vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

Mamahotel vagy papabank helyett

Egzisztenciát itthon

Ötmilliárd forintos fejlesztési forrásból, 2020-ig szóló program keretében segíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fiatalok felkészülését az életpályájuk elkezdésére, a munkába állásra és a családalapításra. Schanda Tamás helyettes államtitkár: elsősorban a 12–25 éves korosztályt szólítjuk meg, de az ennél idősebb fiatalokra is odafigyelünk és eljuttatjuk hozzájuk az őket érintő legfontosabb információkat.

 Annyira rossz Magyarország gazdasági és demográfiai helyzete, hogy olyan pályázatot kell kiírni, amely felkészíti az ifjúságot a munkába állásra és a családalapításra?

 – A gazdasági és demográfiai mutatók látványosan javultak, de még van tennivalónk. Ez a fejlesztési projekt, a Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve program, a korábban megvalósult Új Nemzedék Program folytatása. Segítenünk kell a magyar fiatalokat, hogy egyénileg és közösségileg is sikeresekké váljanak. Három területen látjuk, hogy szükséges lépéseket tenni: a fiatalok foglalkoztatottságának növelése, a családalapítás és gyermekvállalás támogatása és az ifjúsági közösségek megerősítése. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy olyan információkhoz jussanak, amelyek megkönnyítik továbbtanulásukat, munkahelyi elhelyezkedésüket, vállalkozóvá válásukat, és megismerjék a családalapításhoz és a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kedvezményeket. Ebben a siker egyik alapvető feltétele, hogy a fiatalok mindennapi kommunikációjához, a nemzedék „nyelvéhez igazodva” közöljük az információkat.

 Tavaly azt nyilatkozta, hogy a 15–24 éves korosztályba tartozó fiatalok közül sokan nem tanulnak, és nem is dolgoznak. Hogyan lehet őket munkához segíteni?

 – A pályakezdő fiatalok számára nagyon fontos, hogy szakszerű segítség álljon rendelkezésre ahhoz, hogy felismerjék, hogy miben tehetségesek és eldöntsék, hogy milyen területeken szeretnének elhelyezkedni ahhoz, hogy kiteljesedett, boldog emberként élhessenek. Ehhez nyújt segítséget az az életpálya-tervezési szolgáltatás, melyet a program keretében megvalósítunk. A legfiatalabb korosztálynál, a 12 éveseknél kezdjük el ezt a segítő munkát. Már nekik is dönteniük kell, hogy merre tanulnak tovább. De a programba beletartoznak a felsőoktatási tanulmányok előtt állók is, akiknek abban segítünk, hogy a számukra legmegfelelőbb felsőfokú képzésre jelentkezzenek. A diplomázott, illetve szakmát szerzett fiataloknak pedig abban nyújtunk támogatást, hogy milyen készségekkel, kompetenciákkal tudják javítani az esélyüket az elhelyezkedésben, mi szükséges egy állásinterjúhoz, hogyan tudnak beilleszkedni a munkahelyükön, vagy éppen saját vállalkozást alapítani. Meg kell, hogy értsék a fiatalok, hogy a munkaerőpiacokon már nem elegendő a magas iskolai végzettség, a jól fizető munkakörök betöltéséhez jóval több kompetencia és tudás szükséges.

 Több szociológus szerint a 25 éves életkort kellene a felnőttkor új határának tekinteni, mások pedig a „fiatal felnőtt” csoportját vezetnék be. Pontosan kik tartoznak bele az „ifjúság” fogalmába?

 – Az „ifjúságnak” más-más a definíciója, mert a különböző szociológiai iskolák eltérő életkori határokat húztak meg. De az tény, hogy világunk megváltozott, így az a lineáris életpálya is, amit még néhány évtizeddel ezelőtt mindenki elképzelt saját magának. A rendszerváltást követően megszűnt a lineáris életpályamodell, ciklikus életszakaszokról beszélhetünk. Kitolódott a fiatalok munkába állásának, családalapításának időpontja, s megnőtt a tanulással töltött életszakasz. Sokszor halljuk a mamahotel, vagy a papabank kifejezést, ami azt jelenti, hogy az ifjak egzisztenciális okokból szüleiknél laknak, vagy ha nem, akkor felmenőik tartják el őket. Ezért is nagyon nehéz meghatározni az „ifjúság” fogalmát életkor alapján. A legtágabb kategória szerint a 12 és 35 év köztiek tartoznak bele. Programunk elsődleges célcsoportja a 12-25 éves korosztály, melynek tagjai leginkább igénylik azokat a szolgáltatásokat, melyeket a projektben meg akarunk valósítani.

 No de egy 12 éves gyerek miként tud a programba való bekerüléshez pályázatot készíteni?

 – Az öt évre szóló kiemelt fejlesztési programot a kormány döntése értelmében az Új Nemzedék Központ valósítja meg ötmilliárd forintos támogatásból. Tehát a program végrehajtásáért ez az állami nonprofit gazdasági társaság felel, mely a saját eszközein keresztül éri el a fiatalokat.

 Melyek ezek az eszközök?

 – A legfiatalabb generáció alapvetően az online-térben elérhető nemzedék. Éppen ezért lényeges, hogy online felületen biztosítsuk a fiatalok számára szükséges információkat, szolgáltatásokat. A közösségi tereken is meg tudjuk szólítani az ifjakat, ezért húsz közösségi teret hozunk létre a korábban kialakított kontaktpontok bázisán. A közösségi terek azért is lényegesek, mert ott jöhetnek létre a kortárs csoportok. Ezenfelül működtetjük az ujnemzedek.hu generációs portált, ahová a fiatalok számára könnyen érthető médiatartalmakat helyezünk el. A nyári fesztiválok és táborok is remek lehetőséget kínálnak az információátadásra.

 A Gyermekbarát település-díjas községek, városok is segíthetik az EMMI-nek ezt a célkitűzését?

 – Természetesen, mivel a fiatalokat az online-téren kívül leginkább a helyi közösségeken keresztül lehet elérni. Az Új Nemzedék Újratöltve program jelentősen támogatja a helyi ifjúsággal kapcsolatos feladatok elvégzésében a településeket. Olyan módszerekkel, szakmai gyakorlatokkal ismertetjük meg egy-egy településen a fiatalokkal foglalkozó szakembereket – akiket hálózatba szeretnénk szervezni, hogy már meglévő tudásukat minél hatékonyabban osszák meg egymással –, amit ők képesek helyben fölhasználni.  

A program sikerével elérhető, hogy kevesebb fiatal hagyja el az országot?

 – A program öt évre szól, ezzel garantáljuk a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. A célok közül kiemelendő a fiatalok identitásának megerősítése, hiszen ha Magyarországon megkapják a szükséges támogatást ahhoz, hogy itthon egzisztenciát teremtsenek maguknak, rátaláljanak a közösségükre, és családot alapítsanak, akkor biztosan kevesebben mennek ki külföldre dolgozni.

 

Medveczky Attila