vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

Elismerés erdélyi színészeknek

Györgyjakab Enikő (képen) és Harsányi Attila színművészek kapták a legjobb női és férfi alakításért járó díjakat a bukaresti Festin pe Bulevard nemzetközi színházi fesztiválon – közölte a szervező Nottara Színház.

 Györgyjakab Enikő a Kolozsvári Állami Magyar Színház Nona Ciobanu által rendezett, Aki elzárja az éjszakát című előadásában nyújtott alakításával érdemelte ki a kitüntetést. A színművész Hanna szerepét formálta meg az előadásban, amelynek forgatókönyvét Liliana Cavani Az éjszakai portás című filmje ihlette.

 Harsányi Attila az Aradi Kamaraszínház Sex, drugs, gods & rock n’ roll című előadásának főszereplője. Az alkotók által „radikális stand-up tragedyként” meghatározott produkciót Tapasztó Ernő rendezte.

 A bukaresti nemzetközi fesztivál zsűrije a legjobb előadásért járó díjat a román Cristi Juncu által rendezett Vaknyugatnak ítélte, amely Martin McDo­nagh drámája alapján készült a Nottara Színház társulatával.

 Rendezési különdíjat kapott Alexandru Mazgareanu A hülyéje című Georges Feydeau-vígjáték színpadra állításáért, amely szintén a házigazda intézmény produkciója.

 A fesztiválon részt vett a bukaresti Odeon, Metropolis és Teatru Mic Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata, a ploieşti-i Toma Caragiu Színház, valamint cseh, lengyel és bolgár teátrumok.

 

Háromszék