vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.13. 

Sértés az értelemmel szemben

Colleen Bell 1967-ben született, már koránál fogva sem mondható öreg, diplomáciában jártas rókának, a külsejét tekintve pedig fiatalos, szép, 4 gyermekes anyuka, a szappanoperák világából érkezett nagykövetként Magyarországra. Nem szeretnénk a szemére hányni az ő nagyköveti kinevezésének hátterét, hogy tudniillik sok pénzt tett Obama elnök kampányába, és ezzel előnyt szerzett másokkal szemben, mert az ő hazájában ez a szokás. Pedig ez nálunk büntetendő cselekmény, a mi jogrendszerünkben ugyanis korrupció, magyarul vesztegetés, az olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, aminek során valaki pénzért előnyhöz (álláshoz) juttat mást. De annyira azért mégsem fiatal, hogy elnézhető lenne neki az a kettős mércével való mérés, ami a budapesti Corvinus Egyetemen elmondott beszédéből kitetszett.

Sajnáljuk, hogy ezt kell mondanunk, pedig örültünk, hogy végre a velünk keresztény magyarokkal kimondottan ellenséges érzülettel bíró Goodfriend úr helyett a római katolikus szertartás szerint házasodott Colleen Bell és férje négy gyermekével megérkezett állomáshelyére. Ez az öröm csak fokozódott, mikor megtudtuk, érdeklődik a magyar hagyományok iránt, (cifraszűrben, karikás ostorral a kezében láttuk) ezért is bátorkodunk felhívni a figyelmét néhány magyar közmondásra: Kinek vaj van a fején, ne menjen a napra! És mint egyik keresztény a másiknak mondjuk, hogy például a Bibliában az áll: Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem?

A Corvinus Egyetemen tartott beszédről meg az a véleményünk, hogy a hang Jákobé de a kéz Ézsaué volt. Mert hallottuk mi már a szemrehányásokat Goodfriend úrtól unásig a választási körzetek, a határvédelem és az alkotmánybíróság vonatkozásában. Ám e bírálatok jogosságát megvizsgálva, megkérdezzük, hogy jól átgondolt-e a nagyköveti aggodalom? Mert szerény tudásunk szerint a nemzetközileg ismert angol eredetű nevén „gerrymandering” politikai fogalom, éppen amerikai példa alapján vert gyökeret nálunk, a találmány amerika szabadalma. A választókerületek határainak átrajzolása Elbridge Gerry massachusettsi kormányzó ötlete. Ő az, akinek nevéhez az angol salamander (szalamandra) szó végét illesztették, tudniillik kortársak szalamandrát láttak bele abba a fura alakú választókerületbe, amely létrehozását az állam törvényhozásában a demokraták azért vitték keresztül hogy megnehezítsék ellenfeleik dolgát a küszöbön álló szenátusi választáson.

Ez tehát az egyezőség közöttünk, de emlékeztetünk arra az országaink közötti különbségre ha szabad, ami a migránsok fogadását illeti: nálunk nincs érvényben tűzparancs ellenük, a legális határátkelőhelyeken belépési lehetőséget biztosítunk a törvényeinket betartók számára. Míg az elfalazott amerikai–mexikói határon egy tizenéves mexikói éppen most fizetett az életével, mert nem értette meg, mit mond neki az amerikai határt védő katona.

Mi magyarok úgy tartjuk, az kiabál akinek a háza ég, de mit gondol az amerikai követség budapesti adminisztrációja erről a migránsáradatról, vajon véletlenül özönlik éppen azokból az országokból Európa felé, amelyekbe az USA vonult be demokráciát teremteni?

Akárhogy is alakul a budapesti amerikai nagykövetség és a magyarok viszonya, mi keresztény magyar polgárok éppen demokratikus elkötelezettségünk okán ragaszkodunk ahhoz, hogy az olyan ügyekről mint például az alkotmánybíróság, inkább a választópolgárok által megválasztott magyar képviselők döntsenek, mint mások. Reméljük, soha nem tér vissza az az idő, amikor katonai erőfölényével visszaélve egy külső nagyhatalom diktál nekünk.

 

Cz.