vissza a főoldalra

 

 

 2015.03.27. 

Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökséghez

A csúcstechnológiával foglalkozó hazai űripari vállalkozások és kutatóintézetek meg tudják őrizni jelenlegi vezető pozíciójukat a régióban

Dr. Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Magyar Űrkutatási Irodájának vezetője: Közép-Európában a magyar űripar már hosszú évek óta piacvezető. Az űrtevékenység vívmányai során elért eredmények pedig nemzetgazdaságunk egészében hatékonyan hasznosulnak.

 Mi a lényege, s milyen előnnyel jár, hogy februárban Magyarország aláírta az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozási szerződést?

 – Magyarország 1991 óta működik együtt az ESA-val. Ez széles körű együttműködést jelent. Nagyszámú programban vettek eddig részt a magyar űripar szereplői. Tény, hogy a február 24-i csatlakozási aláírás mindenképpen mérföldkőnek számít az Európai Űrügynökség és a magyar űrkutatás életében. A csatlakozás által megteremtődött annak a lehetősége, hogy húsz, űriparilag fejlett országgal együttműködjünk különböző programok keretében. Mindezen túl a csatlakozás lehetővé teszi a kutatóhelyek, egyetemek, kis- és középvállalkozások számára, hogy pályázzanak a programokban való részvételre. A programokat pedig a magyar csatlakozási díjból finanszírozzák. Így a high-tech iparág jól fejlett területén még tevékenyebbek lehetnek a magyar ipari szereplők. A csatlakozás másodlagos előnye: ha a cégek, kutatóhelyek részt tudnak venni az űrügynökség programjaiban, akkor az kiváló referenciát jelent bármely harmadik országban, vagy az ESA tagállamokban lévő üzleti partnereknél. Tehát ezek a vállalatok több megbízást kaphatnak a jövőben.

 Mit kell tudni az Európai Űrügynökségről, és milyen programokat biztosít a csatlakozás hazánk számára?

 – Az Európai Űrügynökség úgy működik, hogy a tagállamok elhatározásai alapján elindít egy adott űrprogramot. A programok irányulhatnak alapkutatásra, és kifejezetten az űrtechnológia alkalmazására. Az utóbbira példa: egy távközlési program akár egy távközlési műhold fejlesztését, üzemeltetését, pályára állítását is jelentheti. Létezik olyan programkategória is, hogy földmegfigyelés, s ezen belül is sok kisebb projekt indul az Európai Űrügynökség keretei között, és ezekbe a programokba bedolgozhatnak, beszállíthatnak a cégek. A távérzékelés alatt pedig érthetjük például egy időjárás-megfigyelésre hivatott műhold-konstelláció tervezését, gyártását. A földmegfigyelés tipikusan olyan témakör, amely később számos gyakorlati hasznosulással jár. Hiszen maga az ügynökség ezeket a programokat az eszközök létrehozására indítja, de az üzemeltetésből származó információkat minden tagállam hasznosíthatja. Az Európai Űrügynökség meghatároz kötelező és önkéntes programokat a tagállamok számára. Az alapkutatás a kötelező, míg például a földmegfigyelés, a távközlés, a navigáció az önkéntes programok csoportjába tartozik.

 Hogyan értelmezzük, hogy az ESA következetesen működteti a földrajzi visszatérítés elvét?

 – Ez egy olyan kisebb területű országnak, mint amilyen Magyarország, nagyon hasznos megoldás. Hiszen amennyi tagdíjat hazánk befizet, azzal arányos részét pályázhatják vissza a magyar szereplők. Ez a tagállamok számára részben korlátot, másrészt biztosítékot jelent. Amennyiben Magyarország befektet egy űrügynökséggel való együttműködésbe, az a magyar piaci szerepelők számára jelent hasznot. Tehát az űrtevékenység vívmányai során elért eredmények nemzetgazdaságunk egészében hatékonyan hasznosulnak.

 Mennyi űriparhoz köthető vállalkozás, egyetemi és akadémiai kutatóintézet működik Magyarországon?

 – Az ezzel kapcsolatos legutóbbi felmérést az Európai Űrügynökség tavaly márciusban végezte el. Az derült ki, hogy 41 magyar kutatóhely és vállalkozás létezik, ahol ténylegesen az űriparhoz köthető munka zajlik. Biztos vagyok benne, hogy a csatlakozással ez a szám jelentősen emelkedik.

 A magyar tudósok és mérnökök régóta jelen vannak a nemzetközi űrtevékenység élvonalában?

 – Büszkék lehetünk a magyar űripar és űrtechnológia fejlettségére. Tavaly ősszel volt a 40. évfordulója annak, hogy az első magyar űreszköz – egy mikrometeorit-csapda – kijutott a világűrbe. Azóta több mint 100 magyar műszer jutott ki az űrbe, ami jól bizonyítja a magyar űripar fejlettségét, főleg a környező országokhoz képest.

 Az elmondottakból következik, hogy sokkal gazdagabb a magyar űrkutatás tevékenysége, mint azt a közvélemény sejti. Legtöbben, ha meghallják azt a szót, hogy űripar, akkor űrhajózásra, a galaxis felfedezésére gondolnak. Miért nem tudunk többet erről a területről?

 – Valóban, az űrtevékenység hallatán sokan az űrhajókra vagy a holdra szállásra gondolnak, és a magyarországi űrkutatásról kevesebbet tudnak. Sajnos a jó hírek lassabban terjednek, mint a problémásabb területek hírei, de dolgozunk azon, hogy az űrkutatás iránt érdeklődők mindent megtudjanak a magyar űriparról. Talán azért sem tudnak többet erről a területről, mert a magyar űripar főleg külföldi bázisok beszállítója.

 Milyen fejlődési lehetőséget és irányt lát a magyar űripar előtt?

 – Közép-Európában a magyar űripar már hosszú évek óta piacvezető. Mind létszám, mind a szervezetek minőségének tekintetében fejlődés várható. Nagyon sok cég érdeklődik az űrkutatási tevékenység iránt, de tudniuk kell, hogy nem könnyű belépni erre a speciális szakterületre, mert az űripari szabványok szigorúbbak a hadiipariaknál is. Azok a piaci szereplők, akik bizonyítani tudják egy adott programban való sikeres részvétellel, hogy megfelelnek a szigorú követelményeknek, számos egyéb megrendelésre is számíthatnak.

 Végzettsége szerint űrjogász. Mivel foglalkozik az űrjog?

 – A világűrjog a nemzetközi közjog egy jogterülete. Az űrjog más jogterületekkel ellentétben nem a tevékenység helye, hanem a tevékenység jellege alapján bír hatállyal. Tehát minden űrtevékenységet ez a jogterület szabályoz emberes vagy ember nélküli eszköz felbocsátásától pályára állásán keresztül a visszatérésig.

 

Medveczky Attila