vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

Felszámolás fenyeget – Az iskolák is elhagyhatnak minket

A 2014/2015-ös tanévre vonatkozó statisztikai adatokat boncolgatta, értelmezte sajtótájékoztatóján Kiss Imre megbízott főtanfelügyelő. Minden adatelemzésre rávetült azonban a román tanügyminisztérium által – nagy nyomás és tiltakozás hatására – elhalasztott, de nem eltörölt kötelező létszámleépítés miatt előrevetülő problémák árnyéka.

– A didaktikai és nem-didaktikai személyzet előírt létszámcsökkentését a tanügyminisztérium zsarolással is kicsikarja, mivel minden hónapban a fizetések kiutalását a leépítés számaitól, vagy legalább egy ígérettől teszi függővé. Nem látszik semmi jele annak, hogy odafönt megértenék a kisebbségi, illetve kétnyelvű oktatás speciális helyzetét. A kis falvakban nagyon sok összevont osztály is működik elemiben, gyakorlatilag nincs, ahová tovább racionalizálni az iskolarendszert, hiszen ez a nem túl távoli jövőben az intézmények önállóságának megszűnéséhez, majd a teljes felszámolásához vezethet. Vannak, akik nyugdíjba mennek, mások kilépnek a tanügyből, így lehet havonta mégis egyre kevesebb állást jelenteni a minisztériumnak és araszolgatni előre – mondta a főtanfelügyelő.

 Azt is megtudtuk a sajtótájékoztatón, az évről évre kisebb gyermeklétszám is osztályok, állások megszűnéséhez vezet.

 A 2014/2015-ös tanévben a román oktatási rendszerben 978-cal kevesebb gyermeket tartottak számon, mint előző évben, 2010-től az idénig már 3000 a különbség (a tavalyi összlétszám 35 344, idén 34 379-en kezdték meg a tanévet, lásd a mellékelt ábrát.). 323-ról 317-re csökkent a megye oktatási intézményeinek száma, nyilván velük együtt a pedagógusi állások száma is, míg 2006-ban még 3459 volt Kovászna megyében, az elmúlt tanévben csak 2938.

 Az osztályok összevonása, a leépítés nyilván inkább falvakon teremt válságos helyzeteket. Nő az összevont osztályok száma és ez előrevetíti az oktatás minőségének is a csökkenését. A további célok között az iskolaelhagyások, az igazolatlan hiányzások számának 15%-os csökkentése szerepelt. Alkalmi látogatásokkal a tanfelügyelőség is nyomon követi, valósak-e a statisztikákba bekerülő, jelentett adatok – nyomatékosított Kiss Imre.

 A jelenlegi állás szerint a Puskás Tivadar Szakközépiskolában a legnagyobb az 1 főre eső hiányzások száma (62), és ezeknek 38%-a igazolatlan, második e tekintetben a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szakképző (59 hiányzás/fő, 50% igazolatlan). Az általános iskolák közül a Néri Szent Fülöpben, illetve a Gödri Ferenc-iskolában 70 és 60 az egy főre eső hiányzások száma, 70%-uk igazolatlan mindkét esetben. Az abszolút első hely a gidófalvi Czetz János-iskoláé, ahol az egy főre eső hiányzások száma 116, és ezek 77%-a igazolatlan.

 

Bodor Tünde

Székely Hírmondó