónikását. Hritz Júliát, aki több éven keresztül az említett énekkar tagja volt és a 1972 és 1983 között a Népművelési Intézet nemzetiségi osztályának magyar nyelvű ének-zenei szakelőadója volt megszüntetéséig. 1985-től 2001- ig a Szlovák Rádió magyar adásának szerkesztőjeként dolgozott. Szíjjártóné Nagy Ilonát, a művész özvegyét és Takács Andrást pedagógust, koreográfust, a Népes megalapítóját, a Csemadok Központi Bizottságának volt szakelőadóját. A négy vendég beszélőtársát Miklósi Pétert, aki újságíró, riporter és tanácsos.

 Elsőnek Miklósi Péter olvasta fel Szíjjártó Jenő rövidített életrajzát, mellyel szerette volna bemutatni, hogy milyen precíz és sokoldalú zenész volt. Majd a vendégeket kérdezte, milyenek a saját tapasztalataik Szíjjártó Jenővel kapcsolatban. Először Takács András kapott szót, aki 1953-tól dolgozott együtt a zeneszerzővel. A Csemadokban, a Népesben és később az Ifjú Szívekben dolgoztak együtt. Takács András közös munkájukat elevenítette fel, amikor együtt mentek el népdalt és néptáncot gyűjteni. S majd Szíjjártó Jenőnél otthon, a zongoránál a dalok lejátszásánál a koreográfus megálmodta a táncot, az egész koreográfiát.

 Szíjjártó Jenőnét Nagy Ilonát, mint feleséget faggatták. Vajon ugyan olyan szigorú és elváró volt otthon a férj, mint a mester a próbákon, a rádióban a zenei felvételekkor? Nem, otthon a férj, a mester jó kedélyű, kedves ember volt, aki sokat mesélt a munkájáról – mondta az özvegy. Pozsonypüspökin ismerkedtek meg, ahol énekkart alapított a mester. Erről ír „Daloló püspökiek" cikk is.

 Hritz Júlia, Szíjjártó Jenőt, mint karmestert ismerte még énekkartagként. Majd később, amikor a Népművelési Intézet nemzetiségi osztályának magyar nyelvű ének-zenei szakelőadója volt, mint zeneszerzőt ismerte meg. Minden évben voltak különböző kiadványok, kották énekkarok részére. Ilyen pl. Népek barátsága, melyben Szíjjártó Jenő – Csontos Vilmos Ballada, női kar partitúra van kinyomtatva. Vagy Új magyar kórusművek pályázatának díjnyertes szerzeményei, melyben Weöres Sándor – Szíjjártó Jenő Békét akarunk és Énekkari gyűjtemény: Három katona nóta, vegyes karra.

 Horváth Géza a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa (CSMTKÉ) 1978 óta tagja, 1983 óta krónikása, 1980 óta segédkarnagy, szólamvezetője. Saját énekkart is szervezett. Egyik szerkesztője a Szíjjártő Jenő: Anyai szó, kórusgyűjtemény c. könyvnek. A régi próbákra, több napos iskolázásokra emlékezett vissza. Újabb könyvek és kották kiadását sürgeti. A kórusok magasabb szintű munkáját kívánja. Több pedagógust szeretne látni, akik bekapcsolódnának a kórusvezetésbe.

 Szíjjártó Jenőné még elmondta, hogy Dr. Tóth Árpád „Mert törvény az anyai szó, gravitáció" című kötete nagyon sokat segített, hogy jobban megismerjék Szíjjártó Jenőt a zeneszerzőt, a karmestert és a kórus szervezőt. Ennek köszönhető a tavalyi elismerés a Magyar Örökség Díj.  

Egy kérdést kiemelnék, melyet Miklósi Péter tett fel: Vajon mint mondana Szíjjártó Jenő, ha ma körülnézhetne, az énekkarok vannak-e olyan szinten, hogy a rádiófelvételt jóvá hagyná-e a mester? Talán van egypár olyan vegyes kar, melyet igen, de gyermek kar, az nagyon gyéren vannak és gyengék. Most sajnos már nincsenek olyan tanítók és nincsenek olyan támogatók, hogy magas szinten foglalkoznának a gyerekekkel.

 Végezetül Jarábik Gabriella megköszönte a vendégeknek és a jelenlévőknek, hogy elfáradtak és együtt kellemesen vissza tudtak emlékezni Szíjjártó Jenőre, annak zenei munkásságára. Akárcsak ő, úgy a múzeum alkalmazottjai is szívesen látják és várják a látogatókat a mostani ideiglenes kiállításra, mely a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa (CSMTKÉ) 50. évfordulójára készült. A kiállítás szép fényképekkel és hangfelvételekkel felidézi az alapító tagokat, a karmestereket és az ötven év szép sikereit. Mivel a kórus ötven év után nem állt le, hanem további fellépésekre készül, kívánunk neki további sok sikert.

 

Petrás Amália, Felvidék.ma

(a szerző felvétele)