vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.27. 

A Pilvax alkonya

Csodálatos volt az a március, 1848 márciusa. Kossuth felirati javaslata nagy tetszést aratott a magyar fiatalság körében. Nem csoda, hogy lázas szervezésbe kezdtek, amellyel a hőn áhított változások kivívását szerették volna elősegíteni. A Belvárosban, ami akkor Pest egyértelmű központja volt, találkoztak a márciusi ifjak. Törzshelyük egy hangulatos kávéház, a Pilvax volt. A jelenlévők – Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Irinyi József, Jókai Mór vagy éppen Bulyovszky Gyula – nem csupán a reformkor, de az egyetemes magyar történelem legnagyobb alakjai között is méltán említhetők. A forradalom költője itt szavalta el először a Nemzeti dalt, és itt öntötték végleges formába a 12 pontot, amely nemzetünk minden lényeges elképzelését magában foglalta. Jelentőségét mutatja, hogy alig egy hónappal később, az áprilisi törvényekként elhíresült törvénycsomagban a 12 pont legtöbb kívánalma jogszabályilag is megvalósult. Ezek a jogszabályok sarkaiból forgatták ki hazánkat, hiszen túlzás nélkül mondható, hogy általuk a középkorból átléptünk az újkorba, társadalmunk jelentős előrelépést könyvelhetett el. Egy pesti kávéház, a Pilvax így vált történelmünk részévé és követel helyet magának történelemkönyveink legszebb lapjain mindaddig, míg magyar ember lesz a Földön.

A Pilvax, amiként az a nagy múltú, nagy időket megélt helyekhez illik, ma is működik. A kávéház tehet arról a legkevésbé, hogy az elmúlt években közéletünk szánalmas percemberkéi egyre gyakrabban használják fel kicsinyes, pártpolitikai céljaikra. Nem véletlen a Pilvax népszerűsége, hiszen neve fogalomként cseng a magyarok lelkében, az ott szónoklatot mondók látszólag hitelesen hivatkozhatnak Petőfire és a többi gigászra, mondván: annak idején ők is a Pilvaxból indultak forradalmi útjukra. Mindemellett a kávéház ráadásul még kiváló helyen is fekszik. A sikátorszerűen szűk utca ugyanis lehetővé teszi, hogy – megfelelő helyről felvéve – már akár egy hatvan-nyolcvan fős rendezvény is „Orbán-ellenes tömegtüntetésnek” hasson.

Kizárólag ebben keresendő annak oka, hogy idén a Magyar Liberális Párt és a Demokratikus Koalíció is ott tartotta március 15-i rendezvényét. A két említett párt és vezetői másban, a közelébe sem értek a Pilvax eredeti nagyságaihoz, hiszen amíg Petőfiék 12 pontja és a Nemzeti Dal ma már iskolai tananyag, addig Gyurcsányék és Fodorék részéről egyetlen olyan gondolat sem hangzott el, amely tartalma miatt egyáltalán érdemes volna az idézésre. Ijesztő, hogy egyes politikusok még egy ilyen kultikus hely fényét is képesek elhomályosítani. Nagy szerencse, hogy a Pilvax csak egy kávéház, nem pedig érző lény, amely érzékelné, hogy napjainkban milyen kaliberű emberek használják fel a nevét saját népszerűségük növelésére. A magyarságra nézve viszont roppant sajnálatos, hogy napjainkban már a Pilvax vendégköre sem Petőfikből meg Vasvárikból áll. Azok ugyanis biztosan hazáig kergetnék az ilyen rendezvények vezérszónokait.

 

Kovács Attila