vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

Szép és barátságos Kőbánya

Biztonság az utcán

712 millió forintos beruházással újulnak meg a kőbányai újhegyi lakótelep közösségi terei, illetve főutcája. A lakótelepet új utcabútorokkal, megújított növényzettel, szökőkutakkal, csobogókkal tesszük élhetőbbé, barátságosabbá – közölte lapunkkal a lakossági fórumot követően Kovács Róbert polgármester.

 Az egyik internetes fórumon a következőt olvastam az újhegyi lakótelepről: „Én jóformán ide születtem, azóta is itt lakom, mi több, a múlt héten vettünk lakást itt a 71 éves nagymamámnak is. Rengeteg házat szigeteltek, igaz, ez egy pár évig megemeli a közös költséget, de mindennek ára van. Az újhegyi bevásárlás szempontjából is nagyon jó, nyáron a sétány, a tó környéke, valamint a Sportliget kifejezetten szép.” Polgármester úr megerősíti ezt a véleményt?

 – Teljes mértékben egyetértek a fórumozóval. Az újhegyi lakótelep Kőbánya élhető negyede, mely olyan különlegességekkel rendelkezik, mint például a Mély-tó, ami valódi oázis, s melynek mólóján, stégjein horgászni is lehet. Emellett nagyon jó a lakótelep egészségügyi ellátása, működtetünk két óvodát, két bölcsődét, két általános iskolát, posta és színvonalas bevásárlóközpontok is vannak a negyedben. A lakótelep főutcája, az Újhegyi sétány viszont megújításért kiált. Amikor megépültek a telepen a nagyobb bevásárlóközpontok, akkor a szolgáltatók – például a bank, a gyógyszertár – átköltöztek ezekbe a létesítményekbe. Így a sétány elvesztette funkcióját. Ez a felújítás egyik oka. A másik, hogy a sétány a nyugati oldaláról lépcsőkön közelíthető meg, ami viszont nem akadálymentesített. Ezért olyan rámparendszert terveztettünk, mely biztosítja az akadálymentes közlekedést.

 Szociológusok szerint a lakótelepen eléggé izoláltan élnek. Nem ismerik az emberek a szomszédjaikat. Ezért lényeges a közösségi terek megújítása?

 – Amikor 40 évvel ezelőtt megépítették ezt a lakótelepet, ahová akkor 25 ezren költöztek, nem gondoltak arra, hogy szükség van közösségi terekre is. Ezek hiányát éreztük, mert sem a civil szerveződéseknek, sem az önkormányzat által szervezett közművelődési programoknak nem volt méltó helyszíne. Ezért felújítjuk a közösségi házat, mintegy 200 millió forintos beruházással, ahol nemcsak a civil programoknak tudunk helyet biztosítani, hanem a kerületi művelődési központ is ezen a telephelyen szervezhet műsorokat, foglakozásokat, kiállításokat az itt élőknek. Felújítjuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókegységét. A beruházás egyik lényeges eleme a piactér, ahová legalább hetente egyszer termelői piacot szervezünk.

 Mikor végeztek ebben a negyedben legutoljára fejlesztéseket?

 – Folyamatosan fejlesztünk ebben a városrészben. Ettől a beruházástól függetlenül nyáron elkezdtük a lakótelep belső úthálózatának újraaszfaltozását. Idén 8300 négyzetméternyi utat újítunk föl. Több mint 60 ezer négyzetméteren kell ezt a munkát elvégezni, így ezt a feladatot több év alatt tudjuk csak megoldani. Intézményeinket folyamatosan felújítjuk; a telep egyik iskoláját energetikailag korszerűsítettük. Tornatermeket újítottunk föl, műfüves pályákat építettünk a gyerekek számára. Nagy adósságunk volt a közterületek rendezettsége. A rossz állapotú játszótereket megújítjuk. Mivel öregszik a lakótelep lakossága, ezért gondolni kell arra, hogy az idős generációnak is legyen olyan kulturált szabadtéri találkozóhelye, ami beszélgetésre, kártyázásra alkalmas.

 Él egy olyan előítélet, miszerint a lakótelepek nem biztonságosak. Megújítják a közterületeket, de meg is tudják óvni a vandáloktól?

 – Bízom benne, hogyha megszépítünk valamit, arra az értékre vigyáznak is. Nem a naivság beszél belőlem, hanem a tapasztalat. Fél évvel ezelőtt Pest első kerékpáros szervizpontját telepítettük az újhegyi lakótelepen, ahol egy kis pihenő részleget is létesítettünk. Egyetlenegy szerszámot, pumpát nem vittek el a szervizpontról. A lakótelepen évekkel ezelőtt térfigyelő rendszert építettünk ki, ami jelentős mértékben csökkentette a bűncselekmények számát. Az önkormányzat támogatja a társasházakat abban, hogy a liftek előtti tereket belső kamerával lássák el, s ez szintén javulást eredményezett a bűnözés visszaszorításában.

 Minden ilyen beruházás forgalmi akadályokkal jár – gondolom ez volt a fejlesztéssel kapcsolatos fórum egyik témája. Mennyire viselik el a lakók az építkezéssel járó kellemetlenségeket?

 – A lakótelepet új utcabútorokkal, megújított növényzettel, szökőkutakkal, csobogókkal tesszük élhetőbbé, barátságosabbá. Ezt tudják a helyben élők, mégis mérgelődnek, mert sokkal hosszabb ideig tart egy adott intézmény elérése. Természetesen a kivitelező rámpákat helyez el a munkaterületeken, de az biztos, hogy a 120 napos beruházás kellemetlenségeket okoz. Ez volt a fórum egyik fő témája, a másik, hogy mi lesz a növények sorsa. Hiszen nagyon szép és gazdag a lakótelep növényzete. Csak beteg, sérült fákat vágunk ki – szám szerint 41-et, viszont 160 új fát ültetünk, és több ponton cserjék, sövények díszítik majd a telepet.

 

Medveczky Attila