vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.06. 

Tony előremenekül

Tony Blairrel a CNN amerikai hírtelevízió készített interjút, ahol elmondta, hogy bocsánatot kér azért, mert a hírszerzéstől félrevezető információkat kapott.

A volt brit miniszterelnök Szaddám Huszein elmozdítását nem sajnálja. Ezért nem kért elnézést. Azt mondta: még mindig jobb, hogy Irakban már nincs Szaddám, mintha még mindig ott lenne. Azért is bocsánatot kért, mert a tervezés során is elkövettek hibákat. Nem gondolták át rendesen, hogy mi lesz, ha elmozdítják a fennálló hatalmat. Természetesen senki sem mondhatja nekünk, hogy Szaddám 2003-as elüldözésével nem vagyunk felelősek a 2015-ös helyzetért.

Ezzel utalt arra, hogy az iraki háború a fő oka az Iszlám Állam megszületésének – írta a Skynews. Blair még mindig hamisít, mert azt próbálja elhitetni, hogy az Iszlám Állam Szíriából indult el, és nem Irakból, pedig tény, hogy az Iszlám Állam elődszervezete Irakban alakult.

Sokan inkább hazugnak tartják Tony Blairt, mint őszintének. A szakértők szerint azért most kért bocsánatot, mert hamarosan nyilvánosságra hozzák a Chilcot-vizsgálat megállapításait. Irakban hat év alatt 234 brit halt meg (179 katona, valamint 55 civil és zsoldos). A brit részvétel körülményeinek kivizsgálásával Blair utóda, Gordon Brown 2009 júniusában bízta meg Sir John Chilcotot.

A jelentés már 2011-ben elkészült, de azóta különböző indokokkal mindig elhalasztották a nyilvánosságra hozatalát. A jelentés feltehetően Blair felelősségét is felveti, aki az interjúval előre menekül a britek haragja elől.

Nem mindenki elégedett. A skót első miniszter, Nicola Sturgeon kritizálta a volt kormányfőt. Azt írta a Twitteren, hogy a „Blair Kifarolás” elkezdődött, de a nemzet még mindig az igazságra vár. A Chilcot-jelentés késleltetése pedig botrányos.

 

Cz.