vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.27. 

Forradalmian új technológia érkezhet a térségbe

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő : Ilyen mértékű beruházásra az elmúlt időszakban nem volt példa a környéken

Képviselő Asszony! Az országgyűlési és az önkormányzati választások előtt is arról beszéltünk, hogy Borsodnak munkahelyekre és iparra van szüksége. Lesz ipar, lesznek munkahelyek?

 – Lesz, sőt van is. Az elmúlt években több nagy beruházás is kacsingatott Miskolc felé. A Takata légzsákgyár ide is jött. De éppen a múlt hónapban voltam a Boschnál, ők 2,2 milliárdos fejlesztést hajtanak végre, és ezzel 350 új munkahelyet teremtenek Miskolcon.

 És a magyarok?

 – Vannak jól működő magyar cégek a térségben, például a múlt héten mutatta meg Dr. Barkóczi István tulajdonos-vezérigazgató úr a FUX Zrt. működését. Azaz vannak jó példák, de sokat kell fejlődnünk. A munkanélküliség a térség legnagyobb problémája. Miskolc hagyományosan ipari, nehézipari térség. Így adódik, hogy ilyen jellegű fejlesztésekben gondolkozzunk. Csakhogy a fejlett ipari technológiák megfelelően képzett munkaerőt keresnek. Veszprém, Győr vagy Esztergom a példa, hogy miközben az ott lévő fejlett ipari környezet elvileg felszámolhatná a munkanélküliséget, a cégek azzal szembesülnek, hogy nincs megfelelően képzett munkaerő.

 Erre mi lehet a megoldás?

 – Egyrészt a Miskolci Egyetem azért komoly potenciállal rendelkezik, másrészt az új beruházásoknál arra kell törekedni, hogy a beruházó a képzésbe is belefolyjék.

 Van ilyen beruházás a láthatáron?

 – Munkatársaimmal évek óta dolgozom, hogy egy újabb magas technológiai szintű beruházás kerüljön a térségbe. Most valami mozdulni látszik az ügyben, de a részletekről még nem beszélhetek.

 Semmit?

 – Semmit. Csak annyit árulhatok el, hogy ha a finanszírozási nehézségeken túl lesznek, akkor forradalmian új technológia érkezhet a térségbe.

 Országos hír volt, hogy a város felszámolta a nyomornegyedeket. Sokan cigányellenes intézkedésekről beszéltek.

 – Minden ilyen esetben felkorbácsolják az indulatokat. A térségben jelentős tényező a cigányság. Az előbb megbeszélt nehézségek őket halmozottan érik. Hiába érkezik a környékre új gyár, a mélyszegénységben élő, iskolázatlan cigányoknak esélyük sincs, hogy munkát kapjanak. A közmunkaprogram sokuknak segít, de azért a közmunka nem lehet életcél.

 Mit lehet tenni?

 – A jövő héten találkozom Rostás Árpád úrral, akit a múlt héten láthattak a tévében, és akivel önök is készítettek interjút. Rostás úr egy nagyon jó kezdeményezéssel keresett meg, és most keressük a lehetőséget a megvalósításra. A világhírű asztalos-restaurátor példája komoly ösztönzés lehet a helyi cigányságnak.

 Mikor hallhatjuk a részleteket?

 – A találkozó után Rostás úrral közösen nyilatkozunk önöknek, ha megtisztelnek.

 A DVTK Tanácsadó Testületének tagja lett. Mit vár a Diósgyőrtől?

 – A most induló építkezés sokat lendíthet Miskolc sportéletén. Ilyen mértékű beruházásra az elmúlt időszakban nem volt példa a környéken. Ez óriási lehetőség.

 

– csg –