vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.27. 

Eddigi eredményeink önmagukért beszélnek

A fejlesztésekkel csak növekedik lakosságmegtartó erőnk

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere: azt szeretném, hogy aki hozzánk eljön, úgy menjen el, hogy visszavágyjon. Közös érdekünk ez, hiszen városunk vendégszerető népe sokat tesz jó hírünk növelése érdekében.

 Polgármester úr, elmondaná olvasóinknak, hogyan dolgoznak Mosonmagyaróváron, mit végeztek eddig és milyen folyamatban lévő beruházásaik vannak, mit terveznek?

 Volt néhány valóban jelentős uniós projektünk, melyeket hál’ Istennek sikerrel lezártuk, már az utolsó stádiumban lévőknél is a pénzügyi elszámolásnál tartunk. A két legnagyobbhoz a környezetvédelemmel kapcsolatos beruházásunkhoz összesen 9 milliárd forintos EU-s támogatás érkezett. Az egyikből továbbfejlesztettük a szelektív hulladékgazdálkodási rendszerünket a másikból is egy halaszthatatlan ügyet rendeztünk, s ez a szennyvíztelepi rekonstrukció volt. Mindkettőt társulásban bonyolítottuk le. Az egyik esetben nem kevesebb, mint hetvenegy környékbeli település együttműködése kellett, a másikhoz négy. A város szinte valamennyi KEOP-os, energia-megtakarítási pályázaton részt vett. Ennek köszönhetően majdnem minden intézményünk fűtési rendszerét, külső szigetelését felújítottuk. Emellett még 40 pályázaton nyertünk. A városi sportcsarnok megépítésében nem az önkormányzat, hanem az Első Mosonmagyaróvári Torna Egylet 1904 a kedvezményezett. A sportegyesület kapta meg a lehetőséget, hogy társasági adót gyűjtsön bruttó 1,5 milliárd forint értékben a sportcsarnok megépítésére. Mivel a tornaegyletnek nincs saját infrastruktúrája, ezért a gyakorlatban együttműködik velünk. A tervek szerint még márciusban szerződést kötnek a kivitelezőkkel, és áprilisban kezdetét veszi az építkezés. Várhatóan decemberben befejeződnek majd a munkálatok.

 Milyen pályázatokat céloznak meg a most soron következő EU-s fejlesztési ciklusban?

 Minden olyan pályázaton részt kívánunk venni, melyek a helyi ipar további megerősödését biztosítják. Azok számára, akik városunkban szeretnének maradni, munkahelyet, bérlakásokat, munkásszállásokat kell biztosítanunk. Nem titok, Mosonmagyaróvárra a keleti megyékből körülbelül hétezren érkeztek a jobb megélhetés érdekében. Viszont akik Ausztriában vállalnak munkát, csak „alvóvárosnak” használják településünket. Van egy fenyegető probléma, a humán erőforrás hiánya, ezt kell megoldanunk, mert ez lehet további fejlődésünk gátja.

A belső tehermentesítő út megépítése fontos lépés lesz, természetesen itt is feltétlen számolunk a pályázati forrásokkal, azért is mert ez az út összekötné az ipari parkokat egymással. Az iparfejlesztési célra felhasználható további területek feltárása is napirenden van.

 Látom Mosonmagyaróvár kulturális programjait, a színvonalas sorozatok szervezése a turisták körében igencsak vonzó lehet

 Valóban szervezünk kulturális rendezvényeket, de sajnos városunk még nem került fel a kulturális turisztikai térképre. Pedig Szigetköz vonzereje nagy. Azonkívül európai hírű termálvizünkre is büszkék lehetünk. Jönnek is hozzánk örömmel a termálfürdő szerelmesei.

Az aktív vízi sportok kedvelőit is vendégkörünkben tudhatjuk. Nagyon sokan kíváncsiak a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontra. Annyi minden várja az idelátogatót, hogy hirtelenjében még az igazán vonzó kalandparkunkat említem, és hát nem utolsósorban számtalan éttermünket melyekben igazi gasztronómiai élményt kínálnak az őket választóknak. Sokat teszünk azért, hogy minél több turista keressen fel bennünket, de a minőségi turizmus igazi fejlesztéséhez szükségünk lenne egy komplex wellness szolgáltatást is nyújtó szállodai beruházásra. Ma a wellness nagy vonzerő. Míg az idegenforgalmi adóból évente 25 millió forint, addig az iparűzési adó éves összege 2,5 milliárd, ami jól jelzi az arányokat. Szeretném, hogy aki hozzánk eljön, úgy menjen el, hogy visszavágyik, mert befogadó és vendégszerető város vagyunk. Ez érdeke az itt élőknek és dolgozóknak egyaránt.

 

Medveczky Attila