vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

Itt az Országos Kékkör

Minél több turista, annál több munkahely

Az uniós támogatással megvalósult, 2,7 milliárd forintos beruházás részeként egyebek mellett forráshelyszíneket újítottunk fel, hidakat építettünk – közölte Győri Tamás József igazgató, és kiemelte: a látványos eredményeken túl a természetjárás fejlesztését és karbantartását segítő átfogó rendszert hoztunk létre.

 Orbán Viktor miniszterelnök szerint a turizmus és a természetjárás fejlesztése az országépítés olyan fontos része, amelyet az ország védelme közben sem szabad mellőzni. A kormányfő szavaiból arra is következtethetünk, hogy természetjárás területén is most kell összeállítani a következő évek pénzügyi programjait?

 – Pontosan. 2013-ban a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködési megállapodást kötött a kormányzattal, amely deklarálja az együttműködést, hogy szövetségünk részt vesz a fejlesztésben, s a jelenlegi kormány biztosítja azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek a természetjárás fejlesztését, például a turistautak megújítását, felmérését teszik lehetővé. A szövetség tevékenysége gyalogos-, kerékpáros-, vízi-, barlang- sí-, valamint hegymászó túrákra terjed ki. A Magyar Természetjáró Szövetség koordinációs, szakmai, szervezési segítséget nyújt a megállapodás szerint.

 Miként újulhatott meg az Országos Kékkör?

 – Ez az uniós pályázati program egy nagyobb koncepció része. A fejlesztés több elemből áll, s ezek közül az első, és alapvető volt az Országos Kékkörön végzett beruházási-folyamat. Szeretnénk, ha azok az eredmények, melyek ezen a fő útvonalon megvalósultak, kiteljesednének egy adott régióban. Ezért elkészültek a tervek arra vonatkozólag, hogy miként fejlődjön tovább a hazai természetjáró turizmus. A fejlődés pozitív hatással lehet az egész társadalom egészségére, illetve a belföldi turizmus élénkítése a nemzetgazdaságot is pozitívan befolyásolhatja. Nekünk mint civil szervezetnek az a feladatunk, hogy felkeltsük az egészséges életmód, a természetjárás iránti figyelmet, s minél több ember megtapasztalhassa ezt a csodálatos életformát.

 Közleményükben olvastam, hogy a három Kéktúra egységesítésével létrejött egy 2550 kilométeres turistaút, amely az egész országot körbejárhatóvá teszi. Mit értsünk a három Kéktúra alatt, és miért volt szükséges azok egységesítésére?

 – A legrégebbi turistaút az Országos Kéktúra, mely a ’30-as években alakult ki, s a Vas megyei Írottkő csúcsától tart Hollóházáig 1160 kilométer hosszan. Akkortájt nagyon komoly fejlesztéseket is megvalósítottak. Szent István emlékére elhatározták, hogy az akkori államhatár egyik szélétől a másikig elindul két csapat, s középen, Dobogókőnél találkoznak, majd onnan közösen mennek Esztergomba, a király szülővárosába egy jelzett úton. Ekkoriban döntöttek arról is, hogy ezen az úton kék sávjelzés lesz. Ez a „Szent István vándorlás” volt az a túra, amit a ’70-es években a Természetbarát Szövetség egyik tagegyesülete újraszervezett, s így lett a szövetség egyik jelvényszerző mozgalma, s ezen alapult a Rockenbauer Pál és kollégái által készített Másfél millió lépés Magyarországon című filmsorozat. Az Országos Kéktúra mellett hamarosan megszületett a Dél-Dunántúli Kéktúra is, melynek a ’80-as években született a jelvényszerző mozgalma, és az Írottkőtől 541 kilométer hosszan Szekszárdig tart. Ezt Rockenbauer Pálék Még egymillió lépés címen dolgozták föl. Jelenleg az útvonal teljes neve: Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra. A hármas túramozgalom „legfiatalabb” tagja a ’90-es években létrejött Alföldi Kéktúra, mely Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig tart, s ott csatlakozik be az Országos Kéktúra nyomvonalába. Amikor azt terveztük, miként indítsuk el a természetjárás reformját, akkor az az ötlet született, hogy ezt a három emblematikus túramozgalmat egységes egésszé szervezzük.

 Melyek a megvalósult turista-főútvonal leglényegesebb elemei?

 – A túraútvonalakat térinformatikai rendszerben dolgozzuk fel, s így egy hiteles adatbázis jöhetett létre. Más támogatások felhasználásával szövetségünk dolgozik azon, hogy felmérje a többi gyalogos túraútvonalat is. A 25 ezer kilométernyi túraútvonalból eddig közel 10 ezret mértünk föl. A természetjárók térinformatikai rendszere egyrészt a túrázók felé szolgáltat adatokat – például jelölik a szálláshelyeket, éttermeket, látványosságokat –, másrészt a háttérmunkát segíti. Így tudjuk például az is rögzíteni, hogy hol kell kijavítani az utat, vagy hol nincsenek jelzések. A Kékkör projekt valójában nyolc különböző uniós pályázatból tevődik össze minden hazai régiót érintve. Ilyen például az utak rendbe hozása, a jelzések felfestése, melynek ellenőrzésében szintén használtuk a térinformatikai rendszert. Kihelyeztünk közel tízezer táblát: információs, indító, megközelíthetőséget jelző, és útirányjelző táblákat. Az, hogy hol milyen tábla van, szintén a térinformatikai rendszerbe került be. A projekt keretén belül létrehoztunk egy rangerhálózatot is, ami az Országos Kékkör fenntartását segíti elő. A túrázók számára szolgáltató hálózat készült el; különböző kedvezményre jogosító természetjáró kártyákat adunk ki. Megújítottuk a pecsételőhelyeket is. Egy jelvényszerző túramozgalom úgy működik, hogy a turisták pecséteket gyűjtenek az Országos Kékkör három vonalán. Minden állomásra egyedi grafikát készítettünk és a pecséteket egy megújult dobozba helyeztük el. Ezeken a dobozokon QR-kódot helyeztünk el, mely így információt szolgáltathat. Emellett többféle telefonos applikációt fejlesztettünk. Az egyik például digitális pecsételő füzetként működik, ezzel főleg a fiatalokat szeretnénk megszólítani. Természetesen a fejlesztésben az épített attrakciók a leglátványosabbak: nyolc kilátót újítottunk meg, hatvankilenc esőbeálló készült, tizenegy híd, százkilenc pihenőhely; huszonhárom helyen újítottunk föl forrásokat, és tíz turistaház, illetve egyéb építmény (például kerékpáros szolgáltató) újult meg. Az újjászületett galyatetői turistaközpont a legnagyobb büszkeségünk – már megközelíti a svájci színvonalat –, s a közelében lévő kilátót is felújítottuk. Terveink szerint a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program keretében Badacsonytördemicen három, a kisgyói természetbarát sporttelepen hét, a Lajos-forrási turistaháznál három épületet újítunk meg; a mátrai Hidegkúton kulcsosház szépül meg, Galyatetőn pedig egy újabb házzal bővül a kínálat. Elődeink is tudták a ’30-as években, hogy ha valahol készül egy attrakció, az forgalmat generál, s ezzel munkahelyek jönnek létre. Így azon túl, hogy megismertetjük a turistákkal a gyönyörű tájakat, az útvonal melletti települések is bevételhez juthatnak.

 

Medveczky Attila