vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

A pesti és a varsói srácok

Mielőtt részletesen foglalkoznánk az 1956-os forradalom évfordulójához fűződő történésekkel, érdemes áttekintenünk a múlt vasárnapi lengyel országgyűlési választások eredményeit. Hétfőn délután két órakor Varsóban hivatalosan bejelentették, hogy a mostani választásokat a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte, a szavazatok 37,5 százalékát megszerezve. Ez a teljesítmény másfél százalékkal elmarad a legutóbbi közvélemény-kutatási adattól. Megjegyzem, ezúttal meglepően hamar megszületett a választási végeredmény, ugyanis a legutóbbi két alkalommal, főként az önkormányzati választások után, a szavazatok összesítése rettentően lassan folyt, több napon keresztül. Emiatt akkor óriási botrány kerekedett, és a teljes választási bizottság lemondott. Most viszont minden gördülékenyen zajlott.

A második helyezett a mérsékelten konzervatív Polgári Platform (PO) lett, 24 százalékkal – e párt az elmúlt nyolc évben kormányzott, mostantól pedig az első számú ellenzéki erő lesz. Érdekes, hogy a PO viszont másfél százalékkal túlteljesítette a múlt heti közvélemény-kutatási jóslatot. A törvényhozás alsóházába, a szejmbe összesen öt párt került be: a két fő párt mögött a harmadik helyen végzett Pawel Kukiz gyakorlatilag még párttá sem szerveződött mozgalma, a Kukiz’15 (8,8 százalékkal); a csupán néhány hónappal ezelőtt létrejött újliberális Nowoczesna, azaz Modern Párt (7,6 százalékkal), valamint a Lengyel Parasztpárt (5,1 százalékkal). Ez utóbbi párt az elmúlt ciklusban a kormánykoalíció tagja volt. És kik maradtak ki? Nem tagadom, roppant elégedetté tesz, hogy a baloldali pártok mind a parlamenti küszöb alatt maradtak. Immár évtizede tart a lengyel baloldal mélyrepülése, három választással ezelőtt főként a szocialisták zuhantak nagyot – azóta sem tértek magukhoz a kómából. Remélem, ez hosszú éveken keresztül így is marad. Szegénykéim most is alulmúlták önmagukat. A lengyel baloldali pártok tömbben indultak, Egyesült Baloldal néven. Bandájukat a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség, a liberális-szocialista Te Mozgalmad (a tenyérbemászó botrányhős, Jan Palikot társulata) és több kisebb baloldali képződmény alkotta. Igaz, hogy közös erővel a szavazatok 7,5 százalékát nyerték el, ám a lengyel választási törvény értelmében egy pártkoalíciónak nem öt, hanem nyolc százalékot kell felmutatnia a parlamentbe jutáshoz. Vagyis agyő, kedves baloldal, arra van a kijárat! A másik hoppon maradt társulat egy régi „motoros” Janusz Korwin-Mikke pártja, a KORWiN, amely 4,7 százalékot kapott, tehát éppen csak lemaradt a jóról. Korwin-Mikke ez idő tájt jobboldali-populista vonalon vitézkedik, ám róla tudni kell, hogy az elmúlt huszonöt évben jó néhány társaságban megfordult.

Egy szó mint száz, Jaroslaw Kaczynski pártja, a PiS kap majd felkérést Andrzej Duda államfőtől (néhány hónappal ezelőtt szintén a PiS színeiben győzött az elnökválasztáson), hogy alakítson kormányt. Ez azt is maga után vonja, hogy Lengyelországban az eddigi miniszterelnök, a PO színeiben működött Ewa Kopacz után ismét egy nő irányítja majd a kormányt, ugyanis a PiS miniszterelnök-jelöltje Beata Szydlo. Hozzáteszem, ez teljesen rendben van, illő és üdvös, mivel Lengyelországban – mondjuk ki – nőuralom van. Árnyaltabban fogalmazva: a lengyel társadalomban a nők szerepe, megbecsültsége nagyobb, mint hazánkban. S hogy a magyar vonatkozásról se feledkezzünk meg: a politikai elemzők egybehangzóan állítják, hogy a lengyel választások körüli történések befolyásolhatják a magyar piacot, a varsói kormányalakítás részletei hatással lehetnek a budapesti értéktőzsde, a BUX teljesítményére. Ráadásul a PiS tervezett intézkedései számos ponton hasonlítanak a második és a harmadik Orbán-kormány lépéseire. E hasonlóságokat a jövő héten tekintjük át.

Most viszont ideje közelebb hajolnunk tragikus nemzeti ünnepünk, október 23. eseményeihez. Október 21-én forradalmunk emblematikus helyszínén, a pesti Corvin közben emléktáblát állítottak a lengyel–magyar barátság erősítésére. A Bethlen Gábor Alapítvány, a Józsefvárosi Önkormányzat és az Országos Lengyel Önkormányzat által közösen létrehozott emlékmű feliratának címe azt hirdeti: Budapest 1956 és Varsó 1944. Középen pedig egy nyolc-tízéves fiúcska áll, katonai egyenruhában, vállán fegyverrel. Ő a kis „Varsói Felkelő”, az 56-os magyar gyermekharcos, a pesti srác testvére. E tábla révén nyújthatnak kezet egymásnak a varsói és pesti srácok, akik fegyvert fogtak a XX. század két legocsmányabb diktatúrája, a barna és a vörös terror, azaz a fasizmus és a kommunizmus ellen. Az 1944-es varsói felkelés idején a keleti frontról a lengyel főváros mellé visszavont magyar alakulatok nem voltak hajlandók harcolni a lengyel felkelők ellen. Sőt, magyar honvédeink fegyvert, ruhát és élelmiszert adtak a lengyeleknek, sebesültjeiket pedig befogadták, ápolták. Számos magyar katona át is állt a lengyelek oldalára. 1956-ban pedig Lengyelországból érkezett Pestre a leggyorsabb és legnagyobb mennyiségű humanitárius segítség. A magyar forradalom hírére lengyel földön azonnal megkezdődött a példátlan mértékű jótékonysági akció. Amikor október 28-án reggel a Magyar Rádió közzétette a Magyar Vöröskereszt kérését, Lengyelország-szerte tömegesen adtak vért az emberek. Mindamellett az egész országra kiterjedő pénz-, élelmiszer- és gyógyszergyűjtés indult. A szakszervezeti, üzemi és utcai gyűjtésekből több millió zlotyt utaltak át a Lengyel Vöröskeresztnek. November 3-ig összesen 15 repülőgép, 42 teherautó és 104 vasúti kocsi szállította Budapestre a lengyel segélyszállítmányokat. Az 1956 végéig nyújtott lengyel társadalmi adományok értéke kétszerese volt annak, amit Magyarország a világ összes többi államától együttesen kapott. A lengyel emberek a történelmi barátságon túl azért is segítettek, mert a magyar forradalomban egy valódi antisztalinista küzdelmet láttak. A Budapesten tanuló lengyel egyetemisták pedig felhúzták kabátujjukra a magyar nemzetőrök karszalagját. Örök dicsőség emléküknek!

Az emléktábla elkészülte igen nagy mértékben köszönhető Szalai Attila kultúrdiplomatának, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátorának, a lengyel–magyar ügyek fáradhatatlan követének, aki ezúttal is oroszlánrészt vállalt a szervezésből. A táblát egy végzős magyar szobrászművész, Burián Norbert készítette. Az avatóünnepségen felszólalt Michal Andrukonis lengyel követtanácsos, aki Roman Kowalski nagykövet ünnepi szavait tolmácsolta. Beszédet mondott a forradalom hőse, Wittner Mária, az avatóbeszédet pedig Szalai Attila tartotta. Tolcsvay Béla énekmondó, Kossuth-díjas zeneszerző is fellépett.

 

Zsille Gábor