vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

A tv-tulajdonlási kérdések margójára

Az megvan még Önöknek, amikor a Baló György fémjelezte SZDSZ TV az Írisz jogi képviselője visszavonta az Országos Rádió és Televízió Testület és társai ellen indított perben benyújtott felülvizsgálati kérelmét?

Rövid emlékezetfrissítésül a részletekről: 1997-ben az ORTT az MTM-SBS-t a TV 2 tulajdonosát és a Magyar RTL-t az RTL Klub tulajdonosát nyilvánította győztesnek az országos lefedettségű, földi sugárzású kereskedelmi frekvenciák elosztására kiírt pályázaton. Pedig a frekvenciáért a legtöbbet, 12 milliárd fölötti forintot az Írisz, a TV3 tulajdonosa ajánlott. A kikiáltási ár egyébként 8 milliárd forint volt. A sajtót hétről hétre etető akkori közjáték óriási csinnadrattával járt. Balóék telesírták a világot, az Írisz felülvizsgálati kérelmet adott be, a jogi hercehurca a tetőfokára hágott.

Miután a Fidesz került kormányra (1998-ban járunk), Baló azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, nem lehet jogállamról beszélni egy olyan országban, ahol így osztják a frekvenciákat.

Azután elérkezett a tárgyalás, amelyen az amerikaiak tulajdonolta csatorna várományosainak valamennyi munkatársa jelen volt, csodák csodájára az Írisz TV jogi képviselője a per megszüntetését kérte. Az ügy érdekessége, hogy az LB-t is megjárt és a felperesnek kedvező jogerős ítélet után vonta vissza eredeti kereseti kérelmét – a nyertes! Ehhez mindhárom alperes – az ORTT, az RTL Klub és a TV2 – hozzájárult. A végül frekvencia nélkül maradt „áldozatnak” nem volt semmiféle költségigénye. Ehhez nem árt tudni, hogy a Baló György-féle társaság mögött valójában Ronald Lauder multimilliárdos üzletember, az Estée Lauder-birodalom örököse és Mark Palmer, a rendszerváltás körül itten garázdálkodó volt amerikai nagykövet állt. A mindig minden eshetőségre felkészülteknek az időközben felvásárolt TV3 néven futó csatornájuk már 1994 óta elérhető volt kábelen, de akkor még nem kellett okoskodni, mert ők nyerték a választásokat. 1998-ban meg nem. Ezért elindították a meseszekeret, melyről teleszórták a hazugságaikkal a világot: ha kiesnek a hatalomból, mindegy is miért, megszűnik a demokrácia. Ismerős nem? Pedig mi történt valójában? Londonban aláírtak a cég eladásáról egy szerződést, mely arról szólt, hogy az amerikai tulajdonos valószínűleg jó áron értékesítette a jövőbeni frekvenciáját a TV2 működtetőjének, amely azonnal kiegyezett vetélytársával, az RTL tulajdonosával: ennek ellenére tették közzé drámai hangú bejelentéseiket 2000 elején a csatorna megszűnéséről, majd a stáb tagjainak botrányos körülmények közötti kirúgásáról cikkeztek. De kik rúgták ki az embereket? Nem a kormány, hanem a társaság tulajdonosai. A milliárdosok nem finanszírozzák tovább a hatalmas veszteséget termelő társaságot – mondták.

 

cz